Dodaj do ulubionych

prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca

31.10.13, 17:07
Witam, mój synek (waga urodzeniowa 4kg, 58cm - obecna 9,1kg i 73cm) karmiony jest praktycznie od urodzenia mm. Nasz dzień wygląda następująco (godziny przybliżone, bo różnie to wygląda):
g. 7 - mm 180ml
g. 10-11 - przecier jarzynowy z dodatkiem królika (10g) lub dorsza (10g) - ok. 150g + łyżeczka kaszy mannej glutenowej i co 2 dzień 1/2 żółtka
g. 13-14 - mm 180ml
g. 16 - 17 - przecier owocowy - ok 100-120g
g. 19 - mm 180ml
g. 23 - mm 180ml
g. 3 - mm 180ml
W ciągu dnia podaję wodę, rumianek lub koper - ale nie więcej niż 80ml - bo więcej nie chce.
Mięso lub rybę gotuję oddzielnie. Próbowałam podać mu większą porcję mleka, żeby wydłużyć przerwy, ale nie pomogło. Nie chcę mleka zagęszczać, bo uważam, że i tak "dobrze" wygląda. Tak samo mam obawy przed wprowadzeniem kaszki (córka bardzo przytyła po nich).
Obecnie przymierzam się do wprowadzenia cielęciny. Synek zjada już: marchewkę, ziemniaki, ryż, cukinię, brukselkę, brokuły, fasolkę szparagową, dynię. Z owoców: jabłko, banan, maliny, gruszka, jagody (ze słoiczka). Drobiu nie wprowadzam, bo boję się hormonów.
Jakiś czas dodawałam pół łyżeczki oliwy z oliwek do przecierów, ale lekarka powiedziała żebym tłuszczy nie wprowadzała, więc sama nie wiem.
Czy ten schemat jest prawidłowy? Czy nie za dużo zjada? Ale jak nie dam mleka - czy to w dzień czy w nocy - to płacz ogromny. Zje i szczęśliwy. Będę wdzięczna za poradę i wskazówki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca 31.10.13, 21:16
      Ale jak bez tłuszczy? Tłuszcze potrzebne do przyswajania witamin chyba...

Na karmieniu mm się nie znam, ale w tym wieku zdecydowanie powinno przeważać mleko a nie posiłki stałe, więc pod tym względem schemat jest ok.
      • sluchawa21 Re: prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca 01.11.13, 12:28
        też tak uważam. Wystarczy spojrzeć na skład słoiczków do dzieci. Zawsze jest tłuszcz, najczęściej olej rzepakowy ok. 1,7%
      • toya666 Re: prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca 01.11.13, 13:21
        Mnie też zdziwił ten zakaz tłuszczu. Co prawda tłuszczjest w mleku imięsie, ale ja bym dodała tu tłuszcz roślinny, bardzo zdrowy. Zatem oliwa z oliwek i olej rzepakowy nierafinowany jak najbardziej wskazane.
        Na reszcie się nie znam, bo moje dziecko było kp i w wieku 6,65 m-ca dopiero dostawał pierwsze łyżeczki pokarmów stałych, a Twój już niezłą gamę wcina :)
        • sluchawa21 Re: prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca 01.11.13, 16:00
          wcina, wcina :) a jak mu nie dasz jedzenia to krzyk i płacz
    • agnieszka.lelen Re: prośba o ocenę schematu 6,5 m-ca 04.11.13, 19:14
      Dobrze byłoby zmniejszyć liczbę karmień mlekiem i zwiększyć porcję zupy. Może jednak próbować zwiększać porcję mleka, z czasem się uda. W nocy próbować podawać wodę. Dziecko ważące przeszło 9 kg musi wypić ok. 1 litra płynów; w tym wieku wciąż głównie mleka. Co do tłuszczu zaleca się dodatek do zupy - 1 łyżeczkę (masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka