Gość: menodo
IP: *.adsl.inetia.pl
28.06.12, 16:30
Tu statystyki ogólnopolskie:
www.cke.edu.pl/images/stories/000000000000000000_matura_2012/20120628_wstepna_info_wynik_matury.pdf
Te statystyki potwierdzają odczucia mojego dziecka , np. matura podstawowa z polskiego była trudniejsza niż z matematyki. Angielski rozszerzony - trudny tzn. milion razy trudniejszy niż dotychczasowe banały - a ja mówiłam, ostrzegałam - tłucz dziewczyno te testy, bo łatwe matury z języków kiedyś wreszcie się skończą :D
30/30 z ustnego naprawdę nikogo nie obchodzi ani to, że angielski to język "podręczny"...
Wos - tragedia, na szczęście córka zdawała filozofię, chociaż nie wiem - bo dla niej wos był od zawsze łatwy.
Ten wynik niespecjalnie mnie zresztą dziwi. Jako matka - dyżurna z komitetu kanapkowego w liceum córki gadałam z różnymi dzieciakami w dniu matury z wosu. I było tak, że dla niektórych ten egzamin był ciekawy i fajny - wcale się nie dziwię - a dla innych to kosmos był; głównie dla tych, którym wydawało się, że łatwiej się" wykuć" wosu niż np. historii...
Nie znam się na kierunkach matematyczno- przyrodniczych, ale fizyka też chyba wypadła kiepsko. Na szczęście - na kierunkach ścisłych/przyrodniczych będzie to - chyba? - oznaczało obniżenie progów, nie tak jak na uniwersytetach - gdzie jest dużo więcej kombinacji/punktowanych przedmiotów do wyboru.
Więcej wiadomości będzie jutro:D