1zorro-bis 06.05.13, 06:56 czytam, czytam i oczom nie wierze..... O co w Polsce oszolomy beda jeszcze awantury robic?! wyborcza.pl/1,75478,13853619,Akcja__Orzel_moze__dzieli_blogosfere_i_media__wedlug.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedzoslaw Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 11:52 Akcja taka sobie, właściwie niejaka, ale sam zamysł słuszny. I o to właśnie idzie "niezależnym" (od rozumu), że ktoś odważył się pokazać patriotyzm pozytywny i przełamać ich monopol. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 12:17 bo wedlug "niezaleznych" patriotyzm musi byc tylko tragiczny..... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 15:17 Trafna opinia: antykorba.pl/patriotyzm-all-rights-reserved/ Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 15:33 mozesz sobie cos takiego z flaga o orzelkiem w Polandii wyobrazic? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 15:34 PISuary i mohery na barykady by poszly.... www.prosieben.de/videokatalog/Gesellschaft/Leben/video-Jennifer-Nicole-Lee-im-Bikini-Union-Jack-Figur-Pool-K%C3%B6rper-Fitnessmodel-597653.html Odpowiedz Link
mk968 Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 15:38 NA BARYKADY LUDU STOLICY CZERWONY SZTANDAR DO GÓRY WZNIEŚ Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 15:51 no to......voila www.youtube.com/watch?v=KymgJPVQphk mk968 napisał: > NA BARYKADY LUDU STOLICY CZERWONY SZTANDAR DO GÓRY WZNIEŚ Odpowiedz Link
matt.j Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 20:18 Na FB kobieta wkleiła link do paplaniny jakiegoś „prawdziwego patrioty” na temat akcji „Orzeł może”. Strasznie zaczęła się rozckliwiać jaka to afera, że prezydent RP coś takiego zorganizował. Odpisano jej, że organizatorami były radio Trójka i Wyborcza. Na co ona wyraziła swoje zdanie, że prezydent był żywo zaangażowany w akcję i powinien w takim razie wydać oświadczenie, że on tego żenującego wydarzenia nie finansował a jeśli finansował to ile na to dał pieniędzy z naszych podatków... Podoba mi się hasło akcji „To ja Orzeł. Spadłem z nieba. Uśmiechu mi w Polsce potrzeba.” Niestety zostało zapewne wymyślone w celu zmiany naszego narodowego podejścia do ojczyzny. Wolałbym aby nie trzeba było takich haseł ludziom podsuwać, aby patriotyczny uśmiech, radość i pozytywna duma z bycia Polakiem były oczywiste i powszechne. W każdej społeczności znajdą się jacyś pesymiści a u nas jeśli chodzi o ton narodowy to całkiem szerokie jest grono tych zgorzkniałych, zrzędzących, wieczne niezadowolonych i uderzających w ton krwi, poświęcenia, łez i męczeństwa nawet na samą myśl o słowie „ojczyzna”. Jakoś dziwnie przodują w tym niezadowoleniu ze wszystkiego i zgorzknieniu „prawdziwi patrioci” i oczywiście jednocześnie „prawdziwi katolicy”. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 20:39 Po prostu nie umiemy tak do końca zrzucić z ramion płaszcza Konrada. Nic dziwnego, od 250 lat ciągłe klęski i tym samym nie umiemy też wziąć odpowiedzialności za ten kraj- bo stale ktoś nami rządził. Mamy mentalność w dużej mierze postniewolniczą, postkolonialną. Ale właśnie teraz, w czasach nareszcie trwałego pokoju czas się wziąć do roboty. Tylko, że to musi być akcja systematyczna i rozpisana na lata. A przede wszystkim, dopracowana. Akcja GW i Trójki jest chwalebna w swych celach, ale -jeśli wierzyć relacjom prasowym- była zwyczajnie tania i jarmarczna. Już lepszy byłby jakiś wielki plenerowy koncert z udziałem gwiazd, transmitowany przez telewizję i najlepiej oglądany na telebimach w każdym większym mieście, gdzie miałyby miejsce, analogiczne do warszawskiej, imprezy. Pamiętam dobrze uroczystości z okazji 60. rocznicy Powstania Warszawskiego- dlaczego nie zrobić czegoś podobnego z okazji 3 Maja? Odpowiedz Link
matt.j Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 21:59 jedzoslaw napisał: > Akcja GW i Trójki jest chwalebna > w swych celach, ale -jeśli wierzyć relacjom prasowym- była zwyczajnie tania i j > armarczna. Już lepszy byłby jakiś wielki plenerowy koncert z udziałem gwiazd, t > ransmitowany przez telewizję i najlepiej oglądany na telebimach w każdym większ > ym mieście, gdzie miałyby miejsce, analogiczne do warszawskiej, imprezy. Pamięt > am dobrze uroczystości z okazji 60. rocznicy Powstania Warszawskiego- dlaczego > nie zrobić czegoś podobnego z okazji 3 Maja? Wydaje mi się, że zupełnie nie jest to dobry pomysł. Mentalność narodu nie zmienia się jednym, wielkim wydarzeniem. Tym bardziej koncertem. Ludzie wybiorą posłuchać gwiazd a nawet nie będą szczególnie wiedzieli z jakiej to okazji. Koncertów plenerowych mamy masę, większych i mniejszych, ale jest ich naprawdę dużo. Media pogadają przez jeden dizeń i na tym się skończy. Tu trzeba pracy małymi wydarzeniem, ale wieloma i systematycznie powtarzanymi. Dlatego wydaje mi się, że działania prezydenta idą w dobrym kierunku. Wraz z małżonką zaangażował się jakiś czas temu w akcję z kotylionami, teraz poparł swoją osobą akcję "Orzeł może". Pracuje z najmłodszymi, im pokazuje, że patriotyzm może być radosny. Oby więcej takich drobnych, bardziej lub mniej profesjonalnie zorganizowanych akcji i więcej ludzi znanych biorących w nich udział. To jest metoda na zmianę mentalności narodu. Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 22:25 Pełna zgoda, Matt, facet działa w dobrym kierunku, ale akcja "Orzeł może" jakoś nie miała (według mnie) "kopa". Mówisz o profesjonalizmie- właśnie tego mi tutaj trochę brakowało. Działania mają być systematyczne, owszem, ale jeśli mówimy o takim święcie, jak 3 Maja (lub też później 11 Listopada) to myślę, że takim zwykłym systematycznym działaniom towarzyszyć powinny także i większe imprezy, odbywające się nie tylko w Warszawie. Odpowiedz Link
matt.j Re: Akcja....."Orzel".... 06.05.13, 22:50 jedzoslaw napisał: > Mówisz o profesjonalizmie- właśnie tego mi tut > aj trochę brakowało. Przeczytaj jeszcze raz bo źle zrozumiałeś. Chodziło mi, że działania wcale nie muszą być profesjonalne, mogą, ale nie muszą. Takie nie do końca sztywne, wypracowane, idealnie dograne nie tylko bardziej do ludzi trafią, są bardziej ludzkie, naturalne i bliższe społeczeństwu ale i więcej i dużej się o nich w mediach mówi np. dlatego, że ich przeciwnicy zarzucają im brak idealności - jak tu, tego niezjedzonego orła Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Akcja....."Orzel".... 07.05.13, 06:57 .....bo Polacy to uwielbiaja tylko na ponuro i ze swieczkami w lapach..... Swietowac... Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Akcja....."Orzel".... 07.05.13, 12:50 > Przeczytaj jeszcze raz bo źle zrozumiałeś. Chodziło mi, że działania wcale nie > muszą być profesjonalne, mogą, ale nie muszą. Takie nie do końca sztywne, wypra > cowane, idealnie dograne nie tylko bardziej do ludzi trafią, są bardziej ludzk > ie, naturalne i bliższe społeczeństwu ale i więcej i dużej się o nich w mediach > mówi np. dlatego, że ich przeciwnicy zarzucają im brak idealności - jak tu, te > go niezjedzonego orła > > Ok, jasne Ale chciałoby się też, aby tego typu akcje nie działy się tylko w Warszawie. Odpowiedz Link
izydor88 Re: Akcja....."Orzel".... 07.05.13, 13:21 Jedzosławie,takie rzeczy dzieją się poza Warszawą Wystarczy wziąć przykład z Poznania - obchody 11 listopada.Imieniny ulicy Święty Marcin i wspomnienie Powstania Wielkopolskiego. Jest kolorowo,radośnie i...smakowicie,bo wszędzie można kupić rogale świętomarcińskie. Odpowiedz Link