Dodaj do ulubionych

Samodzielne gotowanie - pytanie

19.09.11, 10:44
Witam, dla dzieci staram się gotować sama. Mój sposób jest taki, że gotuję dane warzywko (a za jakiś czas w ten sam sposób mięsko) na parze, potem mrożę w pojemniczkach od lodu. Kostki "smakowe" planuję potem łączyć w zupki. Czy ten sposób jest dobry? Pytam, ponieważ gdzieś słyszałam, że przy gotowaniu zupki potrzebna jest ta woda w której gotują się warzywka? Poza tym w jaki sposób rozmrażać, w lodówce, podgrzewaczu, w temp. pokojowej?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Samodzielne gotowanie - pytanie 19.09.11, 11:06
      Zamrażaj razem z częścią wody, w której gotowałaś. Smak z warzywa przechodzi przecież do wody, nie? Będzie smaczniejsze niż wygotowane warzywo zalane świeżą wodą. A niemowlęce zupki i tak robi się gęste, więc dużo tej wody nie trzeba.
      Ja bym rozmrażała w kąpieli wodnej (albo podgrzewaczu, jeśli masz).
    • momago Re: Samodzielne gotowanie - pytanie 19.09.11, 11:06
      Nie wylewa się wywaru z warzyw jeśli się gotuje w wodzie. Nie dotyczy gotowania na parze. O ile wyobrażam sobie takie mrożenie na początku rozszerzania diety (dania 1-3 składnikowe), to później będzie chyba za dużo zawracania głowy - sporo tych pojemników będzie potrzebnych. Poza tym - gotując w ten sposób potrzebny będzie dodatkowy czas - np.na ugotowanie osobno kaszy, ryżu, lanych klusek do zupy.
      Najlepiej rozmrażać w lodówce.
    • agnieszka.lelen Re: Samodzielne gotowanie - pytanie 22.09.11, 20:18
      Jeżeli gotuje Pani na parze to witaminy i inne cenne składniki nie przechodzą do wywaru (jak przy gotowaniu w wodzie). Rozmrażać należy w lodówce. Pozdrawiam.
      Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • calineczkazbajkii Re: Samodzielne gotowanie - pytanie 25.09.11, 01:14
      Szkoda tej wody wylewać , zwłaszcza że późnej i tak chyba dodajesz wodę
    • Gość: Zośka81 Re: Samodzielne gotowanie - pytanie IP: *.home.aster.pl 25.09.11, 08:31
      Ja proponuje ci inny sposób. U mnie się sprawdził. Jak kupisz świeże warzywa, mięso podziel je na małe porcje, takie odpowiednie do dziecka i włóż do zamrażalki. Potem jak już będziesz gotować zupę, wrzucasz do niej tylko wybrane ale zamrożone warzywa. W ten sposób masz świeżą zupkę. Pomysły na pierwsze posiłki, porady jak gotować itp, przepisy znajdziesz na stronie: www.przepisy-dla-dzieci.pl/
      Ja z nich korzystam do dziś i parę pomysłów jest naprawdę łatwa do wykonania.
      • mia_siochi Re: Samodzielne gotowanie - pytanie 25.09.11, 09:11
        A nie prościej korzystać z gotowych mrożonek? Chyba, ze kupujesz te warzywa ultra hiper ekologiczne, ale jak zwykłe, to jaki sens babrać się z obieraniem i mrozeniem, skoro są gotowce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka