narysuj.mi.baranka 21.07.04, 21:34 Kochani, w calym kraju w szpitalach z powodu braku krwi wykonywane sa tylko operacje ratujace zycie. Zamieszczajmy tu adresy punktow w ktorych mozna oddac krew. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 21:47 narysuj.mi.baranka napisała: > Kochani, w calym kraju w szpitalach z powodu braku krwi wykonywane sa tylko > operacje ratujace zycie. > Zamieszczajmy tu adresy punktow w ktorych mozna oddac krew. > Narysuj.baranku - jestem pewna, ze mylisz się. Wykonywane sa nie tylko operacje ratujące życie, ale także zabiegi planowe. Nie zmienia to faktu, że krew należy oddawać. Nawet najlepsze leki i płyny krwiozastępcze nie spełniają w pełni tej roli co krew. Krew można oddać w Wojewódzkich Stacjach Krwiodawstwa oraz w Punktach Krwiodawstwa, które są przy prawie każdym, prawidłowo funkcjonującym szpitalu. W niektórych małych miejscowościach (np. Zakopane) organizowane są akcje oddawania krwi przez mieszkańców okolicznych wsi - personel pobierający jeździ do zainteresowanych. Trzeba tylko chcieć organizować tzw. akcje Wampir Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 21:57 wedrowiec2 napisała: > Narysuj.baranku - jestem pewna, ze mylisz się. Byc moze dramat dotyczy tylko Warszawy, jednak jestem pewna, ze uslyszalam wlasnie taka wiadomosc. Odpowiedz Link
sloggi Re: Brak krwi 21.07.04, 22:07 Zawsze latem występuje zmniejszenie krwi, osocza, preparatów krwiopochodnych i ustrojowych. Latem jest więcej wypadków i stąd to obniżenie. Druga sprawa, że krwiodawstwo nie jest w modzie - niestety. Odpowiedz Link
nigredo3 Re: Brak krwi 21.07.04, 21:57 rok temu miałam taką sytuację: czekała mnie operacja i pomimo że jestem honorowym krwiodawcą to i tak musiałam do pokoju wampirzyc doprowadzić śmiałka, który by sobie za mnie pozwolił upuścić krwi a moją legitymacją to mogłam sobie pomachać, nic nie znaczyła. Wszystko już było ustawione a tu jak nie dasz krwi to nie ma operacji i wszystko bierze w łeb. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 22:01 Stacje krwiodawstwa stosują taką taktykę - ty, lub ktos bliski, oddasz krew - będziesz miał operację. Nie ma to odzwierciedlenia w przepisach, a jest jedynie rodzajem psychicznego przymusu do oddawania krwi. Dawców jest naprawdę coraz mniej Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 22:04 Ja bym dawala krew tak czesto jak to mozliwe, gdyby istniala czytelna kampania medialna (najlepiej na billboardach): tu i tu, o tej i o tej. Odpowiedz Link
booster Re: Brak krwi 21.07.04, 22:20 ja tez zawsze powtarzam, że gdybym mieszkał koło parku to codziennie rano bym biegał. A jeśli nawet kiedyś wyrośnie pare drzew koło mojego domu to zapewne postawię inne warunki, bo tak naprawdę to wolę pospać dłużej. Podejrzewam , że w każdej przychodni i szpitalu udzielają informacji o punktach gdzie można oddać krew, a tam już tylko sie umówić, że "tu i tu, o tej i o tej" Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 21.07.04, 22:24 Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele? Odpowiedz Link
slodkoslony Re: Brak krwi 21.07.04, 22:30 Baranku , gdybyś chciała oddawać krew to byś ją oddawała - honorowo lub "niehonorowo". Punkty gdzie krew się pobiera notują telefony do dawców i w potrzebie do nich dzwonią a każdy z nich wie z jaką częstotliwością może ją oddawać ... Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Brak krwi 21.07.04, 22:34 narysuj.mi.baranka napisała: > Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore > oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele? Bardzo wiele. Kampanie reklamowe, billbordy itd są bardzo drogie. Audycje reklamowe w TV i radiu tez są pełnopłatne. krwiodawstwo traktowane jest tak samo, jak każda inna działaność. Odpowiedz Link
booster Re: Brak krwi 21.07.04, 22:38 ...pewnie, że niewiele, skoro sytuacja jest dramatyczna to trzeba o tym mówić i to głośno, ale na apel zareagują pewnie ci, którzy krew oddawali juz wcześniej, bo uważali to za swój obowiązek. Mam nadzieję, że się jednak mylę i większość ludzi jest bardziej honorowa (niż ja) Odpowiedz Link
sloggi Re: Brak krwi 21.07.04, 23:01 narysuj.mi.baranka napisała: > Po co ta ironia? Oczekuje tylko kampani informacyjnej wladz miasta, ktore > oglosilo kleske braku krwi. Czy to wiele? Moim skromnym zdaniem należy samemu zainteresowac się miejscem krwiodawstwa. Jeśli jesteś z Warszawy to punkty są przy każdym wiekszym szpitalu. Ewentualnie polecam Stację Krwiodawstwa ul.Saska 59/61 Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: Brak krwi 22.07.04, 11:16 sloggi napisał: > Jeśli jesteś z Warszawy (...) Jesli? Slogguniu, jeszcze sie nie zorientowales ze jestem z Warszawy? Odpowiedz Link
gacus2 Re: Brak krwi 22.07.04, 08:54 wedrowiec2 napisała: > Stacje krwiodawstwa stosują taką taktykę - ty, lub ktos bliski, oddasz krew - > będziesz miał operację. Nie ma to odzwierciedlenia w przepisach, a jest jedynie > > rodzajem psychicznego przymusu do oddawania krwi. Dawców jest naprawdę coraz > mniej No ale skoro jestem honorowym krwiodawca to jednak raz na te x lat, moga mi te krew dać, nie? Tym bardziej ze ja sie nei pytam cyz potrzeba- daję..... Odpowiedz Link
agniecha_k Re: Brak krwi 22.07.04, 09:01 kiedys slyszałam o tym, że są jakieś przeciwskazania do zostania dawca krwi wie ktoś może co konkretnie? Odpowiedz Link
anmanika Re: Brak krwi 22.07.04, 11:45 Wybieram sie oddac, bo minely juz 3 miesiace od ostatniego pobrania. Nie moge sie niestety pozbyc uciazliwego bolu gardla, wiec czekam az minie, aczkolwiek w stacji nigdy nie widza przeciwwskazan gdy przychodze - pewnie to "wina" mojej grupy krwi 0- Odpowiedz Link
agniecha_k Re: Brak krwi 22.07.04, 12:33 u mnie to juz chyba w ogóle by nie widzieli bo mam AB Rh- Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka anmanika-pyt. 22.07.04, 12:34 Czy gdy pierwszy raz sie zglosilas zrobiono Ci badanie czy tez musialas przyjsc z gotowymi wynikami badan? Odpowiedz Link
anmanika Re: anmanika-pyt. 22.07.04, 12:49 narysuj.mi.baranka napisała: > Czy gdy pierwszy raz sie zglosilas zrobiono Ci badanie czy tez musialas przyjsc > > z gotowymi wynikami badan? Oczywiscie, ze zrobili sami, taki ich obowiazek. Odpowiedz Link
anmanika Re: anmanika-pyt. 29.07.04, 11:24 Bhuuu, wczoraj poszlam oddac krew a tu sie okazalo, ze mam za niski poziom hemoglobiny((. Iddzcie oddac krew za mnie. Odpowiedz Link
agniecha_k Re: Brak krwi 11.08.04, 09:36 zmobilizowałam sie i poszlam dziś rano pierwszy raz oddac krew pomyślałam, że sie przyda zwłaszcza, że mam rzadką grupę (AB Rh-) miły pielęgniarz(!) nakuł mi paluszka, krew zabrał, coś z nia zrobił i powiedział: "przykro mi, ma pani słabą morfologię, nie moze pani zostać dawcą" wrrr! co to w ogóle oznacza? miły pielęgniarz nagle przestal być mily i nie chcial mi nic wyjaśnić czy ktos z was wie o co moze z tą morfologią chodzic? Odpowiedz Link