IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 22.03.11, 15:55
Witam

Mam 11 miesięczne dziecko, które niedługo planuję odstawić od piersi. Czy wówczas będę musiała włączyć mleko modyf. do diety, czy wystarczą kefir, jogurty i maślanka? Wolałabym nie wprowadzać mm chyba, że jest to dla małego wskazane (?) Większość kaszek kupnych robi się na mm czy mogę wtedy robic je na zupce albo wodzie?
Zupkę i drugie danie gotuję na ogół z marchwi, ziemniaka, buraka, pietruszki, brokuła, jakie jeszcze inne warzywa można wprowadzić (mały ma chyba za dużo marchwi więc chcę mu ją trochę ograniczyć)? Od kiedy kalarepkę?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: katherina Re: dieta IP: 87.204.253.* 23.03.11, 11:15
      możesz włączyć ryż i makaron dla urozmaicenia. A z warzywek to jeszcze kalafior, a moja znajoma to daje nawet ogórka kiszonego..
    • agnieszka.lelen Re: dieta 24.03.11, 19:47
      Dziecko około roku powoli przechodzi na "domowa kuchnię". A więc może jeść dostępne warzywa np.: zielony groszek, kukurydza, pomidor, ogórek, kalafior, dynia, cukinia, seler, por, papryka, fasola, kapusta, sałata, kalarepa też. Jeśli chodzi o kaszki - konsystencja pokarmów powinna stymulować żucie i gryzienie, można przygotować nie na mleku (można też wykorzystać gotowe połączenie jogurtu z musli np.: "Moje Śniadanko" HIPP). Należy codziennie podawać produkty nabiałowe; konieczność włączenia mleka modyfikowanego zależy od ilości spożywanego nabiału (chodzi o zapewnienie odpowiedniej podaży wapnia i białka). Dziecko może jeść kefir, jogurt, maślankę, serki , twaróg, może pić mleko ( w tym modyfikowane np.: HIPP 3Plus z pro i prebiotykiem). Pozdrawiam.
    • sikorkasikorka Re: dieta 24.03.11, 22:16
      Oglądałam ostatnio całą serię programu dla mam sprzed 3 lat i tam pediatra bardzo logicznie się wypowiedział, że nie trzeba "zalewać" dziecka mlekiem po 1 urodzinach, bo produkty nabiałowe mają kilka razy więcej wapnia i białka - po prostu skoncentrowane są te składniki, o które nam chodzi w nabiale. Polecał bio kefiry, bio jogurty, twarożki.
      Co do kaszek to Pani Maluszek może raczej konsumować już zwykłe kasze, np. jaglaną, jęczmienną, gryczaną (czego dowiedziałam się również z tego programu) - po co dawać mu kaszki "dla smarkaczy" takich jak moja córcia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka