Dodaj do ulubionych

jajecznica

IP: *.aster.pl 09.05.11, 19:00
Mam pytanie dotyczące przygotowania jajecznicy. Wszędzie mowa o jajecznicy na parze. Jak można ją przygotować w domu bez jakiś specjalnych "urządzeń"? Czy mogę zamiennie usmażyć ją na patelni teflonowej?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: jajecznica 09.05.11, 19:07
      ja jak na poczatku kombinowalam, do do niewysokiego garnka szerokiego wlewalam wody , do gotujacej sie wsadzalam kubeczek z jajem i dodatkiem masla i tak robilam
      to troche hardkorowa metoda poparzyc sie mozna niezle ale coz :/
      • momago Re: jajecznica 09.05.11, 19:50
        Robiłam podobnie jak mrs.t tylko stawiałam mały garnek z uszami na większy z gotującą się wodą. Udało mi się bez poparzeń, wydaje mi się, że łatwiej zdjąć za uszy bo nie wkładasz ręki nad gorącą parę.
        • mrs.t Re: jajecznica 09.05.11, 20:33
          o znalazlam, bo jeszcze korzystalam z takich szczypcow potem jeszcze:)

www.kitchenaria.com/images/uploads/silicone_tongs.jpg
    • princessa.of.persia Re: jajecznica 10.05.11, 11:53
      Ja tam na patelnie robilam bez tluszczu z pomidorkiem koperkiem i bazylia.
      • mrs.t Re: jajecznica 10.05.11, 12:16

> Ja tam na patelnie robilam bez tluszczu z pomidorkiem koperkiem i bazylia.

no bo wlasnije, ja np wolalam dodac maslo, u nas liczyla sie kazda kaloria na plus:)
    • Gość: Olka Re: jajecznica IP: *.home.aster.pl 13.05.11, 12:30

Myślę że dużo prostszy jest sposób zagotować w garnku wodę. Na garnek nałożyć miskę aluminiową i wlać tam jajko. Mieszać i gotowe :)

• agnieszka.lelen Re: jajecznica 13.05.11, 23:23
      Potrawa przygotowana "na parze" to najprościej ustawienie garnka, miski, czy innego pojemnika (z jajecznicą w tym wypadku) na garnku z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna ogrzewa przyrządzaną potrawę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka