Dodaj do ulubionych

Kulinarnie - mule

12.12.13, 22:53
Nie wiem czy ktoś lubi ale jest akurat sezon i nawet w PL są teraz dostępne świeże mule. Ponieważ jestem pasjonatem wszelkiego dziwnego pokarmu, łącznie z tym co w Księdze Kapłańskiej zakazane czyli również mięczaków to wypróbowaliśmy właśnie przepis od znajomej:
1) Przemyć mule z piasku pod bieżąca wodą (dokładnie, bo piasek będzie zgrzytał w zębach) i wyrzucić te, które już są otwarte.
2) Udusić jarzyny (por, marchew, seler) razem z przyprawami do muli (ok. 10g na 2kg muli) w minimalnej ilości wody (tylko tyle wody ile konieczne, żeby się nie przypaliło).
3) Dodać czosnek w plasterkach (dużo).
4) Wrzucić do jarzyn wypłukane mule.
5) Jak tylko się otworzą, to bardzo szybko zalać je białym winem wymieszanym z dobrą śmietaną w proporcji 1:4.
6) Potrzepać garnkiem, żeby się wymieszało i niech się zagotuje (tylko zagotuje, nie dłużej).
7) Podawać (mule, które się nie otworzą należy absolutnie wyrzucić, ale to już powinien zrobić każdy na swoim talerzu).

Skład typowej przyprawy do muli: ok. 50% to zioła suszone (pietruszka, liść selera, liść laurowy i tymianek), reszta to jarzyny suszone (cebula i por) oraz pieprz. Jeśli nie ma przyprawy do muli, można doprawić ziołami prowansalskimi.

Wychodzą pyszne. Smacznego.
Obserwuj wątek
    • tjbazuka Re: Kulinarnie - mule 13.12.13, 07:57
      Ja lubieć bardzo bardzo smile
      Czesto robie mule w sosie pomidorowym z chilli. Sos kupuje gotowy ,troche go podrasuje bialym winem i czosnkiem. Chilli tez dorzuce bo lubie jak mnie pali .Do tego włoska ciabatta.
      Sos jak zostanie do go wypijam.
      Pozdro.
    • loczek62 Re: Kulinarnie - mule 13.12.13, 12:53
      Lubięsmile
    • rene8 Re: Kulinarnie - mule 13.12.13, 14:23
      Uwielbiam!
      Dziękuję za propozycje nowego przepisu/ Ja tradycyjnie robię w maśle ,winie,czosnku i natce z pietruszki. Nie udaje się zawsze,ale i tak znika znika z talerza smile
      Nauczyłam się jeśc wszelkie owoce morza i inne dla nie których obżydlistwa pracując w restauracjach.
      Dobrze zrobione mule to raj dla podniebienia tak jak krewetki,ślimaki,ostrygi,langusty.
      Jeżeli wiem,ze dostanę porządną porcję w normalnej cenie wolę iść do restauracji.
      Jako osoba ,która uwielbia gotowac,ale często gotowaniu nie ma ochoty jeść, natomiast sprawia jej przyjemność,ze inni jedzą z apetytem- wolę luksus ,ze to ktoś zrobi za mnie.

Są mule i "mule" ,które nie sa mulami, tylko małżami. Są często tak samo podane,a wielkość jest niepojęta.
      Mule są duze na całość skorupy, małże udające mule są małe ,jak te w słoikach,ew/ ciut większe. Mule mają w mięsie charakterystyczny grzbiet mięsa. Jest do ściągniecia. Nie świadczy to o smaku, choć duże mule mają mączny smak i grzbiet jest wtedy nie zjadliwy.
      Dobra już się nie mądrze smile
      Wszystkich namawiam na spróbowanie : ślimaka z camembertem, ostrygi zapieczonej w maśle, krewtek w maśle czosnkowym i winie, duszonych kałamarnic z chili, langustynek delikatnie zgrilowanych i podanych z dipami. Mogłabym tak pisać i pisać.

A najbardziej polecam ...oczywiście mule!

Nigdy nie jadłam muli ze śmietana,ale w Krakowie jedliśmy mule w sosie serowym i białym winie i sosie pomidorowym z chili. pyszne były!

Niedawno byłam w zaprzyjaźnionej knajpce, gdzie były smaczne,ale bez rewelacji. Pizza była zawsze rewelacyjna. I okazało się ,ze dostałam małże w beznadziejnym sosie, bez pieczywka do "macznia", a reszta dostała średnią pizzę ,bez sosu, bez kontaktu z obsługą .Jako zaproszona nie robiłam afery,ale na mule tam nie pójdę.

W Warszawie wiem gdzie poójde i się nigdy nie zawiodłam. Chyba tego trzeba się trzymać.
      Ale narobiłeś smaka i dziś chyba będa krewetki na kolację .
      Pozdrawiam
      Renia
      • matt.j Re: Kulinarnie - mule 14.12.13, 15:12
        rene8 napisała:
        > Wszystkich namawiam na spróbowanie : ślimaka z camembertem, ostrygi zapieczonej
        > w maśle, krewtek w maśle czosnkowym i winie, duszonych kałamarnic z chili, lan
        > gustynek delikatnie zgrilowanych i podanych z dipami. Mogłabym tak pisać i pisa
        > ć.

Mmmmniam ... smile

> Nigdy nie jadłam muli ze śmietana,ale w Krakowie jedliśmy mule w sosie serowym
        > i białym winie i sosie pomidorowym z chili. pyszne były!

Skoro takiego smaka zrobiłaś to powiedz jeszcze gdzie w Kr?
        • 1zorro-bis Re: Kulinarnie - mule 14.12.13, 15:35
          lubie. W sosie z pomidorow i czerwonego wina....smirk
      • sibeliuss Re: Kulinarnie - mule 30.12.13, 22:29
        A ja uwielbiam schabowe, gołąbki i jednak zasadniczo kuchnię polską - najlepiej tą tuczącą smile
        • skiela1 Re: Kulinarnie - mule 30.12.13, 23:52
          Zrobilam bigos taki polski z miesem,kielbasa,boczkiem....mula u mnie nikt nie ruszy suspicious
          • sibeliuss Re: Kulinarnie - mule 31.12.13, 00:50
            Jak mi zrobili "zieloną noc" to jadłem pyszny bigos - poświąteczny smile
            • 1zorro-bis Re: Kulinarnie - mule 31.12.13, 08:00
              ja lubie ale rozsadek i lekarz mowia NIE! big_grin
              W zwiazku z powyzszym dzisiaj u mnie ryby wedzone, krewetki wedzone i biale wino. A wiedzorem - jak dotrwamy przed TV - zamiast szampana - proseco. big_grin
              • izydor88 Re: Kulinarnie - mule 31.12.13, 11:44
                Mąż jak zwykle na dyżurze,żeby młodzi koledzy mogli zaszaleć.
                Przygotowaniem kulinariów zajmą się Dzieci - zapowiada się bardzo ciekawe menu.
                A ja będę leżeć,pachnieć i popijać białe wino,a o północy - hiszpańskie cava.smile
    • man_sapiens Re: Kulinarnie - mule 13.12.13, 23:16
      Jak ja to lubię!
      Mule mają bardzo delikatny smak. Jeżeli je w ogóle przyprawiać ziołami i czosnkiem, to bardzo oszczędnie, żeby tego smaku nie zabić.
      Ja gotuję w wywarze z warzyw i to niezbyt mocnym + białe wino.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka