Dodaj do ulubionych

mleko krowie

IP: *.haye.cable.virginmedia.com 27.02.11, 17:02
Witam! mój 11 miesięczny syn za nic w świecie nie chce pic mm. jest jeszcze na piersi, ale zamierzam go odstawic wkrótce i chciałabym żeby nadal pił mleko. próbowałam z butelki, kubeczka, łyżeczka - efekt zawsze ten sam, wystarczy że powącha i zaciska usta. próbowałam różnych rodzajów mm, zawsze jest taka sama sytuacja. za to mleko krowie mu bardzo smakuje i zastanawiam sie nad podawaniem mu wlasnie mleka krowiego. i pytanie do pani doktor - czy lepiej jest podawac mleko świeże, z krótkim terminem ważności czy UHT? wiem jakie są zalecenia dot. podawania mm do 3 r.ż. ale mój syn ma odmienne zdanie ;) alergii na mleko krowie nie ma, bo od dawna podaje mu serki, twarozki, jogurty i przetwory mleczne i wszystko jest ok. Dziekuje i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: mleko krowie 27.02.11, 20:37
      > wlasnie mleka krowiego. i pytanie do pani doktor - czy lepiej jest podawac mlek
      > o świeże, z krótkim terminem ważności czy UHT? wiem jakie są zalecenia dot. pod
      > awania mm do 3 r.ż. ale mój syn ma odmienne zdanie ;) alergii na mleko krowie

generalnie nawe w tak liberalnych krajach jak UK np nie zaleca sie podawania mleka JAKO NAPOKU przed ukonczeniem roku. Owszem, jako dodatek do potraw (kaszki, platki, sosy, budynie)-nawet po 6stym mcu.

Mleko w kartonie to sama chemia ( termin przydatności to chyba pół roku - sporo jak na nabiał). Pozbawione jest w procesie przetwarzania swoich dobroczynnych właściwości, wapń z tego mleka nie jest dobrze przyswajany przez organizm. Nie da się z niego zrobić np. kwaśnego mleka, bo jest wyjałowione. Lepsze jest tzw. mleko świeże, z krótkim terminem przydatności do spożycia.
      jest to pojedyncza opinia, ale wydaje mi sie , dosc t rafna (a o mleku wiele sie naczytalam;)

generalnie jesli je nabial, przoetwory mleczne to wrecz lepiej niz samo mleko - bilans wychodzi chyba zdrowiej - sa lepiej przyswajalne, nie obciazaja tak organizmu.

A ps,bo mnei scisnie jakbym tego nie dodala- takie zboczenie zawodowe, nazwijmy to;) - retorycznie - wiesz ze po roku Twoje mleko wciaz jest najlepsze, ma wartosci, i spokojnie mozesz karmic swojego malca?:) Oczywiscie to z pktu widzenia dziecka, nie mowie o przypadku gdy zadecydowalas zeby odstawic ze swoich powodow
      forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
    • agnieszka.lelen Re: mleko krowie 03.03.11, 23:51
      Mleko krowie nie powinno być głównym napojem dla dzieci przed ukończeniem 12mies. choć małe ilości mleka można dodawać do pokarmów uzupełniających. Bardziej naturalne jest mleko pasteryzowane (o krótkim terminie przydatności). pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka