25.01.13, 10:53
Witam!

Jestem mamą 2,5-letniego alergika. Po błędach dietetycznych Synek ma zaczerwienioną, suchą (atopową) skórę na policzkach, brodzie i nosku. Rano, bez podawania czegokolwiek, skóra wraca do normy (jest jeszcze kilka dni sucha, ale to schodzi).
Jest to alergia IgE-niezależna. Radzimy sobie dobrze, choć zdarzają się okresy, że 2-3 razy w tygodniu mamy reakcję alergiczną i przez dłuższy czas nie umiemy wyłapać co uczula. Synek nie jada glutenu, nabiału (prócz jajek) i kilku innych rzeczy. Lekarz zapytał ostatnio o dietę, kiedy powiedziałam że się zdarzają "wpadki" - przepisał Azomyr, 2,5ml/dzień, żeby "zlikwidować stan zapalny w organizmie" i umożliwić rozszerzanie diety pod osłoną leku.

Moje pytania są następujące:
- po ilu dniach podawania Azomyr powinien zadziałać (staramy się trzymać dietę)?
- czy działanie powinno polegać na zahamowaniu wyrzutu histaminy i w zw. z tym reakcji powinno nie być? podajemy Azomyr już 10 dni...
- jaki jest wg Pani sens rozszerzania diety pod osłoną leku? Przecież reakcja na alergen nadal nie zniknie, będzie tylko wyciszona (zakładając, że lek zadziała) i jedynie Synek nauczy się jeść wiele zakazanych dotychczas rzeczy i zacznie sięgać po dotychczas pomijane przez niego bez zainteresowania produkty (np. wszelkie słodycze). Spowoduje to konieczność bycia cały czas na leku - sytuacja dla nas zdecydowanie nie do zaakceptowania. Uzasadnienie lekarza było takie: "Jest coraz większy i zacznie ściągać ze stołu rzeczy uczulające, co jest niemożliwe do kontrolowania" .
Dziękuję!

failte
Obserwuj wątek
    • ieb Re: Azomyr 25.01.13, 11:55
      Dołączam się do pytania po jakim czasie powinno być widoczne działanie leku Azomyr/Aerius?
      Mój 2,5-latek dostawał go dokłanie przez 2 miesiące z powodu notorycznie zatkanego nosa z minimalną wydzieliną śluzową. Nie ma najmniejszej poprawy, a lekarz laryngolog upiera się, że to i tak na pewno alergia i mamy nadal podawać lek. (Dziecko miało alergię na coś w moim pokarmie, choc byłam na diecie bezmlecznej. Kiedy przeszedł na mm wysypka zniknęła jak ręką odjął. Od tamtej pory spokój z objawami skórnymi).
    • tomblibusiowa Re: Azomyr 25.01.13, 15:14
      Wprawdzie nie odpowiem na twoje pytania, ale ja właśnie jestem na etapie wycofania azomyru i powrotu na łono czystej diety - córka ma 7 lat i co tu ukrywać nie jest łatwo, chociaż zaczęliśmy rozszerzać dietę o niedozwolone dopiero parę miesięcy temu:( jestem zdania, że lepiej, jeśli to tylko możliwe to zapobiegać niż tłumić. To tak w duuuużym uogólnieniu;)
      • Gość: failte Re: Azomyr IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.13, 23:22
        Ja też jestem tego zdania. Zdanie to podzielał lekarz, który nagle zmienił front z niezrozumiałego dla mnie powodu, bo i wyniki Synka, i rozwój, i waga + wzrost mają się doskonale. Skóra jest w miarę, trochę suchawa, ale nie ma stałej i nie dającej się zwalczyć atopii. Jest tylko reakcja po zjedzeniu czegokolwiek, co czasem trudno postrzergać jako alergen. Na moje pytanie "dlaczego?" lekarz wytłumaczył jak napisałam.

Pani doktor - bardzo prosimy o odpowiedź na pytanie zawarte w wątku!
        Dziękuję!

failte
    • agnieszka.lelen Re: Azomyr 28.01.13, 17:47
      Nie jestem alergologiem; nie wiem (poza zacytowanym zdaniem) jakie były przesłanki włączenia Azomyru. Być może to, że reakcje skórne występują szybko po błędzie dietetycznym. Rzeczywiście ten lek blokuje wydzielanie histaminy w przebiegu reakcji alergicznej więc zadziała jeśli jest udział histaminy w mechanizmie występowania objawów u dziecka.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka