Dodaj do ulubionych

8m-c i nie chce jeść rano

08.02.10, 16:29
Moja córka nie chce jeść do południa. Ostatni nocny posiłek wypada jej koło 2
w nocy, a potem nic nie chce zjeść do godziny 10, 11 rano. Próbuje herbatki na
przepojenie koło 8 -9 i pomiędzy posiłkami ale 20ml - 30 ml to wszystko. Czy
wasze dzieci też tak nie jedzą?
10.00 pierwszy posiłek
14 drugi posiłek
19 trzeci posiłek
22 nocne dokarmienie
za każdym razem od 100 do 150ml mleka lub kaszki mleczno -ryżowej, robię
zawsze 180, a w nocy 210 ale mała zawsze sporo zostawia.
Obserwuj wątek
    • rudam23 Re: 8m-c i nie chce jeść rano 13.02.10, 23:31
      Najpierw zapytam z ciekawości: co to znaczy,że zawsze dajesz mleko lub kaszkę
      mleczno-ryżową, to obiadków nie dajesz,czy po prostu nie wspomniałaś o tym? Może
      chodziło tylko o noc? Jeśli o 2 w nocy dasz do picia kaszkę, może nie być rano
      głodna, wiadomo,że kaszka dłużej trzyma.

Nie gniewaj się, ale moim zdaniem trochę mało tych posiłków jak na tak duże
      dziecko - właściwie tylko 3, nie licząc nocnego karmienia, które przecież
      powinno niedługo zaniknąć. Uważasz, że małą nie jest między posiłkami głodna??
      Zwłaszcza między 14 a 19 - to aż 5h bez jedzenia! Schemat przewiduje 4-5 posiłki
      w tym wieku, oczywiście bez nocnych. Być może, gdybyś częściej karmiła córkę w
      dzień, najadałaby się bardziej i zaczęłaby przesypiać noce-wtedy rano na pewno
      byłaby głodna.

To,że dziecko nie jest rano głodne,to normalne - przecież i dorosły,który
      przesypia całą noc, zwykle prosto z łóżka nie robi pierwszych kroków do kuchni i
      lodówki:) Apetyt przychodzi z czasem.Ale rozumiem Twoje obawy,bo sama takie
      miałam - jedna z moich bliźniaczek również z rana nie jest głodna-a jest to
      ta,która w nocy je jeszcze 2 razy (mają 9 m-cy). Druga, która przesypia noce,
      pięknie je rano zaraz po przewinięciu.A noce zaczęła przesypiać zaraz po
      skończeniu 6 m-cy,kiedy wprowadziłam kaszki (obiadki od dawna) jedzone łyżeczką
      - po prostu najada się przez cały dzień bardziej, jest syta i nie budzi się w nocy.

Rada, którą mogę Ci dać po doświadczeniach z drugą córką-niejadkiem jest taka,że:
      1. jeśli bardzo chcesz,by jadła rano trochę szybciej, spróbuj innej pozycji do
      karmienia - mojej córce, metodą prób i błędów, przypasowało picie porannego
      mleka w leżaczku, siedząc w kuchni i obserwując co ciekawego dzieje się dookoła:)
      2.zobacz,może pomoże jej trzymanie w ręku zabawki,a może widok pałąka z maskotkami?
      3.ponawiaj próby wcześniejszego karmienia. Ja często karmię córkę na dwa
      razy-raz ok. 8.30, drugi raz-resztę mleka-tuż przed drzemką, ok. 9-9.30

A jeśli to nie pomoże,to po prostu przestań się tym przejmować-dziecko przeciez
      nie da się zagłodzić!!! Jak będzie głodna, na pewno da Ci znać-nie przeoczysz tego:)

Daj znać, co postanowiłaś i jak idzie, pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka