Dodaj do ulubionych

Polska dla niepalących

06.09.06, 23:49
"Tu się nie pali" - tablice informujące o bezwzględnym zakazie palenia pojawią
się nie tylko we wszystkich restauracjach, kawiarniach i pubach, ale też w
pociągach, zakładach pracy, a nawet na klatkach schodowych. Zakaz dotknie też
kierowców - dowiedział się "Dziennik".
fakty.interia.pl/prasa/news/Polska_dla_niepal%B1cych,788363,16
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Polska dla niepalących 06.09.06, 23:55
      Ja mam naklejke na drzwiach wejsciowych.
    • frida2 Re: Polska dla niepalących 06.09.06, 23:56
      Mnie do szewskiej pasji doprowadza to, że ktoś jara w windzie.
      Czy już naprawdę tej chwili wytrzymać bez fajki nie może, nie może poczekać aż zjedzie/wjedzie i zapalić na dworze/w swoim mieszkaniu(?!)
      • loczek62 Re: Polska dla niepalących 07.09.06, 07:29
        A mnie dodatkowo doprowadza do szewskiej pasji jak puszcza wiatry w windziesmile
        • impostor Re: Polska dla niepalących 09.09.06, 20:58
          a co bedzie jak pusci wiatry a potem zakurzy? rozsadzi pol blokusmile
    • aga_piet Re: Polska dla niepalących 06.09.06, 23:57
      Chociażby nie wiem jakie zakazy były, to i tak kolesie w kolejce na trasie
      Gdańs-Tczew będą palić w przedziałach "dla podróżnych z większym bagażem
      ręcznym" albo przedsionkach...
      Wracają z pracy, w rękach puszka/butelka/dwie/trzy piwa, siadają w rzeczonych
      przedziałach... i zaczynają jarać. Czasem jak kulturalni (bo jestem z dziećmi)
      wychodzą do przedsionka i jarają innym.
    • sloggi PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 00:02
      Koniec z dymkiem w wagonach. Od grudnia pociągi Intercity obejmie zakaz palenia.
      Palacze mogą przesiąść się do ekspresów.

Od 9 grudnia dokładnie studiujcie nowy rozkład jazdy i nie wybierajcie podróży
      pociągami najwyższej klasy - można polecić palaczom korzystającym z usług PKP
      Intercity (PKP IC). Całkowity zakaz palenia obejmie tylko 30 składów typu
      intercity i eurocity. Palić będzie można w pozostałych 140: ekspresach i Tanich
      Liniach Kolejowych (TLK). Skąd pomysł? - To nasza inicjatywa. Chcemy podnieść
      komfort podróży pasażerów, którzy płacą więcej za bilet. Zakaz wpisuje się też w
      ogólnoświatowy trend ograniczania palenia w miejscach publicznych i niedawne
      propozycje resortu zdrowia, który postulował m.in. wprowadzenie osobnych wagonów
      dla palących - mówi Czesław Warsewicz, p.o. prezesa PKP IC.

Pożegnaj papierosy...

Za ograniczeniami dla palących opowiedzieli się sami podróżni. - W lipcu
      przeprowadziliśmy wśród tysiąca klientów badanie, sprawdzając, na ile
      elastycznie zareagowaliby na zakaz palenia w naszych pociągach. W przypadku
      intercity tylko 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że takie restrykcje
      skłoniłyby ich do rezygnacji z przejazdu. To wynik mieszczący się w granicach
      błędu statystycznego. Nie chcemy, oczywiście, stracić ani jednego pasażera, ale
      dać wszystkim szansę wyboru. Ci, którzy palą, mogą jeździć ekspresami i TLK -
      zapewnia p.o. prezesa PKP IC.

* W samochodzie też nie zapalisz

Zakaz palenia to jeden z elementów nowej strategii spółki, która obejmie m.in.
      zmiany w wystroju i menu wagonów barowych. ...powita cię hostessa Papierosów w
      intercity nie będzie, za to na dworcach pojawią się hostessy w służbowych
      strojach PKP IC. Jeszcze w tym miesiącu. Na początek 10 - na warszawskim Dworcu
      Centralnym. Mają pomagać obcojęzycznym podróżnym w znalezieniu drogi do kas, na
      perony i do biura obsługi klienta. - Będą to młode osoby już zatrudnione w
      naszej spółce, władające czterema językami: angielskim, francuskim, niemieckim i
      hiszpańskim. Program ma charakter pilotażowy. Jeśli się sprawdzi, hostessy
      wprowadzimy też na dworcach w Poznaniu, Krakowie oraz Trójmieście - mówi Czesław
      Warsewicz. Kolejna nowinka to merchandising. Część pracowników spółki od
      września ma się zająć sprawdzaniem, czy przy dworcowych kasach znajdują się
      ulotki z ofertą PKP IC i czy są odpowiednio wyeksponowane. Będą też zwracać
      uwagę na to, w jakim stanie są reklamy spółki.

Czesław Warsewicz uzasadnia to koniecznością zadbania o dobrą politykę
      informacyjną firmy. Po siedmiu miesiącach 2006 r. PKP IC miały 16 mln zł zysku i
      najwięcej pasażerów w historii: prawie milion. To wzrost o 13,7 proc. w
      porównaniu z lipcem poprzedniego roku, a o ponad 35 proc. w stosunku do 2004 r.
      Na koniec roku PKP IC zakładają 40 mln zł zysku i 11 mln pasażerów.
      /interia/
      • skiela1 Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 00:09
        Pamietam czasy kiedy to w samolotach mozan bylo palic.
        Myslalam,ze umre.
        • beer_forever Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 05:37
          Lecialem raz LOTem z Wawy do Bankoku to bylo tak najarane ze maski tlenowe
          wyskoczyly z sufituwink
          Ja lubie nieraz dymka strzelic sobie do piwka ale zgadzam sie z opiniami
          powyzej apropos zakazu palenia w/w miejscach. Slugi teraz smierdza ale byly
          czasy ze dymek z papierocha milo sie nawet wachalo. Lubialem zapach starych
          cameli, polskich carmenow i amfory fajkowej.
          • kriss67 Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 09:43
            Hejka Beersmile
            Z tymi maskami fajna historia.
            To powiem Ci, że pewnego razu byłem w naszym ratuszu na Targówku. Akurat była
            przerwa w sesji rady gminy. Radni zebrali sie w kącie. I jarali, jarali,
            jarali... A tu nagle otwierają sie systemy przeciw-pożarowe i woda fruu z
            sufitusmile Niezła akcja byłasmile

A zapach fajki też uwielbiamsmile

Pozdro
            Krzysztof
            • magdajeden Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 10:08
              kriss67 napisał:

> Hejka Beersmile
              > Z tymi maskami fajna historia.
              > To powiem Ci, że pewnego razu byłem w naszym ratuszu na Targówku. Akurat była
              > przerwa w sesji rady gminy. Radni zebrali sie w kącie. I jarali, jarali,
              > jarali... A tu nagle otwierają sie systemy przeciw-pożarowe i woda fruu z
              > sufitusmile Niezła akcja byłasmile

tiaaaaa, od dymu papierosowego tryskacze sie uruchomiły, tiaaaa. big_grin
      • magdajeden Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 07.09.06, 10:06
        a niby dlaczego jak płacę za bilet w pierwszej klasie w IC lub EC dla palących
        to nie wolno mi palić? nie dość, ze kupe kasy takie bilety kosztują, nie dosc,
        ze są na granicy bankructwa to jeszcze pieprzy sie komus w prozdrwotnych łbach
        i kolejne ograniczenia wprowadzają.
        nie mozna jednego wagonu robic dla palących jak jest ich ponoc tak mało?
        dziwne, ze zawsze jak jezdziłam tymi pociągami w czesci dla palących to jakoś
        tych palących zawsze było sporo.
        to zrezygnuje z jezdzenia pociągami - proste. jeszcze kretyńska propozycja -
        przesiadz sie do taniej kolei - sam sie przesiądź jeden z drugim i tam sobie
        ograniczenia palenia zrób, bo ci co jezdza tamtymi pociągami muszą nimi
        jezdzic. ograniczenie czy nie, oni w pociąg muszą wsiąść bo innego wyjscia nie
        mają. niezadowoleni pasażerowie IC i EC przesiądą sie do samolotów (godzine
        mozna nie palic) albo samochodów (tego na szczescie jeszcze nikt nie zabronił).
        co jeszcze wymyslą prozdrowotne czubki?
        może zabronią mi palic na własnym ogródku?
        zabraliby sie za wazniejsze sprawy, a nie robią tylko szum wokół siebie
        bezsensowny.
        • tomek854 Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 09.09.06, 20:50
          To fakt, powinien byc wydzielony wagon dla smrodziarzy.

Tylko oczywiscie bedzie problem taki, ze smrodziarzy bedzie za malo, wiec sie
          te miejsca bedzie wciskac takze ludziom niepalacym - bo jezeli PKP bedzie mialo
          50 wolnych miejsc w wagonie dla smrodziarzy to przeciez nie dostawi wagonu dla
          mnie jednego...
          • tomek854 Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 09.09.06, 20:50
            Aha, i jeszcze jedno.

Po prostu NIE BEDZIESZ MOGLA kupic biletu w przedziale dla nie palacych, bo
            takich nie bedzie po prostu smile
            • magdajeden Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 11.09.06, 16:17
              tomek854 napisał:

> Aha, i jeszcze jedno.
              >
              > Po prostu NIE BEDZIESZ MOGLA kupic biletu w przedziale dla nie palacych, bo
              > takich nie bedzie po prostu smile

nie bede jezdziła pociągami, proste jak budowa cepa.
              najbardziej na swiecie nie lubie jak mi sie cos narzuca.
              a ja nie zasmradzam niepalącym otoczenia, bo unikam palenia w ich okolicy ale
              niech i oni mnie nie terroryzują.
          • magdajeden Re: PKP: Koniec palenia w pociągach 11.09.06, 16:14
            tomek854 napisał:

> To fakt, powinien byc wydzielony wagon dla smrodziarzy.
            >
            > Tylko oczywiscie bedzie problem taki, ze smrodziarzy bedzie za malo, wiec sie
            > te miejsca bedzie wciskac takze ludziom niepalacym - bo jezeli PKP bedzie
            mialo
            >
            > 50 wolnych miejsc w wagonie dla smrodziarzy to przeciez nie dostawi wagonu
            dla
            > mnie jednego...

nie bój żaby, nie będzie za mało.
            najwyżej smrodziarze w większym luzie pojadą niż ci co umrą zdrowi
            >
            >
    • muka77 Re: Polska dla niepalących 07.09.06, 08:27
      U mnie pala na klatce, pomijam smrod, najbardziej mnie wkurzaja pety pod oknem
      (popielniczek nie uznaja....)
    • dociek Re: Polska dla niepalących 07.09.06, 08:54
      Mam nadzieję, że dzięki temu władza koalicji szybko się skończy - 9 milionów
      palących obywateli nie poprze IV RP. wink
    • very_famous Re: Polska dla niepalących 07.09.06, 10:15
      Popieram. Tylko kto będzie ścigał palaczy palących w niedozwolonych miejscach?
      Straż miejska? Policja?
      • zdzicha Re: Polska dla niepalących 07.09.06, 10:40
        No niech mnie tylko ktoś spróbuje ścigać....
        • tomek854 Re: Polska dla niepalących 09.09.06, 20:51
          Mam nadzieje, ze jezeli bedziesz palic w miejscach niedozwolonych, to sproboja
          i uda im sie smile
    • adhamah Re: Polska dla niepalących 10.09.06, 11:28
      i bardzo dobrze
      niech zrobią tak jak w Iralndii gdzie nawet w pubach nie mozna palic
      • el_viento Re: Polska dla niepalących 10.09.06, 16:28
        Wlasnie. Ja sie nie moge doczekac czasu, kiedy wreszcie bede mogla isc do pubu smile bo poki co wszelkie proby konczyly sie zapaleniem spojowek badz bronchitem. Tak trudno palaczom zrozumiec, oni nie pala tylko sobie... Wraz z nimi doswiadczac ich palenia musze ja i inni wspolpasazerowie, wspolstacze przystankowi, konsumenci...
        • carrramba Re: Polska dla niepalących 11.09.06, 12:47
          W Szkocji jest od po roku zakaz palenia w pubach etc. Wszyscy pala na ulicach,
          w parkach. Pelno petow dookola, kosza nie uswiadczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka