Dodaj do ulubionych

Rybki, rybeńki, rybeczki

18.03.05, 16:08
Uwielbiam jeść ryby, co prawda nie wszystkie i nie w każdej postaci.
Teraz pałaszuję filety z jakiej ryby (piły???) w occie - pyszności.
Obserwuj wątek
    • carrramba Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 16:14
      sloggi napisał:

> Uwielbiam jeść ryby, co prawda nie wszystkie i nie w każdej postaci.
      > Teraz pałaszuję filety z jakiej ryby (piły???) w occie - pyszności.

No wiesz Sloggi smile) a ja myślałam, ze chciałes mi zaległe życzenia urodzinowe
      złozyć ......rybki etc. Ale nic to smile) Był taki jeden, co minute po północy
      skaładał smile))
      • sloggi Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 16:33
        Jak będziesz pełnoletnia to wypijemy pod rybkę.
        • vitalia Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 17:16
          najlepsze na świecie są pomuchle,,mogą być smażone ale i w occie wspaniałe..Kto
          jadł ??
          • groha Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 21:24
            vitalia napisała:

> najlepsze na świecie są pomuchle,,mogą być smażone ale i w occie
            wspaniałe..Kto jadł ??

Jadłam?... Nie, chyba nie jadłam. A co to są pomuchle? smile
            • marcotills Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 22:34
              groha napisała:

> vitalia napisała:
              >
              > > najlepsze na świecie są pomuchle,,mogą być smażone ale i w occie
              > wspaniałe..Kto jadł ??
              >
              > Jadłam?... Nie, chyba nie jadłam. A co to są pomuchle? smile
              --
              pomuchla to jest dorsz bałtycki, z tych mniejszych, bardzo smaczny smile
              • groha Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 01:29
                marcotills napisał:

> groha napisała:
                >
                > > vitalia napisała:
                > >
                > > > najlepsze na świecie są pomuchle,,mogą być smażone ale i w occie
                > > wspaniałe..Kto jadł ??
                > >
                > > Jadłam?... Nie, chyba nie jadłam. A co to są pomuchle? smile
                > --
                > pomuchla to jest dorsz bałtycki, z tych mniejszych, bardzo smaczny smile
                >
                Czyli jadłam, nie wiedząc, że spożywam pomuchlę! Dzięki Marco za wyjaśnieniesmile
      • f.l.y Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 16:34

robię w occie smażonego pstrąga... smile dla mnie - najlepszy!
        z wędzonych - makrela, a najsmaczniejszy dorsz...
        smażone - też dorsz i łosoś...
        śledzie na słodko - tzw. śledź katolik wg przepisu mojej Mamy
        z puszki makrela i wędzony szprot...

no i łowione świeżutkie płotki z patelni latem smile
    • frida2 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 16:36
      Mama zabiera się za łososia. Jutro będzię jego premiera na tatusia imieninach smile
      Ślinka mi już cieknie wink
    • warszawianka_jedna Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 17:08
      tusze śledziowe w zalewie estragonowej, poprostu pycha.
      • czarna33 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 17:17
        Strasznie lubię rybkę w panierce do tego suruwka z kiszonej kapustki i
        mniam.Banalne ale jakie pysznesmile
        • mary.austin Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 17:28
          Uwielbiam smażona kargulene i sandacza, bardzo lubię smażone ryby w occie
          • marcotills Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 23:03
            mary.austin napisała:

> Uwielbiam smażona kargulene i sandacza, bardzo lubię smażone ryby w occie
            --
            niestety nawet w "nadmorskim" Szczecinie, a także na Wybrzeżu, handlowcy
            nagminnie przekręcają nazwy rybsad
            kargulena - prawidłowo nazywa się kergulena, a nazwa jej pochodzi od miejsca,
            gdzie się ją poławia, czyli u brzegów Wysp Księcia Kerguelena...
            gregorianka - prawidłowo nazywa się: georgianka od Wyspy South Georgia...
            Łowiłem ryby na tych wodach, do Antarktydy mieliśmy "rzut beretem", ale góry
            lodowe pływające w wodzie były dla naszych trawlerów zbyt niebezpieczne
            i dlatego poprzestawaliśmy na łowieniu u brzegów Georgii Południowej...
            Oprócz kerguleny i georgianki, łowiliśmy jeszcze smaczniejsze ryby
            antarktyczne tj. szczękacza (nazwa handlowa - antar), kłykacza (nazwa handlowa
            - nototenia ), cechą charakterystyczną tych ryb jest prawie przezroczysta krew
            oraz żółta ikra, z której produkowaliśmy na statku tzw. złoty kawior, pysznytongue_out
            • mary.austin Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 00:01
              marcotills napisał:

> mary.austin napisała:
              >
              > > Uwielbiam smażona kargulene i sandacza, bardzo lubię smażone ryby w occie
              > --
              > niestety nawet w "nadmorskim" Szczecinie, a także na Wybrzeżu, handlowcy
              > nagminnie przekręcają nazwy rybsad
              > kargulena - prawidłowo nazywa się kergulena, a nazwa jej pochodzi od
              miejsca,
              > gdzie się ją poławia, czyli u brzegów Wysp Księcia Kerguelena...
              > gregorianka - prawidłowo nazywa się: georgianka od Wyspy South Georgia...
              > Łowiłem ryby na tych wodach, do Antarktydy mieliśmy "rzut beretem", ale góry
              > lodowe pływające w wodzie były dla naszych trawlerów zbyt niebezpieczne
              > i dlatego poprzestawaliśmy na łowieniu u brzegów Georgii Południowej...
              > Oprócz kerguleny i georgianki, łowiliśmy jeszcze smaczniejsze ryby
              > antarktyczne tj. szczękacza (nazwa handlowa - antar), kłykacza (nazwa
              handlow
              > a
              > - nototenia ), cechą charakterystyczną tych ryb jest prawie przezroczysta
              kre
              > w
              > oraz żółta ikra, z której produkowaliśmy na statku tzw. złoty kawior,
              pyszny:
              > P
              >
              >
              Oj, dzięki za informację, spotkałam obie nazwy i juz kiedyś zastanawiałam się,
              która jest poprawna. Ale dopiero przed chwilą przyszło mi do głowy,żeby to
              sprawdzić, wrzuciłam rybkę w google i co? Występują obie nazwy. Ale ponieważ
              ufam Tobie, obiecuje nie wypowiedzieć juz nigdy słowa "kargulena" smile
              • marcotills Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 10:11
                mary.austin napisała:

> Oj, dzięki za informację, spotkałam obie nazwy i juz kiedyś zastanawiałam
                się,
                > która jest poprawna. Ale dopiero przed chwilą przyszło mi do głowy,żeby to
                > sprawdzić, wrzuciłam rybkę w google i co? Występują obie nazwy. Ale ponieważ
                > ufam Tobie, obiecuje nie wypowiedzieć juz nigdy słowa "kargulena" smile
                --
                i za to Cię uwielbiam Dorotkosmile
    • vitalia Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:19
      A tak naprawdę to ryby pod każdą postacią uwielbiam.Także ze względu na ich
      walory zdrowotne.Zawierają przecież NNKT potrzebne do prawidłowego
      funkcjonowania organizmu..Szczególnie te tłuste..Pycha to jedyny zdrowy
      tłuszczyk..
      • czarna33 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:37
        A ja mam ulubiona pastę rybną i polecam z czystym sumieniemsmile
        Wędzona makrela(taka sporawa jak u mnie)
        Kostka białego sera
        Cebulka w kosteczkę
        Olej
        Wszystko w miseczce wymieszac ..proste i pyszotka.Moja kolezanka dodaje jeszcze
        koncentratu pomidorowego,ale to jużjak kto wolismileSmacznego włalatongue_out
        • vitalia Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:43
          Pychotka... ja dodaję jeszcze żółteczko jak makrelka zasucha..i pietruszkę
          zieloną..
          No nie, znów chce mi się jeść !!!
          • czarna33 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:45
            Nosz makrelkę trzeba mokreńką..wodną big_grin
            • vitalia Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:51
              No taaaak,,ale u mnie to nie zawszee chce się tak od razu robć..To potem jest
              suchawa.
              • czarna33 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:54
                To Ty tę rybę łowisz sama??Bo ja we folijce zakupuję i mokreńka jak trza.No to
                jestem pełna podziwu dla Vitalii wędkarki tongue_out
                • vitalia Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 19:57
                  Niestety ale makrelki nie da się u nas złowić .A tak na prawdę to faktycznie
                  maczam czasem kija..Ale same leszcze ościete mi się wieszają.. >>
                  • czarna33 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 20:00
                    Ja w swoim zyciu złowiłam jedną rybę:0 płotkę hehhe.Ale byłam swiadkiem
                    wyłowienia szczupaka i mam z nim zdjęcie..to się chyba liczy ??
    • eulalija Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 20:47
      Panga biała: pieprz, sól, sok z cytryny na folię aluminiową, na fileta toż samo
      plus kilka listeczków natki, trzy krople solidne keczupu, dwa baaaardzo
      cieniuchne płateczki masła, przykryć od wierzchu folią aluminową, do piekarnika
      ok.200C na 20 minut, do tego świeżutkie pieczywko i surówka z kapusty kiszonej.
      A pasta rybna to: makrela duża obrana z ości, ser biały tłusty ok. 0,25 kg
      (makreli tak ze dwa razy tyle), ser żółty (też ze ćwierć kg) drobno starty
      (lepszy ser ostry ale łagodny też idzie), odrobina oliwy z oliwek (trzy łyżki
      zupowe) sól ostrożnie, pieprz od serca, wymieszą bardzo dokładnie, smacznego
      • sloggi Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 22:20
        Głodny się zrobiłem.
    • aankaa Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 21:14
      podwędzane szprotki w oleju (mogę jeść prosto z puszki zagryzając
      szczypiorkiem), pieczony łosoś, wędzona makrela (żarta wprost z opakowania),
      karp i pstrąg w galarecie, śledzie pod (prawie) każdą postacią, smażony dorsz w
      wykonaniu najukochańszego ex'a

a jeszcze nie tak dawno ryby do ust nie brałam
    • marcotills Rybki, rybeńki, rybeczki - moje ukochane :) 18.03.05, 23:23
      Najlepsza rybeńka, jaką jadłem w życiu to był piotrosz (łac.Zeus Faber) - mięso
      tej ryby smakowało jak mięso kraba lub homara, niebo w gębietongue_out
      Piotrosza zdarzało nam się złowić kilka sztuk na kilkadziesiąt ton ostroboka,
      którego masowo poławialiśmy u brzegów Namibii w latach 70/80...
      Druga na mojej liście delikatesowych ryb to strojnik (łac.Lampris Regius ),ryba
      która jeszcze rzadziej trafia w sieci rybaków, a jej mięsko ma smak młodej
      wołowinki lub łososia, najlepiej smakuje w formie "tatara", czyli na surowo,
      ale równie smaczny jest strojnik wędzony, obie wersje zaliczyłemsmile))
    • zettrzy Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 18.03.05, 23:37
      ja lubie rybki z puszek, sardynki zwlaszcza
      byle nie w tomacie, bo pomidorow gotowanych nie trawie (a bardzo lubie surowe)
    • kamil905 Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 00:04
      niestety nie znoszę rybsad
      • marcotills Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 10:25
        kamil905 napisał:

> niestety nie znoszę rybsad
        --
        znam podobny przypadek i współczujęsmile
        Otóż w czasie studiów wspólna pasja, czyli jazz, stworzyła naszą "paczkę",
        pięciu studentów z różnych uczelni, chodziliśmy razem na kocerty, na "balety"
        jednym słowem - "studiowaliśmy" wink
        Jeden z kolegów, student medycyny, miał wręcz uczulenie na ryby, a zwłaszcza
        na zapach ryb i chodząc po Szczecinie omijał z daleka sklepy rybne, które jak
        wiecie, "pachniały" zapraszającosad((
        Kolega ten czując to "aromatyczne zaproszenie" po prostu wymiotował...
        Wykorzystaliśmy perfidnie tą jego słabość dwa razy, wracając po "jazzowaniu"
        zagadywaliśmy go tak skutecznie, że zapomniał o sklepie rybnym, obok którego
        celowo przechodziliśmy i mieliśmy głupią radochę kiedy on "puszczał pawia" wink
    • rybkawanda Re: Rybki, rybeńki, rybeczki 19.03.05, 10:13
      Zaraz się normalnie zdenerwuję. Nooooo. sad
    • marcotills Odwiedźcie moich przyjaciół, a wszystko pojmiecie. 21.03.05, 15:39
      www.centralarybna.prv.pl--
      ten wyższy kolega to Śledź...wink
      • marcotills Odwiedźcie moich przyjaciół, poprawka linku,sorry 21.03.05, 15:41
        www.centralarybna.prv.pl
        • grazia.eni Re: Odwiedźcie moich przyjaciół, poprawka linku, 21.03.05, 17:36
          marcotills napisał:

> www.centralarybna.prv.pl

Który to Ty? Ja stawiam na mniejszego wink
          • marcotills Re: Odwiedźcie moich przyjaciół, poprawka linku, 21.03.05, 18:48
            grazia.eni napisała:

Który to Ty? Ja stawiam na mniejszego wink
            --
            aż taki "odjechany" to ja nie jestem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka