yasioo7 17.12.04, 16:14 Jakie pierogi najbardziej lubicie? Może znacie jakieś nietypowe formy lub przepisy? Jakie pierogi są najlepsze naświęta? Ja osobiście przepadam za ruskimi. Lubię jeszcze z grzybami, obowiązkowo w barszczu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frida2 Re: Pierogi... 17.12.04, 16:19 Ale mi smaka narobiłeś o matko! Ja też uwielbiam ruskie, z kapustą też mogą być naturalnie. Już się nie mogę doczekać przyszłego piątku i uszek mojej babci, i jej barszczyku ehhh... rozmarzyłam się :o) Odpowiedz Link
mika_1 Re: Pierogi... 17.12.04, 16:32 U mnie w domu jada sie inne niz typowe pierogi. Do typowego ciasta na pierogi dodaje paczuszke suszonych drożdży. Zagniatam, czekam az wyrosnie. Potem normalnie - rozwlakowac, wyciac kóleczka i lepic pierogi. W srodek zazwyczaj daje farsz grzybowy lub makowy. Tak przygotowane pierogi smaze na oleju. Pycha - bez tego nie ma dla mnie swiat!! Odpowiedz Link
carrramba Re: Pierogi... 17.12.04, 17:40 Ja niestety najlepiej lubie pierogi z mięsem. Własnej roboty oczywiście. pychota )) Odpowiedz Link
gagunia Re: Pierogi... 17.12.04, 20:17 uwielbiam pierogi w takie kolenosci: 1. ruskie 2. z owocami i smietana 3. z kapusta i grzbami 4. z miesem w swieta oczywiscie opcja 3. mika zaintrygowala mnie pierogami smazonymi i prawdopdobnie wyproboje w tym roku Odpowiedz Link
yasioo7 Re: Pierogi... 17.12.04, 20:55 frida2 - specjalnie zrobiłem Ci smaka To taka zemsta na całym S@lonie orzuconych za wątek o kebabie mika_1 - coś czuję, że wypróbuję Twój przepis Od środy szał kuchenny czas zacząć Odpowiedz Link
mika_1 Re: Pierogi... 18.12.04, 01:44 Bardzo polecam - to jest naprawde od niepamietnych czasow hit mojej wigilii. Dzis juz troche pozno, tluc mi sie nie chce po domu, ale jutro poszperam i jakos precyzyjniej opisze ten przepis. Odpowiedz Link
sloggi Re: Pierogi... 18.12.04, 01:51 Lubię pierogi ze wszystkim. Nie jestem wybredny, lubię to danie w każdej formie. Odpowiedz Link
gagunia do mika-1 20.12.04, 20:01 te pierogi to smazysz na glebokim tluszczu? i jak robisz farsz grzybowy - z suszonych grzybow, z pieczarek? Odpowiedz Link
mika_1 Re: do mika-1 20.12.04, 21:15 Farsz grzybowy robie "pół na pół" - suszone grzyby i pieczarki. Tzn. suszone grzyby moczę, potem mielę i dopiero łączę z podsmażonymi, zmielonymi pieczarkami. Moża na wszystko jeszcze raz podsmazyc. Do tego podsmazona cebulka. Sól i pieprz do smaku. A do ciasta - na tradycyjną porcje ciasta na pierogi z Kuchni polskiej (2 czubate szklanki mąki) daję paczuszkę suszonych drożdży. Reszta jak w normalnym pierogowym cieście. Smażę na patelni, tak jak naleśniki - czyli niedużo oleju, aż sie zrumienią. Pierogi i ryba to ostatnie potrawy przygotowywane przed wigilia. Nie musza byc gorące ani nawet cieple, ale im szybciej sie je poda, tym sa smaczniejsze. Smacznego Odpowiedz Link
natla Re: Pierogi... 20.12.04, 21:38 Do barszczu kiszonego w domu tylko uszka z prawdziwkami, maksymalnej wilkości paznokcia kciuka! A pierogi ..... ruskie z rumianym masełkiem i wiejską śmietaną. )) Odpowiedz Link
xkropka Re: Pierogi... 20.12.04, 22:06 Chyba mój nr 1 to jednak pierogi z grzybami i kapustą. Nr 2 to pierogi z jagodami ))) A ostatnio znajomi różni dopominają się empanadas - argentyńskich ostrych pierożków w kruchym cieście (pieczone) Odpowiedz Link
yasioo7 Re: Pierogi... 20.12.04, 23:41 Błagam, daj przepis. Uwielbiam wszystko, co ostre. A im ostrzejsze, tym lepiej Odpowiedz Link
xkropka Re: Pierogi... 21.12.04, 10:04 Prosze bardzo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12633277&a=12748935 leniwa jestem... Odpowiedz Link