Dodaj do ulubionych

Pytanie o herbatke

21.03.11, 07:26
Witam. Niedługo zamierzam zacząć rozszerzać dietę mojemu dziecku mam pytanie co dawać mu do picia. Wody nie chce bo już próbowaliśmy jak patrze na skład herbatek granulowanych dla dzieci to cukier cukrem pogania więc nie widzi mi się podawania takiej herbatki dziecku. Co wiec dawać mu do picia i przy okazji drugie pytanie w czym?? czy dziecko czteromiesięczne może pić z niekapka?? Bo jak patrzałam w sklepie na niekapki to wszystkie smoczki są od 6 miesiąca więc czy dopiero od 6 miesięcy może dziecko używać niekapka? Czyli co zwykła butelka?? Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • leojoa1 Re: Pytanie o herbatke 21.03.11, 08:53
      Ja uczyłam właśnie od 4-go miesiąca z niekapka, mam taki zwykły TT. Herbatek granulowanych nie daję, bo tak jak piszesz sam cukier. Mała chętnie pije wodę i herbatki owocowe np Teekane czy inne, na poczatek patrzyłam zeby nie zawierały czarnej. Teraz po roku pije czasem normalną tylko cienką.
    • akonita Re: Pytanie o herbatke 21.03.11, 11:29
      sa rowniez specjalne herbatki dla dzieci w saszetkach np z Holla ,Babydream,Hippa
    • mrs.t Re: Pytanie o herbatke 21.03.11, 16:58
      >Wody nie chce bo

proboj, proboj
      bedzie mu sie chcialo pic, to sie napije wody. Poza 'napiciem sie' zeby bylo zgodnie ze schematem chodzi przede wszystkim o nauke dobrego nawyku. jak nei bedzie chcial slodkiej pseudo granulowanej herbatki to co dasz pepsi, zeby "tylko sie napil czegos"? Dostaje wode w sloiczkach owocowych, w zupkach,w mleku, nie odwodni sie jesli nei wypije okreslonej przez schemat ilosci napoju.

mozesz podawac z niekapka, a nawet 'kapka', albo na lyzeczce. na razie to moga byc malenkie ilosci, BUDOWANIE NAWYKU!
      zalezy czy umie pic z butelki (jak do tej pory byl karmiony?)
      ale egneralnie rozszerzanie diety , wprowadzanie innych jedzonek ma na celu stopniowe odejscie od butelki, wiec nie ma potrzeby jej wprowadzac/w niej podawac napoje poza mlekiem
      • mmonikamm Re: Pytanie o herbatke 22.03.11, 06:18
        Ktoś tu mnie chyba źle zrozumiał. NIE ZAMIERZAM dawać dziecku tych granulowanych herbatek bo jak będę miała ochotę to dam mu łyżkę cukru. Nie chodzi mi o to że ma pić jakąś określoną ilość pytałam się poprostu jaką herbatkę można podawać dziecku bez obawy że daje się sam cukier. Do tej pory dziecko było karmione piersią ale butelkę zna i umie z niej pic bo piło z niej moje odciągane mleko i dalej będzie je pić jak ja wrócę do pracy. Więc drugie pytanie było czy można podać pić w niekapku czy w butelce skoro nie ma 6 miesięcy jak wskazują oznaczenia na niekapkach.
        • hhogata Re: Pytanie o herbatke 22.03.11, 09:02
          Możesz kupić w aptece rumianek i parzyć w domu...będzie bez cukru jak go nie dodasz... to samo z herbatą koperkową....
    • agnieszka.lelen Re: Pytanie o herbatke 24.03.11, 18:49
      Podstawą diety niemowlęcia <6mies. jest mleko. Można poić butelką choć warto powoli uczyć picia z kubeczka; a jeśli to będzie niemowlę starsze (>6mies.) uczyć pić ze zwykłego kubka(szklanki). W trosce o bezpieczeństwo i zdrowie dzieci producent produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt ma obowiązek umieścić informację czy dany produkt został dopuszczony do spożycia dla niemowląt (również sok czy herbatka). Do picia można podawać wodę, ew. soki owocowe lub herbatkę np.: "Herbatka&Sok" HIPP (gotowe do spożycia ,w szklanej butelce, bez cukru). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka