Dodaj do ulubionych

Mleko krowie

03.03.12, 09:53
Witam,
Chciałabym powoli zacząć odstawiać córce mleko modyfikowane. Mała skończyła 18 mies. Mam pytanie odnośnie mleka krowiego - czy mleko tzw. UHT (pasteryzowane) trzeba zagotować przed podaniem, czy nie jest to konieczne?
Obserwuj wątek
    • adzisan Re: Mleko krowie 04.03.12, 11:57
      mleko krowie UHT podaje się dzieciom co najmniej dwuletnim. o ile nie trzyletnim.
      • najma78 Re: Mleko krowie 04.03.12, 18:45
        adzisan napisała:

> mleko krowie UHT podaje się dzieciom co najmniej dwuletnim. o ile nie trzyletni
        > m.

:D

Nie musisz go gotowac, mozesz podac zimne lub lekko podgrzac.
    • blaue777 Re: Mleko krowie 04.03.12, 19:25
      Nie UHT tylko "świeże" pasteryzowane, w butelce nie w kartonie.
    • Gość: Patrycja Re: Mleko krowie IP: *.home.aster.pl 05.03.12, 12:05
      Pierwszy artykuł poświęcony jest jak przejść z mleka modyfikowanego na krowie. Drugi porusza temat czy wybrać melko pasteryzowane czy UHT.

www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/8eaa01ed-05fc-4f7a-87a2-ab44dbe92ca1
      www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/c4fe0164-28d5-4f2c-8160-e2fbddeba7e6
    • agnieszka.lelen Re: Mleko krowie 05.03.12, 17:19
      Zwykłe mleko pasteryzowane to nie to samo co UHT. Zwykła pasteryzacja zachodzi w niższych temperaturach (wobec pasteryzacji UHT) i dlatego mleko zachowuje więcej wartości odżywczych ale jest krócej przydatne do spożycia. Nie ma bezwzględnej konieczności przegotowywania mleka pasteryzowanego zdrowemu dziecku.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • sikorka1120 Re: Mleko krowie 06.03.12, 18:07
      foka234 napisała:

> Witam,
      > Chciałabym powoli zacząć odstawiać córce mleko modyfikowane. Mała skończyła 18
      > mies. Mam pytanie odnośnie mleka krowiego - czy mleko tzw. UHT (pasteryzowane)
      > trzeba zagotować przed podaniem, czy nie jest to konieczne?

Hej,ja mojemu synkowi zaczęłam dawać mleko z kartonu jak mial roczek i nie gotowalam tego tylko podgrzałam do odpowiedniej temperatury do spożycia.Małemu nic nie było więc myślę że gotowanie nie jest konieczne,choć każde dziecko reaguje inaczej.Musisz spróbować jak Twoja mała to przyswoi :) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka