16.02.13, 18:33
W związku z doniesieniami mediów dotyczącymi zachowania izraelskich kibiców podczas meczu tenisowego z udziałem Agnieszki i Urszuli Radwańskich w Ejlacie, informujemy, że Ambasada RP w Tel Awiwie skontaktowała się z trenerem polskiego zespołu. Zarówno on, jak i zawodniczki, nie słyszeli obraźliwych słów, o których piszą media. Mają natomiast pretensje związane z organizacją turnieju, ale nie oczekują od ambasady podejmowania działań wobec władz Izraela.

izrael.org.il/news/3194-komunikat-ambasady-rp-w-sprawie-radwanskich.html
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Komunikat 16.02.13, 18:44
      Skiela...no co Ty piszesz!smirk
      To KLAMSTWO!big_grin
      NIEZALEZNA wie lepiej.....big_grinbig_grinbig_grinsmirk
      • izydor88 Re: Komunikat 16.02.13, 18:55
        A było tak miło.I po co to psuć wink
        • anoagata Re: Komunikat 16.02.13, 20:41
          Nie wiem po co takie wielki hallo.
      • skiela1 Re: Komunikat 17.02.13, 14:43
        1zorro-bis napisał:

> Skiela...no co Ty piszesz!smirk
        > To KLAMSTWO!big_grin

A tego to ja nie wiem.
        Tego czy prawda tez nie.
        • 1zorro-bis Re: Komunikat 17.02.13, 14:47
          pewno, ze klamstwo. "Niezalezna" to wie....big_grin
          skiela1 napisała:

> 1zorro-bis napisał:
          >
          > > Skiela...no co Ty piszesz!smirk
          > > To KLAMSTWO!big_grin
          >
          > A tego to ja nie wiem.
          > Tego czy prawda tez nie.
          >
          >
          >
    • morfeusz_1 Re: Komunikat 16.02.13, 21:04

info za gwizdek24pl

Nie milkną echa skandalu na meczu polskich tenisistek z Izraelem w Eilacie. Kibice zachowywali się fatalnie, przeszkadzając Agnieszce (24 l.) i Urszuli (23 l.) Radwańskim w grze. W reakcji na to siostry po zwycięstwie 2-1 nie chciały w ogóle przyjść na konferencję prasową. Zmuszone do tego, pojawiły się, ale udzieliły tylko kilku zdawkowych odpowiedzi.
      Kiedy w Internecie pojawiło się nagranie z trwającej zalewie 50 sekund konferencji, na której wyraźnie zła Agnieszka daje izraelskim dziennikarzom do zrozumienia, że nie chce z nimi rozmawiać, w mediach i na forach zaroiło się od opinii, że "rozkapryszone Radwańskie strzeliły focha". Prawda jest inna.
      - Zachowanie izraelskich kibiców było niedopuszczalne, przekraczało wszelkie normy. Buczeli, tupali, wrzucali papierowe samolociki na kort. W pewnym momencie nawet izraelska tenisistka miała do nich pretensje - opowiada "SE" obecny na meczu Dawid Celt, członek polskiej ekipy.

- Organizatorzy nie zapewnili także zawodniczkom bezpieczeństwa. Nie było żadnej ochrony, każdy mógł podejść do kortu.
      - Byłam bardzo zawiedziona. Naprawdę nie spodziewałem się, że może się coś takiego zdarzyć. Tym bardziej, że grało tam już kilka drużyn i topowych zawodniczek - powiedziała "Isia".

- Takie coś jest zawsze smutne i niesprawiedliwe. To nie jest odpowiedzialne zachowanie - dodała Radwańska.
      Portal Niezalezna.pl, powołując się na informację jednego z kibiców, twierdził nawet, że siostry Radwańskie zostały zwyzywane od "katolickich s...". Jednak Celt nie potwierdza tych rewelacji. -

i jeszcze ..

Nie wiemy, co oni krzyczeli, Agnieszka i Ula nie skarżyły się, że były obrażane - mówi.
      - Specjalnie rozmawiałem z członkami naszej ekipy, ale nikt nie potwierdził rewelacji o rasistowskich obelgach - dodaje Wojciech Andrzejewski, dyrektor sportowy PZT. - Nie zmienia to jednak faktu, że zachowanie kibiców było szowinistyczne i szykujemy pismo do ITF w tej sprawie.

O tym że izraelscy kibice są iście wyrafinowaną publicznością mogła przekonać się również Maria Szarapowa w 2008 r

oto tekst za GW

2008-02-04 , aktualizacja: 05.02.2008 00:00

W drugim pojedynku meczu Pucharu Federacji Izrael - Rosja Maria Szarapowa spotkała się z Tzipi Obziler, tenisową 34-letnią zagadką, która ten wiek wybrała na wejście do pierwszej setki rankingu. Szarapowa prowadziła już 6:0, 4:0, ale wtedy na stadionie zaczęły dziać się przedziwne rzeczy. Zwłaszcza, jeśli chodzi o izraelską publiczność.
      Publiczność - krótko mówiąc - zaczęła stękać przy każdym uderzeniu Szarapowej. Jęczenie Szarapowej na korcie to - no dobrze, oprócz jej nóg i dwuręcznego bekhendu z głębi kortu - jej znak firmowy. Wszyscy o tym wiedzą. Wielu to denerwuje.

Sędzia nie mogła opanować sytuacji. Co uderzenie - to jęk całej publiczności. Do tego owacje na stojąco po każdej zepsutej piłce i inne zachowania sprzeczne z tenisową etykietą. Mecz o mało co nie został przerwany, dopiero interwencja kapitana drużyny izraelskiej nieco uspokoiła sytuację. Tymczasem Obziler doprowadziła do stanu 5:4, choć w końcu nie udało się jej wygrać.
      Jak zareagowała Szarapowa. Z klasą - na każde jęknięcie publiczności odpowiadała własnym, jeszcze głośniejszym (niż jej zwykłe jęknięcie, nie niż jęknięcie kilku tysięcy osób). Wytrzymała napięcie, przedrzeźniała się z publicznością, ostatecznie wygrała spotkanie.

A mówią, że ona nie ma poczucia humoru. Schodząc z kortu po wygranej przyłożyła palec do ust w geście uciszenia. Potem pomachała kibicom.

Rosja wygrała cały mecz 4:1.

--

Jak widać nic się w temacie tenisowych izralelskich kiboli nie zmieniło
      • jedzoslaw Re: Komunikat 16.02.13, 22:59
        Azarenka też jęczy. Nie wiem, czy to jakaś moda czy też określona szkoła trenerska.
        • czarek_sz Re: Komunikat 16.02.13, 23:19
          Wiele jęczało jęczy i będzie jęczeć, taka natura, taka uroda tego sportu. Niektóre np markują kontuzję by przetrwać trudny okres w meczu. Wyrobionym kibicom to nie przeszkadza a wiocha wiadomo. Morfi opisał co i jak.
        • jhbsk Re: Komunikat 18.02.13, 09:13
          Nie wnikając w przyczyny - nie jestem w stanie oglądać ich meczy przez to jęczenie.
          • 1zorro-bis Re: Komunikat 18.02.13, 17:52
            smirk
            Ambasada RP w Izraelu zamieściła następującą informację:

W związku z doniesieniami mediów dotyczącymi zachowania izraelskich kibiców podczas meczu tenisowego z udziałem Agnieszki i Urszuli Radwańskich w Ejlacie, informujemy, że Ambasada RP w Tel Awiwie skontaktowała się z trenerem polskiego zespołu. Zarówno on, jak i zawodniczki, nie słyszeli obraźliwych słów, o których piszą media. Mają natomiast pretensje związane z organizacją turnieju, ale nie oczekują od ambasady podejmowania działań wobec władz Izraela.
    • 1zorro-bis Re: Komunikat 17.02.13, 08:03
      wszystko to prawda. Kibole sa wszedzie.
      Ale....zeby z tego powodu zakladac taki watek na forum i w dodatku adresowany do mnie to trzeba miec nierowno pod sufitem......big_grin

Lżenie Polski (99) czarek_sz
      • matt.j Re: Komunikat 17.02.13, 09:30
        1zorro-bis napisał:
        > Lżenie Polski (99) czarek_sz

Teraz się nawet nie zająknął. A tak się nam wszystkim oberwało, że my nie patrioci bo nie lamentujemy ani nie naskoczyliśmy na tamtych kibiców/kiboli.
        • 1zorro-bis Re: Komunikat 17.02.13, 10:29
          to przeciez typowe dla niego.....smirk
          • czarek_sz Re: Komunikat 17.02.13, 12:33
            A nad czym się zająknąć. Było chamstwo co napisał powyżej Morfi. To miała zostać któraś zamordowana, by było zauważalne przez Was chamstwo izraelskich kiboli i szowinistów ?
            • 1zorro-bis Re: Komunikat 17.02.13, 12:41
              zajmij sie lepiej polskimi kibolami. Masz blizej i po polsku rozumiesz. Chyba...big_grinsmirk
              czarek_sz napisał(a):

> A nad czym się zająknąć. Było chamstwo co napisał powyżej Morfi. To miała zost
              > ać któraś zamordowana, by było zauważalne przez Was chamstwo izraelskich kiboli
              > i szowinistów ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka