IP: *.aster.pl 13.04.11, 11:25
Mam 10-miesiecznego synka. Jakie pieczywo mogę podac mu na poczatek? A jakie w ogole moga jesc dzieci w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: pieczywo 14.04.11, 09:35
      [wersja oficjalna:]
      Przede wszystkim z zaufanej piekarni, bez polepszaczy i konserwantów. Teoretycznie na początek białe (tradycyjna kajzerka), bo lżej strawne.
      [wersja subiektywna:]
      Ale moja ma 10,5 miesiąca i najbardziej lubi grahamkę, bo ma fajniejszą konsystencję. Próbuje też od nas żytniego czy staropolskiego na zakwasie i żadnych sensacji nie ma, poradziła sobie nawet z bułką z pestkami dyni. Jak nie masz alergika, to daj po prostu spróbować i zobacz, co mu smakuje i służy.
    • agnieszka.lelen Re: pieczywo 14.04.11, 23:17
      Nie ma sztywnych ograniczeń. Mogą jeść takie z jakim sobie poradzą technicznie i jakie im zasmakuje. Powinno być bez sztucznych dodatków (spulchniaczy, zapachów, środków przedłużających trwałość itp.). Po prostu trzeba spróbować. Ciemne pieczywo (z razowej mąki) w dużych ilościach może mieć działanie drażniące na jelita.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Niebieska_2004 Re: pieczywo IP: 195.20.110.* 20.04.11, 09:13
        A od kiedy można podawać pieczywo (tak dla spróbowania) i w jakiej formie. Mój synek ma 8 miesięcy, 4 zęby i dostaje od czasu do czasu chrupka kukurydzianego. Troche sie boję że mógłby sie zakrztusić i nie wiem w związku z tym jak powinno się wprowadzić takie pokarmy jak pieczywo. Dać kawałek bułeczki do rączki?
        • ambivalent Re: pieczywo 20.04.11, 09:41
          Ja podaje mlodej, ktora ma obecnie 7 miesiecy chlebek do raczki. Z reguly kawalek bulki albo pietke. Dobrze sobie radzi. Ja jestem z tych nadopiekunczych, wiec nigdy jej nie zostawiam samej z ta bulka. Plus moje dziecko nie siedzie jeszcze wiec i tak siedzi u mnie na kolanach i zajada ta bulke.
        • matka_karmiaca Re: pieczywo 20.04.11, 10:35
          Wg schematu w 10 miesiącu życia, moja dostała trochę wcześniej - kawałeczki bułki, samo miękkie (bez skórki), podawane bezpośrednio do dzioba.
          Po kilku tygodniach zaczęła dostawać pół buły w całości i pięknie sobie radzi - miała wtedy niecałe 2 zęby, teraz ma 3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka