sibeliuss 03.12.06, 17:45 Poczytałem: wiadomosci.onet.pl/1443250,69,item.html i tak sobie pomyślałem, czy takimi metodami można zachować laickość szkoły? Tak prawdę powiedziawszy, to w Polsce nie ma szkół laickich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Wiara w szkole 03.12.06, 22:52 Jest za to nietolerancja wobec niewierzących. Odpowiedz Link
nostress.ka21 Re: Wiara w szkole 03.12.06, 23:17 Nie ma takich szkół, ani miejsc pracy. Przecież wszędzie obchodzi się święta. Jeśli chodzi natomiast o szkoły to problem w tym, że w PL wszystko jest niby katolickie. Obok Świąt Bożego Narodzenia, tak samo intensywnie obchodzi się Walentynki. U mojej licealnej klasie na religię uczęszczała połowa. Powody były różne, ale z tych kilkunastu odmieńców czworo to świadkowie jechowy <nie wiem jak to się pisze, czy z dużej czy z małej, czy H czy CH>. Oni nie obchodzom przecież Bożego Narodzenia, ale przerwe świąteczną mają. Korzystają z "katolickich" przywilei, natomiast przed Wilelkanocą mają jakieś rekolekcje, spotkania czy coś w tym stylu. Trwa to 7dni. Uczniowie Ci mają wolne od szkoły. W dzinnikach nie jest zaznaczana nieobecność. Powód? Dlaczego uniemożliwiać im kult religijny? DObrze. Ale dlaczego skoro oni obchodzą "nasze" święta??? Wiem, że to trochę absurdalne co sobie wypisuję, zapewne i tak pozostanie bez odpowiedzi, ale mnie zawsze to intrygowało. Odpowiedz Link