10.11.11, 09:18

Witam.
miesiąc temu moja córa odstawiłą się sama od piersi... Owocki zaczęłam wprowadzać jak miała 4,5miesiąca- z żadną nowością nie było żadnego problemu. Dodam, że Pola pije bebilon pepti ze wzgl na ,,domniemaną" skazę białkową...

7-8- 150-180 ml mleka mm
11-12- obiadek, przeważnie zjada duży słoik (190-220g !)
14-15 - 150 ml mleka mm
ok 18- kaszka z owocami (średnio na 100ml mm robię gęstą kaszkę z owocami )podaję łyżeczką
20 - 150 ml mleka mm

W międzyczasie Pola bardzo dużo piję, głównie soki dla dzieci (bobofruity itp) rozcięczane wodą. W ciągu dnia potrafi wypić 2x 150ml. NIe wiem czy to nie za dużo?
Dostaje też jakiś owoc- głównie jabłko, banan, gruszka przez siateczkę dla dzieci- oraz chrupki kukurydziane i ciastka orkiszowe (łącznie 2-3 sztuki na dzień).
Aha kaszki dostaje TYLKO Holle, żadnych dosładzanych itp.

Proszę o info jak mogę urozmaicić dietę mojego dziecka. Chciałabym na podwieczorek- zamiast kaszki wprowadzić coś nowego, ale nie mam zielonego pojęcia co?!
z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • rosa_83 miało być 8 miesiecy , 9kg proszę o ocenę schematu 10.11.11, 09:19

• matka_karmiaca Re: 8 10.11.11, 09:48
      rosa_83 napisała:

> W międzyczasie Pola bardzo dużo piję, głównie soki dla dzieci (bobofruity itp)
      > rozcięczane wodą. W ciągu dnia potrafi wypić 2x 150ml. NIe wiem czy to nie za d
      > użo?
      > Dostaje też jakiś owoc- głównie jabłko, banan, gruszka przez siateczkę dla dzie
      > ci- oraz chrupki kukurydziane i ciastka orkiszowe (łącznie 2-3 sztuki na dzień)

Za dużo owoców i soków. Wg schematu max 150 g owoców na dzień i soki owocowe też się w to wliczają. Do picia woda.
      Zamiast owoców daj warzywa, najlepiej w kawałku do ręki - brokuł, kalafior, fasolka szparagowa.
    • momago Re: 8 10.11.11, 09:55
      Dziecko 7 miesięcy samo odstawiło się od piersi...?
      Nie dawaj do picia tyle soków, raczej wodę.
      Możesz wprowadzić juz zwykłe kasze.
      Na deser - kisiel, pieczone jabłko, krem z kaszy jaglanej z owocem
      • rosa_83 Re: schemat 10.11.11, 11:16
        tak, sama się odstawiła... do tamtej pory myślałam, że to historia nie z tej ziemi..
        we wrześniu zaczęła odrzucać lewą pierś- w ogóle nie chciała z niej ssać, a zaraz na początku października też prawą. Prężyła się, płakała wyrywała za nic nie chciała ssać! :(
        od początku uczyłam ją pić i z butli (moje odciągane) i z piersi. Nie miała najmniejszego problemu z ssaniem piersi po butli...

Pola nie chce pić wody :/ za nic. pluje i płacze. Nie umiem jej przekonać.. ale będę próbowała. Czy tak duża ilość owoców w diecie może jej jakoś zaszkodzić?

Jak zrobić ten kisiel na bobo fruicie?

Do obiadu dodaję ryż, makaron, ostatnio wprowadzam kus kus.
        Co jeszcze?
        • momago Re: schemat 10.11.11, 12:15
          Możesz wprowadzić już wszystkie kasze - gryczaną (także krakowską), jaglaną, jęczmienną.
          Nie chce wody bo przyzwyczaiła się do słodkiego soku. Trzeba cierpliwości.
          Kisiel - ja robię na kompocie (jabłko, gruszka, śliwki, maliny - mogą być mrożone albo suszone) - szkalnkę kompotu (bez cukru) doprowadzasz do wrzenia. Płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzasz w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewasz na wrzący kompot, gotujesz chwilę mieszając. Na koniec dodaję zmiksowane lub rozgniecione owoce z kompotu lub tarte jabłko. Nie dosładzaj.
          Zamiast kompotu może być sok z butelki. Przepis na domowy bobofrut - poda pewnie forumka baba-baba :-)
    • baba-baba Re: 8 10.11.11, 10:06
      kisiel na ugotowanym własnoręcznie bobo frucie
    • agnieszka.lelen Re: 8 13.11.11, 00:21
      W tym wieku do każdej porcji mleka można dodac produkt zbożowy (mogą to by różne kasze, ryż, makaron czy inne kluseczki). Owoce do kaszki, do rączki i jeszcze 300ml soku owocowego to za dużo. Warto uczyc picia wody, można stopniowo coraz bardziej rozcieńczac sok. Podwieczorek może byc posiłkiem przyrządzonym z jajek, warzyw z dodatkiem kaszy.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka