sloggi 16.01.05, 20:24 Popijam sobie lipę, lubię ziółka. Oczywiście piję miętę, jakiś rumianek, bratka - czasami jakieś cuda, generalnie są smaczne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Ziółka 16.01.05, 20:32 Tez lubie ziola , choc nie wszystkie. Dzuirawiec i chmiel nie przelkne, na szczescie nie musze, ale miete, bratek pijam ze smakiem Odpowiedz Link
sloggi Re: Ziółka 16.01.05, 20:35 Powinienem pić urosan, ale ma jakiegoś gorzkiego chwasta, który mnie piecze w przełyku, zatem pijam bo muszę. Odpowiedz Link
czarna33 Re: Ziółka 16.01.05, 20:47 Poczekam na moment kiedy już mi TYLKO ziółka do picia zostaną) Odpowiedz Link
vitalia Re: Ziółka 16.01.05, 20:51 Ja piję tylko te ,które sama uzbieram,,,,czasami.Na większość ziół mam uczulenie szczególnie na rumianek a mięty nie przełknę bo chaftam od razu.Za to piję zieloną herbatę . Odpowiedz Link
very_famous Re: Ziółka 16.01.05, 20:56 Szczerze nienawidzę. Już sam fakt że trzeba je parzyć odcedzać itd powoduje że zniechęcam się. Poza tym nie smakują mi. Nawet za miętą nie przepadam. Odpowiedz Link
aankaa Re: Ziółka 16.01.05, 21:00 mięta - jak najbardziej w stanie skupionym, otoczona grubą warstwą czekolady Odpowiedz Link
sabba od jakiego czasu 16.01.05, 21:03 stalam sie bardzo ekologiczna tzn wzroslo moje zainteresowanie tzw zdrowym odzywianiem sie Znalazlam taka herbatke o wdziecznej nazwie Guten Morgen Tee, mieszanina roznych ziolek na dzien dobry i sobie zapodaje co rano. Wczesniej jakos nic oprocz miety (zdrowotnie) nie pilam i raczej nie smakowalo mi. No ale teraz mam motywacje. Polubilam Teraz zaczynam kuracje ziolowa (wyciag z ziol) na zwalczenie migreny wiec wypada mi powiedziec, ziolka moja milosc Odpowiedz Link
olga55 Re: od jakiego czasu 16.01.05, 21:39 Nie pijam,chyba że w celach leczniczych,czyli jak bardzo muszę.Po mięcie jak vitalia mam zwrot.Jedyne ziele jakie pijam to herbata.No i herbatki owocowe-ale to suszone owoce-nie liście. Wiem, przyjdzie taki czas,że papucie i kubeczek z ziółkami-ale jeszcze nie teraz. Odpowiedz Link
vitalia Re: od jakiego czasu 16.01.05, 21:42 Wcale się tak nie garnij do tych ziółek. badania dowodzą,że tyle samo dobrego w nich co i złego.. Odpowiedz Link
sabba no to skoro jesli dobro i zlo sie rownowazy 17.01.05, 09:52 to mysle ze mi nie zaszkodzi jesli sie bede garnac do nich. A jakie badania tego dowodza i gdzie mozna o tym poczytac? Sie mi wydaje ze wole pic ziolka niz zjadac chemie... Odpowiedz Link
eulalija Re: Ziółka 17.01.05, 09:48 Pokrzywę, czasem melisę jak mnie coś wyprowadzi z rónowagi, latem miętę ochłodzoną w lodówce. Odpowiedz Link
kris01 A mi się zółka pomyliły :) 17.01.05, 15:26 Zamiast bratka popijałem rumianek. I dziwiłem się dlaczego tak często latam do łazienki Odpowiedz Link
margala Re: Ziółka 19.01.05, 13:09 polecam pokroić nieco świeżego imbiru i zalac wrzątkiem. bardzo rozgrzewa. jesli napój będzie zbyt ostry można dodać lukrecji i/lub miodu. Odpowiedz Link
towita Re: mozna go lekko 19.01.05, 13:48 Tak najlepiej dodać imbir do grzanego piwa. A tak w ogóle to uwielbiam zioła wg kolejności: mięta, melisa dziurawiec, rumianek kocanka pospolita głóg poziomka (kwiat) bratek kwiat czarnego bzu (łeee, ale bardzo skuteczny przy przeziębieniach) piołun do smarowania: aloes - na rany, żywokost - na stłuczenia Najbardziej jednak lubię ziołowe i orzechowe nalewki! Odpowiedz Link
glory Re: Ziółka 19.01.05, 13:52 Tez polecam swiezy imber zalany wrzatkiem. Leczy zgage. Dla lepszego smaku odrobina miety. Najlepiej smakuje schlodzony. Odpowiedz Link