Dodaj do ulubionych

kilka pytań

02.06.11, 20:54
Zaczynam podawać mojej prawie 11 miesięcznej córce całe jajko i kanapki z pieczonym kurczakiem. Zastanawia mnie kilka rzeczy.
1. Rozumiem, że w ciągu dnia mogę podać kanapkę z jajkiem a na obiad mięso. A w te dni kiedy podaję kanapkę z kurczakiem mam też podawać mięso na obiad? W zmniejszonej ilości? Jaką ilość mięsa powinno dostawać codziennie 11 miesięczne dziecko?
2. Druga kwestia związana z zupą. Córka mierzy 75 cm i waży 9,2 kg. Jedyny tłuszcz jaki jej podaję to łyżeczka oliwy do zupki. Czy to dobra ilość?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: kilka pytań 02.06.11, 21:24
      Pani ekspert może poda wskazówki żywieniowe, ale tak od siebie powiem - nie daj się zwariować tym regułkom, sobie i mężowi też dajesz mniej mięsa na obiad, jak na śniadanie jest wędlina?
      Pytałam ostatnio też o to mięso:
      forum.gazeta.pl/forum/w,1135,124892345,124892345,Stworzenie_miesozerne.html
    • agnieszka.lelen Re: kilka pytań 06.06.11, 20:43
      1.Według zaleceń ok. 20g mięsa dziennie. Skoro jest Pani taka wnikliwa może łatwiej jednorazowo zważyć plaster czy kawałek kurczaka aby wiedzieć orientacyjnie na przyszłość. Po ukończeniu roczku można podwoić. 2. W 11mies. raczej już 2 łyżeczki.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka