Dodaj do ulubionych

Prośba o ocene schematu 9m

18.08.11, 23:14
Córka ma 9 miesięcy,karmiona piersią.Pierś na żądanie(w noc nawet kilka razy).
-10.00-kaszka wielozbożowa 50g
-12-13 kaszka +owoce razem ok.150g
-15 100-150 ml zupy jarzynowej z mięsem(cielęcina,indyk,ryba b.rzadko-nie lubi)Plus pół żółtka co drugi dzien
-18-19 owoce(ok 100g)
W tzw międzyczasie-moje mleko(jeśli nie jestem w pracy)lub sok przecierowy łącznie 5 0ml max.Czy taki schemat jest ok?Jak zachęcić do ryby,jaka najlepsza dla malucha?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Prośba o ocene schematu 9m 21.08.11, 00:23
      ja bym to ustawiła tak:
      - kaszka
      - zupa
      - kaszka z owocami albo same owoce lepiej, również w kawałku
      - warzywa na kolację i jakieś kasze, makarony, ryż
      do picia woda
      Rybę można na rozne sposoby robić, w tym wieku sprawdza się zapewne jakieś paluszki z warzywami, podaj na kolację, całe paluszki (w sensie formujesz z ryby świeżej, zmielonej, doprawionej, z warzywami, takie paluszki i albo na parze je robisz albo smażysz na oliwie). Niech je rączkami. Potem jakaś zapiekanka z rybą albo coś w ten deseń?
    • agnieszka.lelen Re: Prośba o ocene schematu 9m 21.08.11, 00:39
      Po 9 mies. wprowadzamy obiad dwudaniowy (zupa i drugie danie obiadowe); można podać na raty np.: zupa o 12(13) i drugie danie obiadowe ok. 15. Od 10 mies. 1/2 żółtka codziennie. Kaszka + owoce może być ok. 19. (owoców nie powinno być więcej niż 150g dziennie). Jeśli chodzi o ryby polecane są tłuste ryby morskie np.: łosoś. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka