Dodaj do ulubionych

McDonald's ujawni prawdę

26.10.05, 16:38
Już wkrótce nabywcy hamburgerów Big Mac i innych hamburgerów McDonald'sa
znajdą na opakowaniu informację, że zawiera on prawie połowę dopuszczalnej
dziennej dawki tłuszczu

Ponadto dowiedzą się ile zawiera on kalorii, protein, węglowodanów, sodu,
konserwantów i innych składników - poinformował dyrektor wykonawczy
McDonald'sa, Jim Skinner.

Obecnie takie informacje dostępne są tylko w broszurach, które powinny być w
każdej restauracji tej sieci oraz na jej stronie internetowej.

Skinner podkreślił, że umieszczenie informacji o składnikach hamburgerów na
ich opakowaniu ułatwi konsumentom podejmowanie decyzji co do ich sposobu
odżywiania.

McDonald's jest coraz ostrzej krytykowany, nie tylko w USA, za niezdrową
żywność podawaną w jego restauracjach szybkiej obsługi.
/GW/
Obserwuj wątek
    • pier_niczek Re: McDonald's ujawni prawdę 26.10.05, 16:50
      i tak omijam szerokim łukiem,bardzo szerokim
      • antidotumm Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 14:42
        A ja bardzo lubie ich jedzenie.

pier_niczek napisała:

> i tak omijam szerokim łukiem,bardzo szerokim
    • very_famous Re: McDonald's ujawni prawdę 26.10.05, 20:12
      > Już wkrótce nabywcy hamburgerów Big Mac i innych hamburgerów McDonald'sa
      > znajdą na opakowaniu informację, że zawiera on prawie połowę dopuszczalnej
      > dziennej dawki tłuszczu

Dziennej? Chyba tygodniowej...
    • skiela1 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 00:27
      Frytki maja dobresmile
    • impostor Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 00:56
      heh, my w glogowie uzywamy tej restauracji jako punktu do umawiania sie na
      spotkania smile) taki wygodny smietnik tam jest, ze z przyjemnoscia mozna nan
      przycupnac i poczekac np. na sloggiego, ktory kupuje koszule. i misia smile))
      • tomek854 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 03:15
        Glowna zdfobycza McDonaldsa jest darmowa toaleta smile
    • koniczynka777 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 06:46
      Polowa dziennej dawki tluszczu???????Ogromnie duzo..
      Ja nie lubie tego jedzonka i nie korzystam
    • eulalija Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 10:14
      W bardzo wyjątkowych wypadkach, mniej więcej raz na rok wpadam do nich na jakąś
      kanapkę, nie zatkają mi się od tego tętnice.
      • gacus Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 12:21
        bywam może raz w miesiacu albo wcale.
        • lizavieta1 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 13:54
          A ja myslę, że MC donald długo jeszcze nei ma co bać się o klientów. Z jednewgo
          przede wszystkim powodu-jest tani! Najtańszy kebab czy zapiekanka albo byle buła
          z duzo gorszej! jakości miesem kosztuje co najmniej 3.5. Tłumy dzieciaków z
          małym kieszonkowym oraz ludzie, którzy przyjechali do w-wy niedawno i nie stac
          ich, żeby w trakcie 11 godzinnego dnai pracy, co jest standardem u nas, zamówić
          sobie katering do pracy. Ale nei tylko! Młodzież umawia się tam na randki, bo
          nie stać przeciętnego licealisty na kolację za min 50 zł od osoby. W firmie, w
          której swego czasu terminiowałam jako praktykantka-międzynarodowa kancelaria,
          niemalże wszyscy łącznie z naszymi szefami z 5 cyfrowymi zarobkami na przerwie
          szli do Maca na rogu Swiętokrzyskiej. I nikt się nie przyznawał. Co mnie smieszy
          - to, że wszyscy mówią-ja tego badziewia nie jem, no może raz w roku.... A gdzie
          jadacie? W sheratonie, bristolu?
          • towita Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 13:59
            Najczęściej po prostu w domusmile
            Czasami jak nie chce mi się gotować to idziemy na kebab do Hammurabiego (z
            kurczakiem - 6 zł). Jest naprawdę smaczny.
            • lizavieta1 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 14:09
              Ok. Ale ty jesteś w domu. Większość z nas pracuje cały boży dzień, wraca ok. 18
              lub 19. A wielu jeszcze później. Nie każdy jest w stanie wytrzymać 11 godz na
              głodniaka. I weź pod uwagę, to o czym piszę wyżej - cena. Zamiast 6 zl wydajesz
              np 2.5. Pomnóż to przez większą liczbę dni i weź pod uwagę ludzi, którzy mało
              zarabiają.
              • skiela1 Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 14:35
                smile))Az chce mi sie powiedziec tak jak moj dziadzio zawsze mowil.."za moich
                czasow"....i to jest prawda,ludzie kiedys brali kanapki do pracy i nikt sie nie
                wstydzil a dzisiaj?po pracy tez nikt nie lecial do knajpy bo takowych szybkiej
                obslugi nie bylo.I co ?zylismy.
              • towita Re: McDonald's ujawni prawdę 27.10.05, 14:39
                No nie, ja też pracuję. Wracam ok. 17 odbieram dzieci ze szkoły i żłobka i...
                gotuję. Zazwyczaj wieczorem jakąś zupę na drugi dzień, albo pierś z kurczaka,
                albo rybę (tzw. szybkie dania). A w pracy jem kanapki przyniesione z domu.
                Za to jak byłam w ciąży uwilbiałam frytki z McDonalda, jadłam je prawie
                codziennie (za tanie to one jednak nie były)
                • projek Re: McDonald's ujawni prawdę 28.10.05, 09:48
                  Ja w pracy na kanapkach jadę a jak wrócę do akademika to odgrzewam obiad ze
                  słoików smile

W McDonald's bywam sporadycznie, najczęściej kupując loda (włoski z maszyny)
                  albo jak ostatnio shake'a. ALe to tak średnio raz na 2/3 miesiące.
    • antidotumm 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 14:42
      Moj ulubiony zwykly hamburger ma raptem 245 kcal, do tego biore herbate bez
      cukru albo cole light.
      www.mcdonalds.pl/html/products/tabela.pdf
      Oto prawda: jak ktos źre ogromne porcje, to czy w McDonald, czy gdziekolwiek
      indziej sie upasie.
      • skiela1 Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 14:47
        Widzisz,to nie jest az tak bardzo istotne ile ma kalorii a raczej ile ma tluszczu.
        • towita Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 14:51
          Och tam tłuszczu i tłuszczu. Moja golonka też ma dużo a jak smakuje....
          • skiela1 Re: 245 kcal to NIE jest duzo 28.10.05, 01:55
            towita napisała:

> Och tam tłuszczu i tłuszczu. Moja golonka też ma dużo a jak smakuje....
            Eee tam,duzo galarety a nie tluszczusmile
        • antidotumm Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 14:54
          Hamburger ma 8g. tluszczu i 245 kcal. To nie jest duzo. Jogurt 200 setka ma ok.
          5-6 g tluszczu, ale jogurtem sie nie najem.
      • zdzicha Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 20:49
        No tak, cola light jest rzeczywiscie czynnikiem obnizajacym zawartosc tluszczu
        w hamburgerze.
        • skiela1 Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 20:51
          a mnie smiesza takie grubasy zamawiajace bigmaca,a do tego oczywiscie cola
          lightsmile))
          • zdzicha Re: 245 kcal to NIE jest duzo 27.10.05, 21:06
            Mnie tez.
            A z drugiej strony denerwuje mnie to, że wszystkie produkty żywnościowe w USA
            są light, low fat albo sugar free. Normalny człowiek nie ma szans porządnie
            zjeśc.
    • antidotumm lepsze to niz schabowy 27.10.05, 15:08
      Z kolei:
      :Średni kotlet schabowy panierowany (100 g) to ok. 350 kcal, w tym 24 g tłuszczu
      i 16 g węglowodanów:
    • h8red zdarza się i tak 28.10.05, 13:37
      Niech ujawnią, co mi tam. I tak od czasu do czasu będę tam wpadał na Dużą_Bułę.
      Takie szkodliwe dla zdrowia, bo takie dobre suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka