frida2 10.01.08, 19:58 Skielowe Nie zjdałam wszystkich ;p Smacznego! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Muffiny! 11.01.08, 00:48 Takie piekne, a ja nie mam apetytu. Caly dzien w lozku. Z grypa Odpowiedz Link
frida2 Re: Muffiny! 11.01.08, 21:19 skiela1 napisała: > Takie piekne, a ja nie mam apetytu. No szkoda, że nie mieszkasz w bloku obok )) Odpowiedz Link
frida2 Re: Muffiny! 11.01.08, 21:27 skiela1 napisała: > Jeszcze jeden zostal Muszę zrobić Tzn. spróbuję Odpowiedz Link
skiela1 Re: Muffiny! 11.01.08, 21:30 Zrob ale jakies smieszne np.z zurawina albo z orzechami Odpowiedz Link
frida2 Re: Muffiny! 11.01.08, 21:31 skiela1 napisała: > Zrob ale jakies smieszne > np.z zurawina albo z orzechami Już mam "obcykane" różne przepisy ) Odpowiedz Link
ha-nna Re: Muffiny! 11.01.08, 15:27 mmmmm pyszne wlasnie mam z Hortona,tylko ze z marchewka i z orzechami. A do tego paruje czarna tez hortonowska Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Muffiny! 12.01.08, 03:03 mafena na sniadanko do herbaty, czemu nie. Wygladaja sympatycznie. ale pewnie to juz historia na talerzu? Odpowiedz Link
skiela1 Babeczki na literę M, Majowe babeczki, muffiny... 08.05.08, 21:28 Mogą być wytrawne lub słodkie, najładniej wyglądają w kolorowych bibułkach, w piknikowym koszyku lub na ogrodowym stole. Muffiny z żurawiną (Na 12 muffinów) 50 g masła 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 18% 1 jajko 200 g suszonych żurawin Jedną czwartą porcji masła ucieramy palcami z dwiema łyżkami mąki i łyżką cukru, żeby otrzymać kruszonkę. Pozostałe masło topimy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem, sodą i solą. W drugim naczyniu łączymy mleko ze śmietaną i jajkiem. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy, nie przejmując się grudkami. Wsypujemy żurawiny, znów mieszamy. Papilotki wypełniamy ciastem do trzech czwartych wysokości, wierzch muffinów posypujemy kruszonką i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Muffiny z cukinią (Na 14-16 muffinów) 1 mała cukinia 2 średnie jajka 200 g cukru 1/2 szklanki oleju z pestek winogron 300 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g posiekanych orzechów włoskich Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i olejem, dodajemy cukinię, mąkę zmieszaną z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką, wsypujemy orzechy. Papilotki do muffinów natłuszczamy olejem i wkładamy do formy. Masę przekładamy łyżką do lodów, wypełniając papilotki do dwóch trzecich wysokości. Pieczemy przez 25 minut w 190°C. czas na babeczki Odpowiedz Link