Dodaj do ulubionych

7 lipca 2007 - start Tour de France:):):)

• te1109 Re: 7 lipca 2007 - start Tour de France:):):) 20.07.07, 23:13
      www.youtube.com/watch?v=A5A47vzdR9M&mode=related&search=
    • te1109 smutna wiadomość:(( 23.07.07, 12:04
      Wczoraj zmarł wielki francuski kolarz polskiego pochodzenia Jean Stablinski.
      Jean Stablinski ścigał się w latach!958-1967,był Mistrzem Świata,wygrał
      Vuelte,pięć etapów TdF,był pierwszym zwycięzcą Amstel Gold Race(1966)

Jean Stablinski (ur. 21 maja 1932 –zm. 22 lipca 2007) - francuski kolarz,
      polskiego pochodzenia.

Urodził się w rodzinie polskich emigrantów na północy Francji. Jeszcze jako
      dziecko, tuż po śmierci ojca podjął pracę w kopalni. W 1947 r., rozpoczął swoją
      karierę sportową podejmując treningi kolarskie, a w pięć lat później awansował
      do grupy tak zwanych zawodników niezależnych co umożliwiło mu starty w wyścigach
      dla zawodowców. Od 1948 r., posiadał obywatelstwo francuskie.

Pierwszym dużym sukcesem Stablinskiego był start w Wyścigu Pokoju w 1952 r.,
      gdzie w barwach drużyny Polonii Francuskiej, wygrał dwa etapy wyścigu, a przez
      cztery jechał w żółtej koszulce lidera.

W czasie swojej błyskotliwej kariery dwanaście razy uczestniczył w Tour de
      France wygrywając pięć etapów, kilkakrotnie startował w Giro d'Italia, oraz w
      1958 r., zwyciężył w Vuelta a España. Był czterokrotnym zdobywcą tytułu mistrza
      Francji, oraz triumfatorem pierwszej w historii edycji klasycznego wyścigu
      Amstel Gold Race w 1966 r., rozegranej na trasie długości 302 km. W 1962 r.,
      zdobył tęczową koszulkę mistrzowską podczas zawodów Mistrzostw świata w
      kolarstwie szosowym , rozgrywanych we włoskim Salo, nad jeziorem Garda.

Po zakończeniu czynnej kariery sportowej, był dyrektorem sportowym francuskich
      grup kolarzy zawodowych.

ps. dzisiaj etap XV w Pirenejach Eurosport pokazuje cały etap i ja to oglądam
      196km w górach,pieknie.
      • kriss67 Re: smutna wiadomość:(( 23.07.07, 14:39
        Te, i co sie dzieje na dzisiejszym etapie?
    • kriss67 TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 14:39
      galeria.interia.pl/galeria,g_id,34388
      • te1109 Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 16:20
        dobre fotki dzięki,
        co na etapie dużo ciekawych rzeczy spora ucieczka 24 kolarzy lider traci do nich
        8min,Winokurow próbuje coś ugrać ale nie idzie,30 do mety i pomału zaczyna się
        wszystko rwać.
        Daniel Marszałek opowiadał o amatorskim TdF jechał w środę tą trasą.

ps.piękne góry.piękne serpentyny,widoki aż miło no i walka na trasiesmile
        • kriss67 Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 16:47
          Te, nagrywasz może w jakis sposób dzisiejszy etap? Video albo dvd? Likam na
          podglądzie graficznymsmile
          • te1109 Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 17:00
            Nie niestety,nie oglądam też powtórek,a jak już to bardzo rzadko kiedy,od dawna
            nauczyłem się a raczej przyzwyczaiłem że tylko Live,powtórka niema tych
            emocji,chyba że coś widziałem i oglądam to specjalnie jeszcze raz.
            Winokurow ucieka 3 do mety i chyba wygra,ale walka to co się dzieje z tyłu,walka
            lidera ze wszystkimi super etap coś pięknego.
      • agulaszek Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 16:55
        Czy Zuzia też brała udział w wyścigu? smile))
        • kriss67 Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 16:57
          O kurde, Zuźka zaplątała sie z innej mojej, kociej galeriismile
          • agulaszek Re: TdP - foto dla Te:) 23.07.07, 17:08
            No i bardzo fajnie smile))
            Skoro właściciel lubi pomykać na rowerku to może Zuźka też smile))
    • te1109 Re: 7 lipca 2007 - start Tour de France:):):) 23.07.07, 17:05
      wygrał Winokurow walczył cały etap atakował,kontrował kasował ucieczki ale
      walczył.etap piękny walka,walka i jeszcze raz walka,co za trasa,góry to
      góry,ciekawe kto drugi
      • kriss67 Pierwsza dziesiatka po dzisiejszym etapie 23.07.07, 17:45
        General classifications:
        1 Rasmussen
        2 Contador 2.23
        3 Evans 4.00
        4 Leipheimer 5.25
        5 Klöden 5.34
        6 Sastre 6.46
        7 Zubeldia 7.27
        8 Kashechkin 7.54
        9 Kirchen 8.24
        10 Astarloza 9.21

ps.Te, zakładaj tego "gadulca"smileZnaczy sie "gadu-gadu".

Pozdro
        Krzysztof
        • te1109 Re: Pierwsza dziesiatka po dzisiejszym etapie 23.07.07, 17:49
          OK może już dzisiajsmile Ale etap cudo Rasmussen z Contadorem walka jakby walczyli
          o finałowe zwycięstwo tak jakby już nic więcej miało nie być kto pierwszy na
          mecie ten bierze wszystko najlepszy etap w tym rokusmile)
    • kriss67 Winokurow na dopingu...Smutna sprawa... 25.07.07, 09:24
      Zwycięzca dwóch etapów Tour de France Aleksander Winokurow stosował doping
      krwi. Jego grupa Astana wycofała się z wyścigu.

Jak podał portal dziennika "L'Equipe", laboratorium w Chatenay-Malabry
      stwierdziło, że w próbce A Winokurowa znajdują się dwa różne rodzaje krwi. To
      oznacza, że 33-letni Kazach dokonał transfuzji tuż przed sobotnią, zwycięską
      dla niego jazdą indywidualną na czas. Używał do tego dawcy o podobnej grupie
      krwi, czyli stosował tzw. transfuzję homologiczną. We współczesnym sporcie
      bardziej znany był do tej pory przypadek przetaczania własnej czystej krwi, co
      wykryto u innego kolarza Tylera Hamiltona podczas igrzysk w Atenach.
      Amerykanin, który zajął wtedy pierwsze miejsce w jeździe indywidualnej na czas,
      został zdyskwalifikowany na dwa lata.

Winokurow był poddany badaniom również w poniedziałek, po samotnym zwycięstwie
      na trudnym pirenejskim etapie do Loudenvielle-Le-Louron. Te próbki krwi są
      jeszcze analizowane.

Natychmiast po ogłoszeniu informacji o pozytywnym wyniku badań antydopingowych
      grupa Astana, w której jeździ i którą stworzył Winokurow, postanowiła wycofać
      się z Tour de France. Francuksa policja i tak przeszukała hotel w którym
      mieszkali kolarze Astany. Na razie nie wiadomo jaki był efekt tego przeszukania.

- Zaskoczenie? Wcale nie - powiedział dyrektor grupy Francaise des Jeux Marc
      Madiot.

- A ja jestem zszokowany - mówił Eric Boyer, menedżer Cofidisu. - Liczę, że
      Winokurow wyjaśni nam, jak do tego doszło i kto w tym uczestniczył. Mówił nam
      przecież, że jest dzielny, że jest silniejszy niż ból, a my, Francuzi, jesteśmy
      nierobami. Ale ja nigdy nie żałowałem słów, które wypowiadałem od dawna, że
      drużyna Astana dawno powinna zniknąć z kolarstwa - dodał Boyer.

Winokurow i jego kolega z drużyny Andreas Kloeden już przed wyścigiem byli w
      kręgu podejrzeń. Obaj jeździli w zespole T-Mobile, gdzie przez lata działał
      kontrolowany przez lekarzy system dopingowy. Kazach współpracował z włoskim
      doktorem Ferrari zwanym również Doktorem Śmierć. Wielu dyrektorów grup
      kolarskich, zwłaszcza francuskich, postulowało, aby nie dopuścić Astany do
      Touru. Ale zespół wystartował i wiodło mu się całkiem nieźle. Winokurow wygrał
      dwa etapy, gdyby nie upadek w pierwszym tygodniu, liczyłby się w klasyfikacji
      generalnej. "Ukończył" wyścig na 23. miejscu. Kloeden był piąty z wielkimi
      szansami na podium, w pierwszej dziesiątce był jeszcze Andriej Kaszeczkin. - Od
      pięciu lat mówiło się, że Winokurow dopinguje się podczas Tour de France. I w
      końcu Tour de France to wykazał... To dowodzi, że kontrole są skuteczne i że
      nie ma w wyścigu miejsca dla oszustów - powiedział Jean-Francois Pescheux,
      dyrektor wyścigu.

Czołówka Tour de France

1. Michael Rasmussen (Dania/Rabobank) 69:52.14
      2. Alberto Contador (Hiszpania/Discovery Channel) 2.23 straty
      3. Cadel Evans (Australia/Predictor Lotto) 4.00
      4. Levi Leipheimer (USA/Discovery Channel) 5.25
      5. Carlos Sastre (Hiszpania/CSC) 6.46

Pozdro
      Krzysztof
      • te1109 Re: Winokurow na dopingu...Smutna sprawa... 25.07.07, 10:24
        To jest wiadomość której nie chciałem usłyszeć,tak bardzo ceniłem Winokurowa
        liczyłem że Tour,niema co pisać szkoda słów.

ps.Czekam na dzisiejszy etap to też ma być cudo,ale po tym co napisałeś to już
        nie będzie to samo,może mi minie.
      • loczek62 Re: Winokurow na dopingu...Smutna sprawa... 25.07.07, 20:18
        Chyba raczej nie "smutna sprawa..." tylko skandal na maks!!!
      • sibeliuss Re: Winokurow na dopingu...Smutna sprawa... 25.07.07, 22:16
        Smutna? To skandal.
        Facet jechał na dopingu i nie ma taryfy ulgowej.
        • te1109 TdF.. 26.07.07, 12:22
          Wczorajszy etap zapowiadał się przepięknie,a wyszedł klops,atmosfera w peletonie
          zła,Jaroński i Wyżkowski smutni tak jak cały etap.Szkoda bo kolarze pożegnali
          się w tegorocznym TdF z górami,już tylko płasko i czasówka.
          • agulaszek Re: TdF.. 26.07.07, 12:29
            Jakby przejeżdzałi obok MP poszłoby im znacznie lepiej wink
            • kriss67 Re: TdF.. 26.07.07, 12:42
              Cóz to takiego MP?smile
              • agulaszek Re: TdF.. 26.07.07, 12:45
                A to:
                pl.youtube.com/watch?v=ko16hirT4VE
                Takie żarty nam zostały z wątku "noc" big_grinDDD
          • kriss67 Re: TdF.. 26.07.07, 12:41
            Cześc Tesmile
            Co sie dzieje na trasie dzis?
            • te1109 Re: TdF.. 26.07.07, 12:44
              Hej Kriss,na razie Euro pokazuje przygotowanie do startusmile)
    • te1109 Rasmussen 26.07.07, 13:32
      -wykluczony z wyścigu za doping. Na razie nie mam czasu ogladać
      • c.kapturek Re: Rasmussen 26.07.07, 15:23
        ach, tez przegapiam w tym rokusad natomiast w szoku jestem z wiadomosci ze tyle
        bierze wsmogacze, ech co to chec wygrania na siłe robi nie raz z człowieka,
        szkoda.
        nie moge doczekac sie tour de polognesmile
        • kriss67 Re: Rasmussen 26.07.07, 15:40
          Tesz sie nie moge doczekaćsmilesmile

Kapturek, szykuj sobie 4 dni wolnego we wrzesniu i ruszaj z nami na oglądanie
          TdP na "żywca" w Karpaczusmile
          • te1109 Re: Rasmussen 28.07.07, 18:35
            No ale etap jazdy na czas narobił "bałaganu"pierwsza trójka w generalce mieści
            się w 31 sekundach tak że jutro może być jeszcze ciekawie.
            ps.Kriss chcesz foty z wyścigu w Bydzi?
            • kriss67 Czasówka:) 28.07.07, 18:49
              "Amerykanin Levi Leipheimer z grupy Discovery Channel wygrał 19., przedostatni
              etap 94. Tour de France - jazdę indywidualną na czas długości 55,5 km z Cognac
              do Angouleme. Żółtą koszulkę lidera zachował Hiszpan Alberto Contador.
              Na zakończenie "Wielkiej Pętli" zwykle ma miejsce "etap przyjaźni". Na Polach
              Elizejskich w Paryżu wyścig kończy cały peleton a o zwycięstwo walczą
              sprinterzy. W obecnej edycji może być inaczej, ponieważ trzech najlepszych
              kolarzy w klasyfikacji generalnej dzieli najmniejsza w historii TdF różnica -
              zaledwie 31 sekund.

Prowadzenie w TdF utrzymał piąty na trasie "czasówki" Contador, który o 23
              sekundy wyprzedza Australijczyka Cadela Evansa (Predicor-Lotto) i o 31 swojego
              kolegę z grupy, Levi Leipheimera.
              Wymieniona trójka stoczyła w sobotnie popołudnie
              pasjonujący, "korespondencyjny" pojedynek. Możliwe, że tradycji nie stanie się
              zadość i rywalizacja Contadora, Evansa i Leipheimera rozstrzygnie się dopiero w
              Paryżu."

Pe, pewnie że zapodaj zdjeciasmilesmilesmile

Pozdro
              Krzysztof
              • te1109 Re: Czasówka:) 28.07.07, 18:55
                pomorska.pl/apps/pbcs.dll/tngallery?Avis=PO&Dato=20070715&Kategori=GALERIA_SPORT&Lopenr=715005&Ref=PH
                pomorska.pl/apps/pbcs.dll/tngallery?Avis=PO&Dato=20070715&Kategori=GALERIA_SPORT&Lopenr=715006&Ref=PH
                • kriss67 Dzieki Te:) 28.07.07, 23:10
                  Bardzo fajne zdjecia. Dobrze, że tylu "maluchów" garnie sie do rowerowania na
                  sportowo.

Te, mozliwe że mój dobry znajomy startował w wyscigu w kategorii Elite. Chłopak
                  z Leszna. Jak wróci ze zgrupowania, zapytam czy był.

Pozdro
                  Krzysztof
                  • te1109 TdF.. 28.07.07, 23:16
                    Myślisz że jutrzejszy etap coś zmieni,ciekawa końcówka,kto by pomyślałsmile
    • kriss67 I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 18:30
      Zwycięstwem Włocha Davide Bannatiego z grupy Lampre-Fondital zakończył się
      ostatni, 20. etap, 94. Tour de France z Marcoussis do Paryża. Wyścig po raz
      pierwszy w karierze wygrał Hiszpan Alberto Contador (Discovery Channel).
      Dla Bennatiego była to druga wygrana w tegorocznej "Wielkiej Pętli". Drugie
      miejsce podczas ostatniego finiszu w tym wyścigu, na Polach Elizejskich, zajął
      Norweg Thor Hushovd, zaś trzecie Niemiec Erik Zabel.

Triumfator całego wyścigu, Contador, w klasyfikacji generalnej wyprzedził o 23
      sekundy Australijczyka Cadela Evansa (Predictor-Lotto) oraz o 31 sekundy swego
      partnera z Discovery Channnel, Amerykanina Leviego Leipheimera. W
      czołowej "dziesiątce" znalazło się aż sześciu Hiszpanów.
      W klasyfikacji punktowej zwyciężył, po raz pierwszy w karierze, Belg Tom Boonen
      (Quick Step-Innergetic), zaś w klasyfikacji górskiej, Kolumbijczyk Mauricio
      Soler Hernandez (Barloworld). Ten ostatni po raz pierwszy w karierze zakończył
      wyścig w koszulce w czerwone grochy.

Tegoroczna "Wielka Pętla" przejdzie do historii ze względu na afery dopingowe
      (dyskwalifikacja Aleksandra Winokurowa, wycofanie Michaela Rasmussena), ale
      także jako wyścig, w którym czołową trójkę dzieliła najmniejsza różnica
      czasowa - 31 sekund.

Przewaga Contadora nad Evansem to z kolei druga najmniejsza różnica z jaką
      zwycięzca pokonał drugiego na mecie rywala. W 1989 Amerykanin Greg LeMonde był
      lepszy od Francuza Laurenta Fignona o 8 sekund.

Pozdro
      Krzysztof
      • kassa10 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 19:51
        zostaje niesmak i pytanie cóż dalej....
        • te1109 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 20:05
          kassa10 napisała:

> zostaje niesmak i pytanie cóż dalej....

E tam to minie,co dalej,w Niedzielę wyścig w San Sebastian też będzie ciekawiewink
          • kassa10 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 20:08
            taa - ciekawe ilu następnych wyrzucąsmile))
            • te1109 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 20:10
              A jak nikogo to będzie smutno czy miłowink
              • kassa10 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 20:21
                Ani smutno, ani miło ino dziwniesmile)
                • te1109 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 20:24
                  Mam takie same uczucie,ale się nie zrażam to mimo wszystko piękny sportsmile
      • te1109 Re: I juz koniec....Contador zwycieża:) 29.07.07, 19:52
        Czyli bez rewelacji,etap pokoju,może i dobrze że młodzież wygrywa.TdF był dziwny
        w tym roku,trudno jaki był taki był.Zostaje czekać na Hiszpanię może tam będzie
        inaczej,czyli normalnie.
        ps.Dzięki że napisałeś widziałem cały wyścig a ostatniego etapu nie
        zobaczyłem,no ale nieraz tak jestsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka