Dodaj do ulubionych

Gdzie dobra historia?

IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.15, 23:05
Czy ktoś mógłby polecić warszawskie LO w którym historia jest na wysokim poziomie? I jakie są tam wyniki matur?
Obserwuj wątek
    • kmir Re: Gdzie dobra historia? 02.06.15, 08:37
      www.perspektywy.pl/ranking/2015/LO/pdf/PERSPEKTYWY_2015_Ranking_maturalny_liceow.pdf

Radzę patrzeć nie tylko na średnie wyniki w poszczególnych szkołach, ale także na liczbę maturzystów zdających dany przedmiot
    • Gość: Fasolka99 Re: Gdzie dobra historia? IP: *.static.ip.netia.com.pl 02.06.15, 08:45
      Słyszałam, że w Koperniku jest fantastyczny historyk, ale nie widzę, żeby to się wprost przekładało na wyniki całej szkoły z historii. Z tym, że często wyniki szkoły to efekt korków a nie przygotowania tylko w szkole.
      Tu masz wyniki matur:
      www.perspektywy.pl/ranking/2015/LO/pdf/PERSPEKTYWY_2015_Ranking_maturalny_liceow.pdf
      • menodo Re: Gdzie dobra historia? 02.06.15, 12:27
        Z tym, że często wyniki szkoły to efekt korków a nie przygotowania tylko w szkole. "

Sądzisz, że na korepetycje chodzą wszyscy poza uczniami Kopernika?

• Gość: Fasolka99 Re: Gdzie dobra historia? IP: *.static.ip.netia.com.pl 02.06.15, 15:11
          Może źle sformułowałam myśl. Powtórzyłam zasłyszaną (ze znanego mi osobiście źródła) opinię o historyku z Kopernika. Podobną można odszukać tu na forum. Podzieliłam się też moim prywatnym przemyśleniem w sprawie wyników matur i udziału szkół w tworzeniu tego wyniku, przemyśleniem opartym na podstawie rozmów na dniach otwartych do liceów, rozmów ze znajomymi rodzicami licealistów jak i lektury forów internetowych. Nie mam pojęcia, którzy konkretnie uczniowie brali korki przed maturą :) Ale byłabym ostrożna wybierając szkołę jedynie na podstawie wyniku matury.

• Gość: Gość Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.15, 16:17
            Właśnie na forum nic w nowszych wątkach o historii nie znalazłam. A matury są jedynym w miarę obiektywnym potwierdzeniem tego jak gdzie uczą. Chciałam uniknąć sytuacji w której ktoś poleca szkołę np. 60 w rankingu warszawskim, gdzie historia jest lepsza niż fizyka przez to, że nikt tam fizyki nie jest wstanie pojąć :P
            • tinywee Re: Gdzie dobra historia? 02.06.15, 17:24
              Rzeczywiście znajomi uczniowie z 33. wielki szacun dla profa mają. (m.in.) Że uczył historycznego myślenia i patrzenia przekrojowo. Znam jedną maturę tylko co prawda, +90%, bez korków.
            • morekac Re: Gdzie dobra historia? 07.06.15, 10:29
              Na stronie biura edukacji są wyniki matur z poszczególnych przedmiotów i liczba zdających.
          • Gość: menodo Re: Gdzie dobra historia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.15, 17:23
            Również zalecam ostrożność w kierowaniu się wynikami matur, ale twierdzenie, że dobre wyniki szkoły są zasługą korepetycji wydaje mi się nadużyciem.
            • airebea Re: Gdzie dobra historia? 02.06.15, 19:18
              Rozumiem że chodzi o rozszerzenie ? Syn w Kochanowskim niezwykle sobie chwali poziom i sposób prowadzenia zajęć z historii. A co do innych liceów to Czacki, Jeziorański, Witkacy i Władysław.
              • Gość: Gość. Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.15, 21:19
                Tak, o rozszerzenie. Wiesz może coś więcej o Witkacym i Władysławie?
                • joa66 Re: Gdzie dobra historia? 13.06.15, 15:35
                  Byłabym ostrożna z Witkacym - jest 2 nauczycieli.
              • Gość: menodo Re: Gdzie dobra historia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.15, 00:00
                Ja bym jeszcze Batorego tu dorzuciła.

• Gość: gosc Re: Gdzie dobra historia? IP: *.pg.com 03.06.15, 13:16
                W Reytanie jest świetnyc historyk
    • 3e3 Re: Gdzie dobra historia? 03.06.15, 16:21
      W Powstancach jest b.dobry historyk.
      • Gość: Gość Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dyn.cm.kabsi.at 03.06.15, 23:05
        Właśnie widziałam w wśród finalistów Olimpiady Historycznej ucznia z tej szkoły co mnie trochę zdziwiło zważywszy na to, że jest w ok. 30 miejsca :)
        • 3e3 Re: Gdzie dobra historia? 04.06.15, 11:17
          Też rwałam włosy z głowy trzy lata temu jak córka zabrała papiery z klasy dwujęzycznej w "lepszym" lo i przeniosła się do klasy hist-prawnej w powstańcach ;) Z perspektywy czasu uważam że trafiła doskonale, świetni i wymagający nauczyciele przedmiotów rozszerzonych i naprawdę rozsądne podejście do ucznia. Wbrew pozorom trzeba mieć sporo pkt. z samego egzaminu (bez konkursow/olimpiad) żeby dostać się do tej szkoły.
    • Gość: hmmm Re: Gdzie dobra historia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.15, 12:46
      zdecydowanie Batory, historycy z ogromną wiedzą i pasją, matura rozszerzona w 2013 84,3%, w 2014 84,1% :)
      • Gość: Gość Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.15, 16:39
        I w dodatkuna przestrzeni ostatnich 5 lat najlepszy w olimpiadach. Niestety zdecydowanie odrzuca mnie nadęcie jego uczniów. Wszędzie gdzie ktoś prosił o opinie, parównanie jakiś szkół tylko uczniowie Batorego byli tak snobistyczni i agresywni w promowaniu swojej szkoły. Uczniowie żadnego warszawskiego LO (nawet tych najwyżej w rankingu) nie mają takiego przekonania o swojej elitarności i wyjątkowości :/
        • Gość: ona Re: Gdzie dobra historia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.15, 09:39
          W pelni sie zgadzam z Twoja obserwacja. Widac szkola przyciaga takie osobowosci ale i wzmacnia w takich postawach. Wielu profesorow ma dmuchniete w kosmos ego.
          Historycy swietni. Jeden wygrywa nawet plebiscyty popularnosci i w gimnazjum i w lo. Prowadzi tez muzeum sxkoly.
          Kto odszedl z Batorego? Polonisci geograf i etyk :-)
        • menodo Re: Gdzie dobra historia? 15.06.15, 12:23
          Uczniowie żadnego warszawskiego LO (nawet tyc
          > h najwyżej w rankingu) nie mają takiego przekonania o swojej elitarności i wyją
          > tkowości :/ "

Bez przesady.
          Nie wiem, skąd te pojazdy po Batorym - obstawiam czarny piar z Reytana, ale może się mylę.

Znam wielu licealistów z wysokoprogowych warszawskich ogólniaków i Batoracy naprawdę niczym szczególnym nie wyróżniają się w kwestii przekonania o własnej wyjątkowości.
          Btw - często mają ku temu powody, co - wiadomo - niektórych boli :(
          • tinywee do menodo 15.06.15, 13:20
            wysłałam Ci maila na priva.
          • Gość: Gość Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.15, 15:28
            To tylko moje spostrzeżenie, o Reytanie nawet nie myślałam. Z resztą po jaką cholerę mam promować jakiekolwiek liceum skoro sama jeszcze w żadnym nie jestem? O.o z resztą sama wysnuta tutaj historia spiskowa potwierdza moją teorię
            • Gość: Gość Re: Gdzie dobra historia? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.15, 15:30
              *teoria spiskowa potwierdza moją tezę.
            • menodo Re: Gdzie dobra historia? 15.06.15, 23:42
              > O.o z resztą sama wysnuta tutaj historia spiskowa potwierdza moją teorię"

Nie wiem, jaką masz teorię, ale osobom naprawdę zainteresowanym historią polecam również warszawskie szkoły społeczne - Bednarską, Nowowiejską i Kuronia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka