Dodaj do ulubionych

mleko początkowe a nastepne

23.06.11, 20:02
Podpowiedzcie, jakie mleko podać dziecku piersiowemu.
Od 6go miesiąca będzie w dzień musiał dostawać mm (poza tym pierś).
Muszę go do tego mleka przyzwyczaić. Planuję zaczac podawac od 5go mca.
Podpowiedzcie- podawać początkowe? A od 6go mca następne, czy nadal początkowe?
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: mleko początkowe a nastepne 27.06.11, 15:11
      Początkowe jest bardziej zbliżone do pokarmu kobiecego i przeznaczone dla dzieci, które jeszcze nie mają rozszerzanej diety. Następne o dziwo często jest mniej kaloryczne, bo zakłada się, że po 6 m-cu dziecko je już inne pokarmy. Mój mały akurat jest wciąż na początkowym Bebilonie Pepti 1 i tak nam zalecił gastroenterolog, bo mamy problem z rozszerzaniem diety. Dopiero jak będzie jadł więcej pokarmów, mamy przechodzić na 2. A mały ma 14 m-cy. Ja bym podała 1, jak będzie dobrze tolerował i zaczniesz mu rozszerzać dietę, to ze spokojem za jakieś 2-3 m-ce przejść na 2. To nie jest lek, granice są dość umowne. Ważne, żeby każde mleko wprowadzać bardzo powoli (nam zajęło to prawie miesiąc, ale mój mały ma problemy jelitowe), w każdym razie to podstawa sukcesu.
    • agnieszka.lelen Re: mleko początkowe a nastepne 01.07.11, 01:51
      Tak zacząć od początkowego, lepiej podawać mleko przeznaczone dla danego wieku niemowlęcia. Według obowiązujących schematów mleko następne od 7 mies. (po ukończeniu 6mies.). Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka