21.07.04, 21:34
Kochani, w calym kraju w szpitalach z powodu braku krwi wykonywane sa tylko
operacje ratujace zycie.
Zamieszczajmy tu adresy punktow w ktorych mozna oddac krew.
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 21:47
      narysuj.mi.baranka napisała:

> Kochani, w calym kraju w szpitalach z powodu braku krwi wykonywane sa tylko
      > operacje ratujace zycie.
      > Zamieszczajmy tu adresy punktow w ktorych mozna oddac krew.
      >

Narysuj.baranku - jestem pewna, ze mylisz się. Wykonywane sa nie tylko operacje
      ratujące życie, ale także zabiegi planowe. Nie zmienia to faktu, że krew należy
      oddawać. Nawet najlepsze leki i płyny krwiozastępcze nie spełniają w pełni tej
      roli co krew. Krew można oddać w Wojewódzkich Stacjach Krwiodawstwa oraz w
      Punktach Krwiodawstwa, które są przy prawie każdym, prawidłowo funkcjonującym
      szpitalu. W niektórych małych miejscowościach (np. Zakopane) organizowane są
      akcje oddawania krwi przez mieszkańców okolicznych wsi - personel pobierający
      jeździ do zainteresowanych. Trzeba tylko chcieć organizować tzw. akcje Wampirsmile
      • narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 21:57
        wedrowiec2 napisała:

> Narysuj.baranku - jestem pewna, ze mylisz się.

Byc moze dramat dotyczy tylko Warszawy, jednak jestem pewna, ze uslyszalam
        wlasnie taka wiadomosc.
        • sloggi Re: Brak krwi 21.07.04, 22:07
          Zawsze latem występuje zmniejszenie krwi, osocza, preparatów krwiopochodnych i
          ustrojowych. Latem jest więcej wypadków i stąd to obniżenie. Druga sprawa, że
          krwiodawstwo nie jest w modzie - niestety.
    • nigredo3 Re: Brak krwi 21.07.04, 21:57
      rok temu miałam taką sytuację: czekała mnie operacja i pomimo że jestem
      honorowym krwiodawcą to i tak musiałam do pokoju wampirzyc doprowadzić śmiałka,
      który by sobie za mnie pozwolił upuścić krwi a moją legitymacją to mogłam sobie
      pomachać, nic nie znaczyła. Wszystko już było ustawione a tu jak nie dasz krwi
      to nie ma operacji i wszystko bierze w łeb.
      • wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 22:01
        Stacje krwiodawstwa stosują taką taktykę - ty, lub ktos bliski, oddasz krew -
        będziesz miał operację. Nie ma to odzwierciedlenia w przepisach, a jest jedynie
        rodzajem psychicznego przymusu do oddawania krwi. Dawców jest naprawdę coraz
        mniejsad
        • narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 22:04
          Ja bym dawala krew tak czesto jak to mozliwe, gdyby istniala czytelna kampania
          medialna (najlepiej na billboardach): tu i tu, o tej i o tej.
          • booster Re: Brak krwi 21.07.04, 22:20
            ja tez zawsze powtarzam, że gdybym mieszkał koło parku to codziennie rano bym
            biegał. A jeśli nawet kiedyś wyrośnie pare drzew koło mojego domu to zapewne
            postawię inne warunki, bo tak naprawdę to wolę pospać dłużej.
            Podejrzewam , że w każdej przychodni i szpitalu udzielają informacji o punktach
            gdzie można oddać krew, a tam już tylko sie umówić, że "tu i tu, o tej i o tej"
            • narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 22:24
              Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore
              oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele?
              • slodkoslony Re: Brak krwi 21.07.04, 22:30
                Baranku ,
                gdybyś chciała oddawać krew to byś ją oddawała - honorowo lub "niehonorowo".
                Punkty gdzie krew się pobiera notują telefony do dawców i w potrzebie do nich
                dzwonią a każdy z nich wie z jaką częstotliwością może ją oddawać ...
              • wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 22:34

> Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore
                > oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele?

Bardzo wiele. Kampanie reklamowe, billbordy itd są bardzo drogie. Audycje
                reklamowe w TV i radiu tez są pełnopłatne. krwiodawstwo traktowane jest tak
                samo, jak każda inna działaność.
              • booster Re: Brak krwi 21.07.04, 22:38
                ...pewnie, że niewiele, skoro sytuacja jest dramatyczna to trzeba o tym mówić i
                to głośno, ale na apel zareagują pewnie ci, którzy krew oddawali juz wcześniej,
                bo uważali to za swój obowiązek.
                Mam nadzieję, że się jednak mylę i większość ludzi jest bardziej honorowa (niż
                ja)
              • sloggi Re: Brak krwi 21.07.04, 23:01

> Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore
                > oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele?

Moim skromnym zdaniem należy samemu zainteresowac się miejscem krwiodawstwa.
                Jeśli jesteś z Warszawy to punkty są przy każdym wiekszym szpitalu.
                Ewentualnie polecam Stację Krwiodawstwa ul.Saska 59/61
                • narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 22.07.04, 11:16
                  sloggi napisał:

> Jeśli jesteś z Warszawy (...)

Jesli? Slogguniu, jeszcze sie nie zorientowales ze jestem z Warszawy? smile
        • gacus2 Re: Brak krwi 22.07.04, 08:54
          wedrowiec2 napisała:

> Stacje krwiodawstwa stosują taką taktykę - ty, lub ktos bliski, oddasz krew -
          > będziesz miał operację. Nie ma to odzwierciedlenia w przepisach, a jest
          jedynie
          >
          > rodzajem psychicznego przymusu do oddawania krwi. Dawców jest naprawdę coraz
          > mniejsad

No ale skoro jestem honorowym krwiodawca to jednak raz na te x lat, moga mi te
          krew dać, nie? Tym bardziej ze ja sie nei pytam cyz potrzeba- daję.....
    • agniecha_k Re: Brak krwi 22.07.04, 09:01
      kiedys slyszałam o tym, że są jakieś przeciwskazania do zostania dawca krwi
      wie ktoś może co konkretnie?
      • anmanika Re: Brak krwi 22.07.04, 11:45
        Wybieram sie oddac, bo minely juz 3 miesiace od ostatniego pobrania. Nie moge
        sie niestety pozbyc uciazliwego bolu gardla, wiec czekam az minie, aczkolwiek w
        stacji nigdy nie widza przeciwwskazan gdy przychodze - pewnie to "wina" mojej
        grupy krwi 0- wink
        • agniecha_k Re: Brak krwi 22.07.04, 12:33
          u mnie to juz chyba w ogóle by nie widzieli bo mam AB Rh-
        • narysuj.mi.baranka anmanika-pyt. 22.07.04, 12:34
          Czy gdy pierwszy raz sie zglosilas zrobiono Ci badanie czy tez musialas przyjsc
          z gotowymi wynikami badan?
          • anmanika Re: anmanika-pyt. 22.07.04, 12:49

> Czy gdy pierwszy raz sie zglosilas zrobiono Ci badanie czy tez musialas
            przyjsc
            >
            > z gotowymi wynikami badan?

Oczywiscie, ze zrobili sami, taki ich obowiazek.
            • anmanika Re: anmanika-pyt. 29.07.04, 11:24
              Bhuuu, wczoraj poszlam oddac krew a tu sie okazalo, ze mam za niski poziom
              hemoglobinysad((.
              Iddzcie oddac krew za mnie.
    • agniecha_k Re: Brak krwi 11.08.04, 09:36
      zmobilizowałam sie i poszlam dziś rano pierwszy raz oddac krew
      pomyślałam, że sie przyda zwłaszcza, że mam rzadką grupę (AB Rh-)
      miły pielęgniarz(!) nakuł mi paluszka, krew zabrał, coś z nia zrobił i
      powiedział:
      "przykro mi, ma pani słabą morfologię, nie moze pani zostać dawcą"

wrrr! co to w ogóle oznacza?
      miły pielęgniarz nagle przestal być mily i nie chcial mi nic wyjaśnić
      czy ktos z was wie o co moze z tą morfologią chodzic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka