Dodaj do ulubionych

Schemat roczniaka i problem z glutenem

IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.14, 08:17
Piszę z prośbą o ocenę schematu oraz o pomoc z rozwiązaniem problemu z glutenem.
Syn ma roczek jest na ok 75 centylu z waga i wzrostem. Przeprowadziliśmy standardową ekspozycję na gluten, był karmiony piersią (karmienie piersią zakończyliśmy niedawno). Sporadycznie na nóżce wychodził rumień - b. delikatny. Około 7 miesiąca na wieczór wprowadziliśmy mleko modyfikowane, ale i glutenu dostawał coraz więcej i powoli zaczęły się problemy skórne, przeszliśmy za radą lekarki na bebilon pepti, jednak ciągle w mniejszym lub większym stopniu policzki się zaogniały a z rąk i nóg plamy w ogóle nie schodziły. Teraz syn ma rok od 2 tygodni wyeliminowałam gluten - pomogło na skórę jak ręką odjął. Na śniadanie w celu sprawdzenia dałam kaszę manną - poliki zrobiły się czerwone, także teraz jest bez glutenu póki co. Czekamy w kolejce do alergologa i pytanie czy można spróbować zrobić ponowną ekspozycję i jeśli tak to po jakim czasie? czy już jesteśmy skazani na produkty bezglutenowe? I jeszcze prośba o uwagi co do posiłków młodego.
Schemat syna wygląda tak:
4-5 mleko 200 ml
8-9 śniadanie (kasza grycz/jagl lub ryż na mleku modyf. z tartym owocem - jabłko, gruszka, jagody)
12-13 zupka ze słoika
17 obiad z nami - ziemniaki, kurczak, ryba na parze, surówka zależy co jest
19 przed kąpielą jakiś owoc lub słoiczek owoce+zboża
20:30-21 200ml butla mleka
Dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.14, 20:08
      Nikt mi nie podpowie co robić z tym glutenem? Czy dawać po trochu czy skreślić zupełnie? :(
      • horsewhisperer85 Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem 22.02.14, 20:32
        Jesli ewidentnie gluten powoduje reakcje alergiczne to nie podawaj i czekaj na wizyte u (dobrego!) alergologa.
      • Gość: emma Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem IP: *.centertel.pl 24.02.14, 16:03
        U nas jest tak: synek ma 12 miesięcy i AZS. Po odstawieniu glutenu, nabiału i jajka przeszło. Teraz powoli wprowadzam jogurt - za radą alergologa po 2 łyżeczki dziennie. Ciężko mi było definitywnie stwierdzić, na co dziecko tak reaguje, ale najbardziej podejrzewam właśnie gluten. Nasz alergolog pociesza, że jeśli dziecko ma tylko reakcje skórne, to takie rzeczy mijają. Przyjaciółka to potwierdza, bo jej dziecko miało kilka podejść do glutenu i w końcu "załapało". Też miała taką strategię, że podawała gluten, jeśli była jakaś reakcja, odstawiała na miesiąc - albo na dłużej, jeśli plamy nie znikały - i tak w kółko.
        • Gość: Joanna Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem IP: *.lublin.mm.pl 24.02.14, 20:18
          Dzięki za pocieszenie. Mam nadzieję w takim razie, że też kiedyś minie, bo problemów ze strony układu pokarmowego nigdy nie miał.
          Ja też odstawiłam i jajko i nabiał i później gluten i po odstawieniu glutenu właśnie zmiany zeszły w stopniu tak dużym jak nigdy wcześniej, ale sporadycznie nawet bez glutenu jeszcze buźka się zaczerwienia, fakt że tylko troszkę już nigdy tak ostro i schodzi samo po dwóch dniach, więc nie wiem sama o co chodzi :( byliśmy w sobotę u alergologa, ale nie jakiegoś z polecenia, bo tam mamy termin dopiero na koniec kwietnia i powiedziała że to na pewno nie gluten bo dzieci uczulone na gluten są chude, małe i słabe, a mój syn raczej z tych dorodnych... A robiłaś może testy z krwi na te alergeny? Bo też mam sprzeczne informacje, bo alergolog mówi tylko testy, a pediatra że u takich niemowlaków testy są do niczego. I bądź tu człowieku mądry :(
          • Gość: emma Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.14, 23:05
            Nie robiłam testów, bo nasz alergolog stwierdził, że nie są zbyt wiarygodne...Lekarza polecało mi kilka osób, więc raczej mam do niego zaufanie. Na wizycie zapytałam nawet, jak się to ma do i celiakli i wtedy usłyszałam, że to mija, młoda skóra jest niedojrzała, itp. Synek jest w 90 centylu i też nie ma żadnych innych dolegliwości. Nawet nie drapał tych wysuszonych miejsc, ale wyglądał nieciekawie - cały w ciapki.
    • agnieszka.lelen Re: Schemat roczniaka i problem z glutenem 24.02.14, 20:01
      Dobrze byłoby mieć zdjęcia zmian skórnych - zwłaszcza w momencie największego nasilenia i potem ustępowania. Jeśli zmiany całkowicie ustąpiły; a dziecko poza produktami glutenowymi je wszystkie inne produkty spożywcze to może Pani spróbować podać jakiś produkt glutenowy ale może nie z pszenicy (skoro po kaszy mannie były problemy skórne). Póki co nie jest to powód do włączenia diety bezglutenowej. A diagnostykę powinno się przeprowadzać po co najmniej kilkutygodniowym podawaniu glutenu.
      Co do schematu - mało w nim produktów zbożowych.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka