Dodaj do ulubionych

O co Polak nie pyta

10.11.12, 18:55
Kim jestem, jak żyć - nie bardzo nas to obchodzi. Rozmowy o sensie życia uważamy za stratę czasu. Łatwiej nam się kłócić

Zamykamy się w sobie, świat i inni nas nie interesują. Dlaczego? - W naszych badaniach wielu Polaków przyznaje, że żyje w ogromnym pośpiechu, ale na pytanie, po co się tak spieszą, odpowiadają: nie wiem. Czyli nie mają nawet czasu, aby się nad tym zastanowić. Przyjęli, że uczestniczą w jakimś wyścigu, że coś im ucieknie, że gdzieś nie zdążą - mówi prof. Sułek

Za to przestajemy być wstydliwi. Zaledwie jedna trzecia badanych ma opory, by spytać znajomego, jak często uprawia seks, czy ma romans, ile zarabia.
wyborcza.pl/1,112024,12821965,O_co_Polak_nie_pyta.html
Obserwuj wątek
    • matt.j Re: O co Polak nie pyta 10.11.12, 22:07
      skiela1 napisała:
      > Za to przestajemy być wstydliwi. Zaledwie jedna trzecia badanych ma opory, by s
      > pytać znajomego, jak często uprawia seks, czy ma romans, ile zarabia.
      > wyborcza.pl/1,112024,12821965,O_co_Polak_nie_pyta.html

Pytania o pewne rzeczy często mnie rozwalają. Jakim trzeba być chamem aby wypytać o kwestie intymne czy finansowe innych i nie widzieć w tym nietaktu. Jeśli ktoś sam będzie chciał podzielić się to to zrobi, jeśli nie porusza tematu to absolutnie nie mamy prawa pytać. Ludzie bliscy doskonale wiedzą gdzie istnieją granice we wzajemnych relacjach. Z mojego doświadczenia o kwestie finansowe pytania zadają najczyściej dalsi znajomi, często ludzie, z którymi ma się dość daleki kontakt. Tacy są najbardziej ciekawscy. Albo też wynika to z faktu, że tacy nie są w gronie naszych bliskich znajomymi smile
      Wkurza mnie pytanie o to ile kosztowała działka, budowa domu itp. Po co komuś taka informacja? Chyba tylko po to aby się popodniecać. Zawsze odpowiadam wymijająco, ze do końca życia jesteśmy ukredytowani. Część ludzi łapie po takim stwierdzeniu, że nie mam ochoty dzielić się z nimi naszymi kwestiami finansowymi. A cześć niestety nie łapie i dalej dopytując nadziewa się na już mniej delikatną odpowiedź z mojej strony.
      • skiela1 Re: O co Polak nie pyta 12.11.12, 16:14
        Powiem Ci szczerze,ze mnie kompletnie nie irytuja pytania-zadnesmile
        Ktos sie pyta,do czegos ma mu to sluzyc i wcale nie wnikam po cosmile
        Albo odpowiem konkretnie albo nie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka