Dodaj do ulubionych

Patriotyzm

14.06.06, 00:07
Jak to jest z tym patriotyzmem.

naszło mnie tak przy okazji wysłuchiwania w kółko idiotycznych tekstów, ze jestem taki i owaki, i ze podniecać się gównianą grą reprezentacji polski to mój patriotyczny obowiązek.

Ale to to już jest w ogóle absurd. Mnie zaczęło zastanawiać samo zagadnienie patriotyzmu.

Dlaczego mam być dumny z bycia Polakiem? Załózmy nawet, że Polska to najfajniejszy kraj, najpięklniejszy, żyją tu sami geniusze i miss world, kraina dzięki mądrym politykom mlekiem i miodem płynie a jej historia to same pasmo sukcesów - no dobra, ale dlaczego mam być z tego dumny? Przecież to nie moja wina ani zasługa że się tu urodziłem?

Czy jakbym się urodził Serbem, Portugalczykiem albo Hutu to miałbym rozpaczać z tego powodu, że nie jestem Polakiem?

Co innego kiedy spojrzę na siebie wstecz jak będę miał 90 lat i będę mógł powiedzieć "dzięki mnie kraj zyskał to i tamto" - ale to znów nie patriotyzm tylko duma z samego siebie, ze się tyle zrobiło w zyciu dla kraju swojego urodzenia.

Z drugiej strony to jest też dobrze, bo sie nie musze wstydzic jak Polska daje gdzies dupy - w koncu to nie moja wina ze sie tu urodzilem, nie mialem na to zadnego wplywu..

To co to jest wlasciwie ten patriotyzm?

I jak Giertych chce tego nauczyć w szkole, skoro nawet nie wiadomo co to jest?
Obserwuj wątek
    • rene8 Re: Patriotyzm 14.06.06, 00:21
      "Ojczyzne kochać trzeba i szanowac.
      Nie deptać flagi.
      Nie pluć na godło..."
      • tomek854 Re: Patriotyzm 14.06.06, 00:25
        ale za co? Szanować się powinno za coś.
        • rene8 Re: Patriotyzm 14.06.06, 00:41
          No własnie.
          Szanowac..
          Mojemu patriotyzmowi nie podoba to co sie dzieje w Polsce obecnie.
          I co ktoś mi powie "Jak sie nie podoba to wynocha"?
          Starsi ludzie,którzym nie starcza na leki i chleb mówią "Nie o taka Polske
          walczyliśmy,a nasi rodacy tracili zycie".
          Ciekawe czy nadal żyją myśla patriotyczną?
    • taskussani Re: Patriotyzm 14.06.06, 00:25
      dla mnie patriotyzm nauczany w szkole nie ma sensu. nie ma siły nauczyc kogoś patriotyzmu, nauczyć dziś. kiedy ojczyzna nie jest realnie zagrożona. kiedy każdy może porównac zarobki tu i tam, i zawsze wychodzi, że lepiej zarabiać jest tam... bo, chyba, dzis patriotyzm ma nieco inne znaczenie niz to o które chodzi giertychowi. dla wiekszości to nie znajomość historii (a, np. relacje tv do tego głównie sie ograniczają - znasz datę bitwy pod grunwaldem? znasz hymn?), ale dobra reprezentacja naszego kraju za granicą (większość wstydzi sie za polaków za granicą, ja często też...) a czy to jest patriotyzm czy dobre wychowanie i uszanowanie tradycji (nie tylko tradycji narodowej, ale tradycji własnego regionu, rodziny)?
    • tomek854 Re: Patriotyzm 14.06.06, 15:27
      "Patriotyzm jest choroba psychiczna, ktora zabiła, zabija i z pewnością zabije miliony osób"

Albert Einstein

Hm hm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka