Dodaj do ulubionych

Nowy ranking liceów 2011

12.01.11, 13:34
www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=0&Itemid=795
Nowa metodologia i nowe zasady

A tu dla Mazowsza (choć prawie dla W-wy)

www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3359&Itemid=791
Obserwuj wątek
    • selerr Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 14:06
      Dla mnie śmieszne jest to czwarte kryterium - oceniane na podstawie ankiety internetowej wśród władz dziekańskich i rektorskich uczelni. Zresztą różnice w ocenie od 0 (nawet dla bardzo dobrych szkół, z olimpijczykami - olimpijczycy nie radzą sobie na uczelniach?) do prawie 100 dla dziwnych szkół mówią same za siebie. Przede wszystkim nikt na uczelni nie pyta studentów, jakie liceum kończyli (może w Warszawie), a już na pewno tego nie wiedzą władze. To jest jakies sztuczne kryterium. Co innego, gdyby uczelnie miały obowiazek robić statystyki w rodzaju - zalezność wyników nauczania od ukończonej przez studenta szkoły sredniej albo liczba stypendystów MNiSW będących absolwentami danej szkoły. A tak to jedna wielka ściema.
      Na nowej metodologii zyskały głównie licea, które skupiaja się na maturach, choć nie mają wybitnych uczniów. Podejrzewam, że dzieki temu sporo liceów warszawskich, które szczególnie celują w tej dziedzinie i których uczniowie na potege się douczaja na kursach do matury (w innych miastach ten proceder nie jest tak powszechny, a wrecz jednostkowy) znalazło się w czołówce.
      • menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 14:53
        No mnie tez to troche na smieszne wyglada, ale gdzie jest podranking z ocenami tych autorytetami naukowych, bo nie moge znalezc?

• kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:21
          nie ma takiego podrankingu, tylko jak wejdziesz w "pełna tabela w pdf" (wejdź w miejsca 1-50 i nad tabelką jest link) to tam jest rozbicie na cztery oceny składowe każdej szkoły
          • menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:25
            Dzieki, juz wiem, jestem debilem; od wczoraj mam nowy laptop i jeszcze zobie wszystkich aplikacji nie zainstalowalam, wiec tabelki w pdf nie widze:)
      • kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:25
        Przede wszystkim nikt na uczelni nie pyta studentów, jakie liceum kończyli (
        > może w Warszawie), a już na pewno tego nie wiedzą władze.

e, chyba jednak nie w warszawie :)
        w pierwszej 15 masz trzy szkoły z warszawy z punktacją 0, 2 z hakiem i 5 z hakiem, tymczasem szkoły wrocławskie nawet po 100 pkt czy krakowskie - 67 pkt :)
        może absolwenci tych upunktowionych szkół chodzą po korytarzach uczelni i krzyczą "skończyłem wrocławską czternastkę, skończyłem wrocławską czternastkę!"...
        • joa66 Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:31
          Jeśli dopuszcza się oceny subiektywne, miło by było gdyby wzięto pod uwagę ocenę absolwentów.. ;)
          • kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:38
            oa66 napisała:

> Jeśli dopuszcza się oceny subiektywne, miło by było gdyby wzięto pod uwagę oce
            > nę absolwentów.. ;)

pewnie to był jakiś rozpaczliwy rzut na taśmę z tymi ocenami z uczelni - podzielili po 30 proc. i 10 im zostało, trzeba było coś z tym zrobić :)
            • agatka_s Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:50
              A ja jestem ciekawa jak pytali ? czy o szkole z Warszawy w Warszawie, a o szkole z Gdanska w Gdansku, a o szkole z Mielca gdzie pytali (sorry jeśli mielec ma jakąś uczelnie ;-) ) ? Przecież absolwent szkoły z Mielca może studiować wszędzie ? A jeśli pytali we Wrocławiu o szkołę z Gdańska ?

Marne to kryterium, ale na szczęście jest osobny ranking wg matur i wg olimpiad, wiec sobie mozna odcedzić to 10%.
              • joa66 Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:54
                A jest gdzieś ranking wg matur i miast czy tylko ogólnopolski ( w sumie samemu można sobie odcedzić)?

Ja nie widzę.

p.s. zauważyłam, że chyba społeczna dwójka dostała zero od grona akademickiego...hmmm?
                • Gość: menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 16:16
                  Ten wedlug matur jest tylko ogolnopolski, ale warszawskie szkoly dosc latwo mozna odcedzic, bo w pierwszej 20. naliczylam ich chyba 11.
                  Z mazowieckiego punktu widzenia - brawo dla Wladka, Dwojki, Witkacego i ...Bednarskiej, ktora nie wreszcie ogarnela...

A grono akademickie na zero ocenilo nie tylko Dwojke, ale i Witkacego a pare innych szkol powszechnie chyba jednak szanowanych tak w okolicach 3/100.
                  To troche kompromitujace dla wartosci merytorycznej tego rankingu, no ale to kryterium chyba mozna olac, bo az tak nie zawazylo na caloksztalcie.

Ciekawe jak bedzie wygladal warszawski ranking - bo zawsze pojawial sie troche pozniej i uwzglednial dodatkowo "dostawalnosc sie" maturzystow na kilka wybranych uczelni - skadinad tez kontrowersyjne kryterium.
        • jakw Re: Nowy ranking liceów 2011 14.01.11, 19:01
          Mnie jedna rzecz zastanawia z tym "kryterium akademickim". Taki warszawski Staszic ma w tym podrankingu raptem 14,39, absolwenci 2 LO w Kielcach - 99.49 i 49.75. I jakoś trudno mi uwierzyć, że Staszic (zresztą chyba najlepiej punktowana szkoła z Wwy w tym podrankingu) oraz inne szkoły z Wwy wypadają sporo słabiej niż całkiem niezłe licea z Kielc. Dlaczego?
          Absolwenci Staszica po prostu idą głównie na PW czy ścisłe wydziały UW - liczba wykładowców kojarzących absolwentów Staszica (zapewne tych bardziej genialnych) jest więc pewnie ograniczona do sztuk niewielu, i raczej w Wwie - co ginie w ogólnopolskiej ankiecie. Absolwenci z Kielc (matury na poziomie rozszerzonym , sądząc po rankingu, jednak sporo gorsze) udają się na różne kierunki - w Kielcach, Krakowie czy Warszawie. I może jeszcze chwalą się wszystkim - "bo ja z Kielc jestem".;-)
          PS
          Proszę Kielczan o wybaczenie - po prostu te Kielce mi się rzuciły oczy w wydaniu papierowym "Rzepy".
      • kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 12.01.11, 15:37
        > Na nowej metodologii zyskały głównie licea, które skupiaja się na maturach, cho
        > ć nie mają wybitnych uczniów. Podejrzewam, że dzieki temu sporo liceów warszaws
        > kich, które szczególnie celują w tej dziedzinie i których uczniowie na potege s
        > ię douczaja na kursach do matury (w innych miastach ten proceder nie jest tak p
        > owszechny, a wrecz jednostkowy) znalazło się w czołówce.

przedtem najważniejsze dla pozycji w rankingu były olimpiady - to był wrzask, że nauczyciele olewają ogół swych uczniów i skupiają się na olimpijczykach, bo to im da profity w rankingu.
        teraz olimpiady liczą się mniej, a ważniejsze są matury - to masz pretensje, że mają szanse wykazać się szkoły bez olimpijczyków. no niedogodzisz, panie.

selerr, ja rozumiem, że nie znosisz warszawy, ale zdobądź się na litość boską na minimum obiektywizmu. rozumiem, że te 11 szkół warszawskich w pierwszej pięćdziesiątce (czy to tak wiele, zważywszy na gigantyczną liczbę liceów w warszawie w liczbach bezwzględnych? w dodatku najlepsza warwszawska szkoła dopiero siódma!) to te, które "celują w skupianiu się na maturze, choć nie mają wybitnych uczniów", a jednocześnie mają wysokie wyniki matur, bo ich "uczniowie na potęgę douczają się na kursach do matury". sorry, ale wypisujesz po prostu głupoty.

• selerr Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 08:27
          Nie mam pretensji o matury - bardzo dobrze, że to kryterium zostało w końcu zauważone. Pretensje mam o ostatnie kryterium, które się ma nijak do wartości szkoły jako takiej. Pytanie w ankiecie internetowej jakichś tam władz dziekańskich czy rektorskich szkół wyższych, jak postrzegają dana szkołę jest śmieszne. Tu szkoły warszawskie straciły, bo ich jest wiecej i o ile np. jakaś uczelnia może powiedziec, że do niej ciagną całe roczniki z jakiegos tam liceum i wtedy sa tego świadomi, albo na przykład w takich Kielcach jest jedna szkoła wyższa z rodzaju szkół sztuk wszelakich i ciagna tam absolwenci jakiegos kieleckiego liceum to jest on zauważona, to w przypadku duzych ośrodków, skad ciagna ludzie z całej Polski jaka jest wiarygodnosc takiej ankiety?
          Nie mam nic do Warszawy, po prostu zauważam fakt, że jest tam bardzo duzo szkół, które skupiają się na bardzo dobrym przygotowaniu do matur, nie przejmujac się olimpijczykami i zauważam fakt, ze w Warszawie nacisk na wyniki matur jest wiekszy niż gdziekolwiek indziej (co skutkuje również lepszym przygotowywaniem się tamtejszych uczniów także poza szkołą), ale nie powiedziałem nigdzie, że to jest złe. Mówię tylko, że dzięki temu równiez te licea wskoczyły na wyższe pozycje w rankingu. A to źle? Po prostu tak jest. W "Polsce", czyli poza Warszawą szkoły w czołówce to są własnie głównie szkoły produkujące olimpijczyków, swoiste enklawy, które ściagaja z regionu cała smietankę. Przez to pozostałe licea sa bardzo przecietne. Bardzo dobrze by było, gdyby te szkoły, które nie skupiają dużej liczby olimpijczyków skupiały się na bardzo dobrym przygotowaniu do matury, jak szkoły warszawskie. I tyle.
          • Gość: menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 10:31
            selerr napisal:

"Nie mam nic do Warszawy, po prostu zauważam fakt, że jest tam bardzo duzo szkół, które skupiają się na bardzo dobrym przygotowaniu do matur, nie przejmujac się olimpijczykami i zauważam fakt, ze w Warszawie nacisk na wyniki matur jest wiekszy niż gdziekolwiek indziej (co skutkuje również lepszym przygotowywaniem się tamtejszych uczniów także poza szkołą), ale nie powiedziałem nigdzie, że to jest złe."

Nie mam czasu, aby posiedziec nad tym rankingiem i dokladnie wszystko przeaanalizowac, ale - tak na oko - ja wcale nie uwazam, ze warszawskie szkoly nie przejmuja sie olimpijczykami.Fakt, ze poza wyraznie sprofilowanym Staszicem nie ma w Warszawie szkoly ewidentnie nastawionej na ksztalcenie olimpijczykow - oni sa po prostu "rozproszeni" po roznych szkolach.
            Byc moze rzeczywiscie jest to tez kwestia motywacji - bo mnie nie chcialoby sie wozic dziecka do Witkacego na Zoliborz albo do Wladyslawa IV na Prage (komunikacja publiczna to ok. 2 godz. w jedna strone) tylko dlatego, ze byc moze mialoby tam wieksze na sukces w jakiejs olimpiadzie. Szukalam dobrej szkoly, z dobrze prowadzonymi przedmiotami kierunkowymi, z dogodnym dojazdem - i tak mysli wielu rodzicow.
            Z pewnoscia inaczej myslalabym gdybym mieszkala w ktoryms z wojewodztw, gdzie poza jedna, dwiema szkolami - zadna nie miesci sie w pierwszej 50. ogolnopolskiego rankingu - wtedy byc moze rozwazalabym nawet szkole z internatem:)
            • kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 12:04
              > Z pewnoscia inaczej myslalabym gdybym mieszkala w ktoryms z wojewodztw, gdzie p
              > oza jedna, dwiema szkolami - zadna nie miesci sie w pierwszej 50. ogolnopolskie
              > go rankingu - wtedy byc moze rozwazalabym nawet szkole z internatem:)

i miałabyś problem, bo zdaje się poza akademickim lo w toruniu to tych internatów po prostu nie ma, a klasyczne szkoły z internatem typu niepokalanki w szymanowie dołują w tym rankingu strasznie
              • Gość: menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 13:47
                No gdynska trojka tez podobno ma, ale ja troche zartowalam z tym internatem. Natomiat troche wiem jak jest na prowincji i sama pamietam, jak w zime stulecia dojezdzalam pekaesem do liceum ok. 30 km, bo w moim lokalnym ogolniaku nie tylko uczniowie, ale tez nauczyciele mowili gwara, np. - chodzta, idzim na miasto, i moich rodzicow to przerazalo:)
                Zreszta, wszystkie dzieci naszej malomiasteczkowej inteligenckiej elity dojezdzaly do tego elitarnego (serio, szczeka mi wczoraj opadla jak zobaczylam, ilu maja olimpijczykow) liceum.

Ale po roku takich moich dojazdow rodzice przeniesli sie pod Warszawe, abym miala blizej do cywilizacji, za co zreszta jestem im niezmiernie wdzieczna. Co prawda chodzilam do slabszego ogolniaka, ale za to w Warszawie:)

• Gość: kanak Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 09:20
      W nowej metodologii zostały wreszcie zauważone i premiowane wspólczynnikiem 4/3 wyniki matur z języków na poziomie dwujęzycznym. To dało zasłużony awans w rankingu szkołom prowadzącym takie oddziały [np. Żmichowska w Warszawie]. W poprzednich rankingach matury dwujęzyczne nie były brane pod uwagę [tak jak i IB]. Może zresztą pora na osobny ranking szkół z maturą międzynarodową ?
      • selerr Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 09:36
        Przydałoby się, tylko bez tego kryterium oceny akademickiej, bo osoby z IB czesto studiuja za granica i nie są w ogóle zauważani na polskich uczelniach
        • Gość: menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 09:59
          Ale skoro nie studiuja w Polsce , zwlaszcza w Kielcach, to wszystkie szkoly dostana 0 - wiec i tak bedzie to slabe kryterium roznicujace:))

A serio - ta taki ranking rzeczywiscie by sie przydal i nawet dziwne, ze go nie ma, zwlaszcza ze bylby latwy do zrobienia.
        • joa66 Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 10:02
          Tak naprawdę pozycja w rankingu i przede wszystkim jej zmienność jest ważna tylko dla szkoły. W większości przypadków. Dla kandydatów chyba nie ma większego znaczenia czy szkoła ma miejsce drugie czy piąte, dwudzieste trzecie czy dwudzieste ósme. Poziom szkoła wypracowuje przez lata i wędrówki typu 5 miejsc w górę/ pięć miejsc w dół niewiele znaczą.

Szkoda jednak, że nie ma opinii absolwentów liceów - oni najlepiej wiedzą kto i jak dobrze przygotował ich do studiów :)
          • selerr Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 10:13
            Racja, te kilka miejsc w górę/w dół ma znaczenie tylko dla tych na samej górze :) I tak kolejność szkół w danym mieście na ogół jest taka sama, niezależnie od zajmowanej przez nie pozycji w rankingu ogólnopolskim i to jest ważne dla kandydatów. Nikt na ogół nie jeździ po Polsce w poszukiwaniu lepszego o parę miejsc w rankingu liceum.
            • joa66 Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 10:26
              Nawet w konkretnych miastach to miejsca w ranking się zmieniają trochę. Ale jakoś nigdy nie słyszałam, żeby uczeń zrezygnował ze starania się o przyjęcie do szkoły A dlatego, że ta spadła w rankingu o miejsce czy dwa ( na liście ok 200 szkół ) i wybrał szkołę B z upatrzonej pozycji.
            • Gość: agatka_s Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.aster.pl 13.01.11, 10:30
              Moim zdaniem istotna jest tendencja danej szkoły. Ja np obserwuje od lat kilka szkół i jest dla mnie istotne czy szkoła utrzymuje mniej wiecej te samą pozycje czy nie (kazde nagle wzrosty i w gore i w doł (spadki) sa niepokojace....). Z tego wzgledu tegoroczny ranking wprowadza trochę zamieszania jesli zmieniono kryteria...

Mam nadzieje ze ranking warszawski jednak tez bedzie i to wedlug tych samych kryteriow.
    • kkokos Re: Nowy ranking liceów 2011 13.01.11, 12:12
      nie wiem, jak u was, ale u mnie dziś opcje wojewódzkie nie działają :(
      • Gość: menodo Re: Nowy ranking liceów 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 14:08
        No u mnie dzialaja, ale wczesniej nie sprawdzalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka