IP: *.2-1.cable.virginm.net 30.10.13, 22:09
Witam.
Uprzejmie prosze o odpowiedz ile mleka (mleko modyfikowane) potrzebuje niemowle 5-6 miesieczne? Kiedy i o ile zredukowac ilosc mleka?
Na etykietach mm pieknie pisze ilosc karmien itp ale nie jest brane pod uwage indywidualne rozszerzanie diety.
Moj maly (5,5 miesiaca ) waga urodzeniowa to 4.5kg teraz juz ponad 8.7kg. Byl karmiony piersia potem w sposob mieszany. Od miesiaca przeszlam calowicie na mm i wprowadzam mu produkty stale. Tylko, ze ilosc mleka mu sie nie zmniejsza pomimo zwiekszania ilosci produktow stalych, tzn dalej lapczywie pije okolo 900-1000ml mleka dziennie. Przykladowo w porze lunchu pil 210ml a teraz 'pochlania' pol sloiczka a gdy oferuje mu mleko wypija 210ml jak poprzednio. Nie bede tu przedstawiac dokladnego schematu. Dodam, tylko ze jest na 3 posilkach dziennie, po kilka lyzeczke glownie warzyw I owocow oraz kleiku I jak pisalam wczesniej okolo 1000 ml Mleka (Aptamil Hungry Milk). Woda na porzadku dziennym. Probowalam zastepowac mleko woda ale..... nawet po 100ml potrafi wypic cala butelke.

Wiem wiem .... niejadka to ja nie mam ale boje sie zeby go nie przekarmic.

Z gory dziekuje za odpowiedz. (obiektywna krytyka tez mile widziana)

MK
Obserwuj wątek
    • kluska77 Re: ile mleka 31.10.13, 17:52
      To o czym piszesz wcale nie musi być takie dziwne. A to dlatego, że początki rozszerzania diety wyglądają tak, że większość dodatkowych pokarmów nie jest trawiona i jest wydalana na zewnątrz. Jeśli karmisz papkami, to trudno to zauważyć, ale tak właśnie jest. Jelita stopniowo uczą się trawić nowe jedzenie. Powiem Ci, że moja ma już prawie 15m a nadal pije sporo mleka i kaszek. Mając 6m piła 700-800. Teraz pije mniej, bo jedno mleko dodatkowo zamieniliśmy na kaszę.

Jak się boisz go przekarmić, to może syp nieco mniej mleka na tę samą ilość wody? Np. 5 łyżek zamiast 7?
    • tulimatka Re: ile mleka 02.11.13, 00:06
      Mnie lekarka od laktacji podała następujący przelicznik: 140ml na kg masy ciała (tyczy się zarówno mleka piersiowego jak i mm) Myślę, że to co Twój synek wypija jest ok i nie za dużo, w jego wieku mleko powinno być nadal główną bazą posiłkową. Rozszerzanie diety traktuje się właśnie jako dopiero rozszerzanie a nie zastępowanie. W mm masz b ważną wit D, wapń itde - potrzebne do budowy kośćca - więc mu tego nie żałuj, bo nie zastąpisz tego słoiczkiem marchewki czy szpinaku. Jeśli boisz się utuczenia nie przechodź na mleko następne, tylko po ukończeniu 6mca pozostań na "jedynce" - jak byś porównała składy 1 i 2 to poza kaloriami niewiele się różnią. W każdym razie moim dzieciom podawałam m początkowe aż do ukończenia roku i niczego im nie brakło w morfologii.
      • meganka80 Re: ile mleka 02.11.13, 15:36
        Bardzo dziekuje za odpowiedzi!!

Genialne forum!

MK
    • agnieszka.lelen Re: ile mleka 04.11.13, 18:00
      Dla 5-6 mies. malucha 210ml mleka to duża porcja - proszę już nie zwiększać. Kilka łyżeczek zupy czy przecieru owocowego nie stanowi pełnego posiłku. Warto zwiększać te ilości i gdy osiągną porcję min. 100-150ml może to zastąpić posiłek mleczny. Nie ma potrzeby wprowadzać dziecku kleik; lepiej wprowadzić warzywa, owoce i później dodać do
      np.: mleka kaszę.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka