Dodaj do ulubionych

9 miesięcy-schemat

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 13:38
Za miesiąc wracam do pracy i martwię się jak ma wyglądać karmienie mojego dziecka. Dziewczynka będzie miała 9 miesięcy a ja wychodzę na 5-6 godz.(zamiennie 7-12,12-17)
6-pierś
9-kaszka na mm/ ewentualnie mleko mm plus owoce (ewentualnie kaszka na wodzie i pierś jak będę w domu)
12-zupka plus żółtko codziennie?
15-druga porcja warzyw plus mięsko i kaszka/ryż
18-kaszka na wodzie plus pierś
Poza tym pierś na żądanie.
Czy do zupki jeśli dostaje drugie danie z kaszą trzeba dodawać jeszcze kaszę? Ile powinno być porcji kaszy w 9-10 miesiącu życia?
Jedna porcja mleka mm nie powinna zaszkodzić zwłaszcza jeśli przed drzemką o 9 mała ssała do tej pory pierś a butelka uspokaja ją podobnie?
Czy żółtko w 9 miesiącu już codziennie?
Nabiał po skończeniu 10 miesiąca życia? Czy zastępuje on jedno karmienie?
Czy mój schemat jest ok?
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Moje pytania mogą wydać się głupie ale dla mnie jest ważne jeśli wypowie się ekspert na kwestie w których ja mam wątpliwości.

Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: 9 miesięcy-schemat 10.08.12, 11:31
      Tak, zaproponowany schemat jest dobry. W 9 mies. życia 1/2 żółtka można już codziennie dodawać do zupy. Jeśli kasza jest w drugim daniu obiadowym to w zupie może być makaron, lane kluski albo ryż czy ziemniaki. W tym wieku ok. 2-3 porcje kaszy w ciągu dnia. Porcja mleka rzeczywiście nie zaszkodzi. Zgodnie z polskimi zaleceniami nabiał wprowadzamy po 10 mies. Czy produkt nabiałowy zastąpi 1 karmienie zależy od ilości tego produktu podanej dziecku (jeśli są to małe ilości, na początek to nie zmienia to karmienia piersią ; nadal "na żądanie" chyba,że są inne względy).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka