Dodaj do ulubionych

Kobiety nie chcą same rodzić

21.09.12, 08:43
Ponad 35 proc. dzieci urodzonych w Polsce w zeszłym roku przyszło na świat drogą cięcia cesarskiego. Odsetek cięć cesarskich w ogólnej liczbie porodów rośnie lawinowo. To ryzyko zarówno dla matek, jak i dzieci - ostrzegają lekarze.
zdrowie.dziennik.pl/dziecko/artykuly/404905,kongres-ginekologow-lawinowo-rosnie-liczba-ciec-cesarskich-w-polsce-kobiety-nie-chca-rodzic-naturalnie.html
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 08:52
      No i ta blizna...
      • voxave Re: Kobiety nie chcą same rodzić 22.09.12, 02:18

loczek62 napisał:

> No i ta blizna...

Bóle porodowe sa tak wielkie,że żaden mężczyzna nie ma o tym pojecia.Każda da sie pokroić byleby tylko tego bólu uniknąć.

• jhbsk Re: Kobiety nie chcą same rodzić 22.09.12, 20:53
          Bzdura. Nie każda. Ja bym się nie dała pokroić bez potrzeby. Znieczulenie przy porodzie jest super. Wiem z doświadczenia.
          • voxave Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 18:42
            jhbsk napisała:

> Bzdura. Nie każda. Ja bym się nie dała pokroić bez potrzeby. Znieczulenie przy
            > porodzie jest super. Wiem z doświadczenia.

To goowno wiesz---w czasach jak ja rodziłam nie było znieczuleń.
            • skiela1 Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 15:54
              voxave napisała:

> jhbsk napisała:
              >
              > > Bzdura. Nie każda. Ja bym się nie dała pokroić bez potrzeby. Znieczulenie
              > przy
              > > porodzie jest super. Wiem z doświadczenia.
              >
              > To goowno wiesz---w czasach jak ja rodziłam nie było znieczuleń.

i co..?
              Mialas z tego powodu cesarke?
          • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 08:49
            Moja koleżanka dostała to znieczulenie, albo za późno albo coś nie zadziałało, stwierdziła że był to najgorszy ból jaki zaznała, a nie była mimozą (bardzo zaradna życiowo dziewczyna, była sporstmenka) i rodziła tylko 4 godziny.
            • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 10:21
              Jak rozumiem mając taką traumę dała sobie podwiązać jajowody, żeby nie zajść drugi raz?
              • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 10:29
                Drugiego dziecka nie planuje, a i pierwsze było wpadką w dość późnym wieku, poglądy na dzieci ma zbliżone do moich smile
    • jhbsk Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 14:26
      Duży zabieg, ryzyko powikłań, długie dochodzenie do siebie. Czasem CC jest niezbędne i moim zdaniem powinno być wykonywane tylko wtedy. Przez myśl by mi nie przeszło by dać się dobrowolnie pokroić bez potrzeby.
      • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 15:03
        Jak to bez potrzeby - one chcą dzidziusia i żeby nie bolało.
        • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 15:44
          To tak jak u dentysty, chcemy zaplombowany ząb lub usunięty jak jest taka potrzeba i żeby nie bolało.
          Każdy człowiek boi się bólu, nic w tym nadzwyczajnego, ciekawe ilu z Was z wyboru usuwałoby zęby bez znieczulenia, zwłaszcza takie których usunięcie może być długie i problematyczne np. źle wyrośnięte ósemki.
          • czarna9610 Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 22:23
            Mężczyznom łatwo się wypowiadać. Trauma po naturalnym porodzie czasem trwa długo. Strach przed drugą ciążą i niechęć do seksu to skutki niejednego naturalnego porodu.
            • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 21.09.12, 23:43
              Ja znam co najmniej dwoje dzieci (ciężko chorych) które byłyby zdrowymi normalnymi dziećmi gdyby ich matki miały CC. Jedną z takich kobiet znałam dość blisko. Jej synek przez lata nie mógł nawet samodzielnie oddychać, miał wiele innych ciężkich zaburzeń, niestety nieuleczalnych.
              Owa osoba po jego urodzeniu miała jeszcze dwójkę zdrowych dzieci, nie muszę dodawać, że kolejne wyłącznie CC.
              Co pewien czas są afery w szpitalu o dzieci a nie rzadko i matki w ciężkim stanie bo nie zdecydowano się (znaczy lekarze) na CC.
    • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 22.09.12, 07:44
      Odsetek cięć cesarskich w ogólnej liczbie porodów rośnie
      > lawinowo. To ryzyko zarówno dla matek, jak i dzieci - ostrzegają lekarze.

Ryzyko czego? Jaki konkretnie jest odsetek zakażeń bądź krwotoków w wyniku cięcia cesarskiego? zwłaszcza w zestawieniu z dziećmi urodzonymi przez poród naturalny z niedotlenieniem, porażeniem mózgowym, czy zamartwicą? Mam znajomą, która pracuje z dziećmi opóźnionymi w rozwoju. Wszystkie opóźnienia powstałe w wyniku przedłużonego porodu siłami natury. pamiętam scenkę z Karowej. Zrozpaczeni rodzice i śliczna jak z obrazka dziewczynka-roślinka leżąca na osobnej sali (nie na intensywnej terapii, ale czymś w rodzaju. leżała tam m.in. dziewczynka z połamanymi barkami - poród naturalny i mój syn z sepsą). Matka dziewczynki była załamana, ojciec, jak to facet, próbował rozumowo poradzić sobie z sytuacją. Wypytywał lekarzy, gnębił, dociekał, ale czasu już nie wrócił. A ciąża była prawidłowa, płód rozwijał się idealnie. która matka wiedząc, że przez 9 miesięcy nosi zdrowe i silne dziecko chciałaby ryzykować jego upośledzenie w wyniku przedłużonego porodu?
      Ja rodziłam dwójkę dzieci. Pierwsze przez cesarkę - poród lux, zero traumy, błyskawiczny powrót do formy. Drugie dziecko naturalnie - żadnych komplikacji, poród w miarę szybki, ale dochodzenie do formy nieporównanie dłuższe i boleśniejsze. i nie ma, że znieczulenie. w moim wypadku podziałało jedynie na dwa, trzy skurcze, na bóle parte już nie, a te były niesamowicie bolesne. dla ciężarnej nie widzę żadnych plusów porodu naturalnego.
      • skiela1 Re: Kobiety nie chcą same rodzić 22.09.12, 16:40
        " A ciąża była prawidłowa, płód rozwijał się idealnie. która matka wiedząc, że przez 9 miesięcy nosi zdrowe i silne dziecko chciałaby ryzykować jego upośledzenie w wyniku przedłużonego porodu?"

Zadna matka nie chce ryzykowac, ale w takim przypadku sugerujesz,ze kazdy porod (nawet ciazy bez powiklan i komplikacji) powinien odbywac sie przez CC a to juz jest absurd.
        • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 22.09.12, 19:34
          dlaczego to już byłby absurd?
          • opuncja.figowa Re: Kobiety nie chcą same rodzić 23.09.12, 18:41
            Dlatego, że poród jest fizjologiczną, naturalną czynnością o małym ryzyku.
            • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 24.09.12, 08:15
              czy dysponujesz danymi liczbowymi powikłań przy porodach naturalnych w stosunku do powikłań przy cesarskim cięciu?
              gdyby to była czynność tak fizjologiczna, naturalna, o małym ryzyku, to wskaźnik śmiertelności okołoporodowej matek i dzieci oraz wszelkich powikłań związanych z porodem nie byłby odwrotnie proporcjonalny do rozwoju medycyny.
              • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 24.09.12, 08:39
                dodam jeszcze, że to nie ja, lecz moja 'pomówczyni' (antonim do przedmówczyni), dając wyraz powszechnej nieumiejętności czytania ze zrozumieniem (objawia się to m.in. tym, że robi się wyjątek z cudzego tekstu i dowolnie go interpretuje) cytuje mnie i pisze, co sugeruję. a tu już się zaczynamy bawić w akademicką dyskusję, czyli grę typowo forumową.
                • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 24.09.12, 08:42
                  Czyli uważasz, że 100% porodów powinno być "cesarskich" tak?
                  • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 24.09.12, 11:15
                    o, proszę. tak a propos czytania ze zrozumieniem smile
                    • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 09:32
                      Ja zadałem pytanie wyjęte z kontekstu więc bez jakichś aluzji poproszę.
                  • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 18:05
                    nie.
                    ja mówię za siebie, nie za 100% ciężarnych ani za lekarzy. nie znam statystyk powikłań w wyniku porodu naturalnego i porodu przez cesarskie cięcie, ale znam mnóstwo tragedii (czytaj kalectwo i nieszczęście rodziny), których by nie było, gdyby wykonano w porę cesarkę. być może są i przypadki, kiedy tragedii uniknięto by, gdyby zamiast cesarki pozostano przy porodzie naturalnym.
                    • 4.ola Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 19:07
                      Jak na kogoś kto mało wie masz sporo do powiedzeniasmile
                      Najlepiej jak sie odniesiemy do opinii fachowców
                      " Powikłania jakie mogą wystąpić to między innymi:

- śródoperacyjne uszkodzenie pęcherza moczowego lub moczowodu,

- krwotok wymagający podwiązania tętnic macicznych lub wycięcia macicy,

- wtórne krwawienie lub krwiaki wymagające przetoczenia krwi i/lub ponownej interwencji operacyjnej (otwarcia jamy brzusznej),

- śródoperacyjne uszkodzenie jelit,

- niedrożność pooperacyjna jelit,

- powstanie przetoki dróg moczowych (np. pęcherzowo-macicznej),

- powikłania zakrzepowo-zatorowe,

- zapalenie otrzewnej,

- zakażenie rany pooperacyjnej,

- zapalenie pęcherza moczowego,

- powstanie urazów u noworodka podczas otwierania macicy lub wydobywania płodu.
                      • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 08:08
                        część z tego może wystąpić i przy porodzie naturalnym. statystyki poproszę, bo o to chodziło i link do źródła.
                        • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 08:12
                          chersona napisała:

> część z tego może wystąpić i przy porodzie naturalnym. statystyki poproszę, bo
                          > o to chodziło i link do źródła.

Moment - najpierw Ty podaj źródło i statystyki.
                          • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:27
                            a dlaczego? przecież napisałam, że statystyk nie znam. znam tylko sporo przypadków osób upośledzonych umysłowo (koleżanka-rehabilitantka z takimi dziećmi pracuje), bo nie zrobiono cesarskiego cięcia. nie znam zaś przypadków odwrotnych - niepełnosprawności z powodu cesarskiego cięcia, ale nie twierdzę, że ich nie ma. ani razu też nie napisałam, że poród naturalny ma zniknąć z powierzchni ziemi.
                            • 4.ola Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:38
                              chersona napisała:

> a dlaczego? przecież napisałam, że statystyk nie znam. znam tylko sporo przypad
                              > ków osób upośledzonych umysłowo (koleżanka-rehabilitantka z takimi dziećmi prac
                              > uje),

A statystyki przypadków osób upośledzonych znasz?
                              Czy tylko te od koleżanki?

• chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 12:51
                                statystyk osób upośledzonych nie znam, ale to akurat nie ma znaczenia, ponieważ nawet jedna osoba upośledzona w wyniku niedotlenienia przy porodzie, to już o jeden przypadek cesarskiego cięcia za mało. i taka jest moja dewiza. lepiej dmuchać na zimne.
                                i niepotrzebnie się z sibeliusem tak 'stawiacie', ponieważ akurat moje podejście skrajne nie jest. jak napisałam pierwsze dziecko rodziłam przez cesarkę, drugie też mogłam tak urodzić, ponieważ lekarka skłonna była dać mi skierowanie (brak postępu porodu za pierwszym razem, drobna budowa), ale ja do końca się wahałam a poród zaskoczył mnie 2 tygodnie przed terminem. Na cesarkę nie mogłam się zdecydować ze strachu przed krwotokiem. miałam kiedyś odroczony krwotok po zabiegu stomatologicznym i irracjonalnie bałam się, że przy cesarce też może się coś zdarzyć.
                            • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:39
                              chersona napisała:

> a dlaczego? przecież napisałam, że statystyk nie znam.

Trzeba mieć tupet jak posłanka Pawłowicz, żeby żądać od kogoś czegoś czego samemu się nie spełnia.
                          • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:35
                            koleżanka wyżej wymieniła całe spektrum powikłań. niektóre z nich, jak choćby pęknięcie macicy i wykrwawienie występowały jeszcze parę dziesiątków lat temu dość często przy porodach naturalnych i teraz zdarzają się również. utrata krwi przy porodzie naturalnym i konieczność przetaczania to sprawa częsta. co do przerwania moczowodów, to tak samo mogą zostać przerwane w wyniku porodu naturalnego. ponieważ nie rodziłeś naturalnie, to zdradzę Ci, że pierwsze oddanie moczu i stolca przez kobietę po porodzie naturalnym jest skrzętnie notowane przez lekarzy, bo gdyby kobieta nie mogła się zrealizować na tym polu, mógłby to być znak właśnie przerwania moczowodów, naruszenia pęcherza moczowego i analogicznie kłopotów z jelitami.
              • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 24.09.12, 10:52
                Śmierć też jest fizjologiczna, tak samo choroby. Leczenie chorób np. antybiotykami fizjologiczne nie jest.
                • opuncja.figowa Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 09:29
                  Śmierć też jest fizjologiczna, tak samo choroby. Leczenie chorób np. antybiotykami fizjologiczne nie jest.
                  Dlatego nie jestem za uporczywą terapią, ani za nadużywaniem antybiotyków wychodząc z założenia, ze najpierw trzeba dać szansę własnym siłom obronnym organizmu. A wracając do tematu. Bóle porodowe mają sens, jako że dają sygnał do rozpoczęcia stosownych zmian hormonalnych.
                • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 25.09.12, 18:14
                  a co to ma do mojej wypowiedzi? ja nie piłam do fizjologii bądź natury, lecz do małego ryzyka, jakim rzekomo obarczony jest poród. ryzyko owo (choć nie wszędzie) zmniejszyło się nie dlatego, że natura tak chciała, ale dlatego, że się nam warunki porodów i opieka medyczna polepszyły.

pamiętać należy też o tym, że dzieci rodzą się coraz większe, a miednice kobiet coraz szersze nie są.
                  • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 08:13
                    A mnie ciekawi kto ma płacić za plastykę po cesarce?
                    • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 08:46
                      Czemu Ciebie tak to ciekawi?
                      • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 09:11
                        gazeta_mi_placi napisała:

> Czemu Ciebie tak to ciekawi?

Bo uważam, że są ważniejsze wydatki. Nie pytaj jakie i dlaczego tak uważam.
                        • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 10:04
                          No chyba płaci sama zainteresowana (w Polsce), nie słyszałam żeby było to refundowane choć podobno w niektórych krajach jest.
                        • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:37
                          bo Ty błądzisz kolego. Lepiej napisałbyś o plastyce krocza po porodzie naturalnym.
                          • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:38
                            Decydujesz się na macierzyństwo zatem i decydujesz się na zmiany w Twoim ciele, to chyba logiczne.
                            • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:49
                              Zgadzam się, decydujesz się na palenie papierosów - decydujesz się na raka płuc bez opcji bezpłatnego leczenia w szpitalach państwowych i darmowej chemoterapii.
                              Decydujesz się na obfite i niezdrowe jedzenie plus brak ruchu - nie będziesz skomleć o refundowane leczenie otyłości przy pomocy choćby operacji zmniejszenia żołądka.
                              I tak dalej...
                              • sibeliuss Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:59
                                Dokładnie tak.
                                • gazeta_mi_placi Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 12:03
                                  No, ale widzisz póki co osoby chore na raka płuc mają refundowane leczenie, a osoby mocno otyłe (bez względu na etymologię swojej otyłości) refundowany tzw. balonik na żołądek.
                    • chersona Re: Kobiety nie chcą same rodzić 26.09.12, 11:28
                      o jakiej plastyce mówisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka