paladin 16.09.03, 11:46 w kazdej postaci na zimno na goraco z kremem i bez kremu z bitej smietany. a wy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: lubię szarlotkę 16.09.03, 11:46 Właśnie jem, kumpel przyniósł - domowej roboty. Odpowiedz Link
balkan Re: lubię szarlotkę 16.09.03, 11:48 Ja też, ale jedynie taką zrobioną wspólnie z moją Mamą.... jak robię sama to mi jakoś nie wychodzi.... Odpowiedz Link
edzioszka Re: lubię szarlotkę 16.09.03, 11:53 a ja tam wsie kremowki i im podobne tortówki Odpowiedz Link
kolczatka A ja nie lubię 16.09.03, 11:54 Nie lubię ciast w ogóle i szarlotka nie stanowi tu wyjątku. Odpowiedz Link
sloggi Re: lubię szarlotkę 27.12.03, 20:05 Kupiliśmy pyszną szarlotkę, według mnie to był jabłecznik - ale na metce było napisane - szarlotka. Na pysznym spodzie jabłka z cukrem waniliowym, na to masa kremowa na lekko kwaśni i na tym posypka z orzechów w karmelu - pyszne Odpowiedz Link
czarna33 Re: lubię szarlotkę 27.12.03, 21:10 Ależ wczoraj jadłam pyszną...królewskąJabłuszka,krem i ciasteczko pierwsza klasa.Ale to wyrób mojej przyjaciółkowej mamyO pasztecie z futrzaka nie wspomnę ..mniam mniam Odpowiedz Link
sloggi Re: Szarlotka 10.01.04, 23:22 Ostatnio z Candy_cany (nie mylić z Candycandy) rozmawialiśmy o tym, że ludzie nie rozróżniają szarlotki od jabłecznika. Odpowiedz Link
wgfc Re: Szarlotka 10.01.04, 23:35 sloggi napisał: > Ostatnio z Candy_cany (nie mylić z Candycandy) rozmawialiśmy o tym, że ludzie > nie rozróżniają szarlotki od jabłecznika. Podejrzewam, że w różnych częściach tego kraju te nazwy są pomieszane. W każdym razie zjem i szarlotkę i jabłecznik, cokolwiek miałoby się pod tymi nazwami kryć (i tak jestem wszystkożerny) Odpowiedz Link
wgfc Re: Szarlotka 10.01.04, 23:51 sloggi napisał: > A wiesz czym się różnią zasadniczo? Rodzajem ciasta (kruche/nie kruche)? Odpowiedz Link
sloggi Re: Szarlotka 10.01.04, 23:57 W szarlotce jabła są tarte, a w jabłeczniku rozdrobnione. Reszta to kwestia sposobu pieczenia. Odpowiedz Link
wgfc Re: Szarlotka 11.01.04, 00:07 sloggi napisał: > W szarlotce jabłka są tarte, a w jabłeczniku rozdrobnione. Hmm. Tego nie wiedziałem Odpowiedz Link
sloggi Re: Szarlotka 11.01.04, 00:09 Mam w domciu leksykon kulinarny i tam tak stało napisane. Zamierzam na podstawie tej książki potworzyć trochę wątków kulinarnych. Odpowiedz Link
wgfc Re: Szarlotka 11.01.04, 00:29 sloggi napisał: > Mam w domciu leksykon kulinarny i tam tak stało napisane. > Zamierzam na podstawie tej książki potworzyć trochę wątków kulinarnych. Chyba sobie też sprawię Będę mógł wtedy odgadywać zagadki BTW, a strudel z jabłkami jadłeś? Też pyszne. Odpowiedz Link
sloggi Re: Szarlotka 11.01.04, 00:30 Uwielbiam strudel, a jak ma zakalca to już wogóle jest pyszny. Odpowiedz Link
wgfc Re: Szarlotka 11.01.04, 01:07 sloggi napisał: > Uwielbiam strudel Ja też. Choć samemu nie piekę, bo trzeba się z ciastem nieźle natrudzić, żeby zrobić odpowiednio cienkie. Co jakiś czas mam na szczęście podsył z Krakowa Odpowiedz Link
jackussi najlepsza w schronisku W dolinie 5ciu stawów 11.01.04, 06:47 TAm szarlotka smakuje przewybornie.Jej smak jest zintensyfikowany przez spragniony energii organizm po zakończeniu wędrówki ) Odpowiedz Link
sloggi Re: najlepsza w schronisku W dolinie 5ciu stawów 11.01.04, 19:27 W warszawskim Antykwariacie i w Drink Barze Spróbuj też jest przepyszne. W górach to nawet zwykłe suchary z kminkiem gryzione na szlaku i popijane wodą z potoku wydają się ambrozją. Odpowiedz Link