foka234 03.03.12, 09:53 Witam, Chciałabym powoli zacząć odstawiać córce mleko modyfikowane. Mała skończyła 18 mies. Mam pytanie odnośnie mleka krowiego - czy mleko tzw. UHT (pasteryzowane) trzeba zagotować przed podaniem, czy nie jest to konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adzisan Re: Mleko krowie 04.03.12, 11:57 mleko krowie UHT podaje się dzieciom co najmniej dwuletnim. o ile nie trzyletnim. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Mleko krowie 04.03.12, 18:45 adzisan napisała: > mleko krowie UHT podaje się dzieciom co najmniej dwuletnim. o ile nie trzyletni > m. :D Nie musisz go gotowac, mozesz podac zimne lub lekko podgrzac. Odpowiedz Link Zgłoś
blaue777 Re: Mleko krowie 04.03.12, 19:25 Nie UHT tylko "świeże" pasteryzowane, w butelce nie w kartonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Mleko krowie IP: *.home.aster.pl 05.03.12, 12:05 Pierwszy artykuł poświęcony jest jak przejść z mleka modyfikowanego na krowie. Drugi porusza temat czy wybrać melko pasteryzowane czy UHT. www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/8eaa01ed-05fc-4f7a-87a2-ab44dbe92ca1 www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/c4fe0164-28d5-4f2c-8160-e2fbddeba7e6 Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lelen Re: Mleko krowie 05.03.12, 17:19 Zwykłe mleko pasteryzowane to nie to samo co UHT. Zwykła pasteryzacja zachodzi w niższych temperaturach (wobec pasteryzacji UHT) i dlatego mleko zachowuje więcej wartości odżywczych ale jest krócej przydatne do spożycia. Nie ma bezwzględnej konieczności przegotowywania mleka pasteryzowanego zdrowemu dziecku. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka1120 Re: Mleko krowie 06.03.12, 18:07 foka234 napisała: > Witam, > Chciałabym powoli zacząć odstawiać córce mleko modyfikowane. Mała skończyła 18 > mies. Mam pytanie odnośnie mleka krowiego - czy mleko tzw. UHT (pasteryzowane) > trzeba zagotować przed podaniem, czy nie jest to konieczne? Hej,ja mojemu synkowi zaczęłam dawać mleko z kartonu jak mial roczek i nie gotowalam tego tylko podgrzałam do odpowiedniej temperatury do spożycia.Małemu nic nie było więc myślę że gotowanie nie jest konieczne,choć każde dziecko reaguje inaczej.Musisz spróbować jak Twoja mała to przyswoi :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś