pilot.pirx.2006 26.03.14, 14:14 Czy są jakieś badania naukowe ( bezstronne) pokazujące, że mleko modyfikowane jest lepsze niż krowie po 1 roku życia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carmita80 Re: mleko po 1 roku życia 30.03.14, 19:25 :-) na swiecie dzeci konczace 12 miesiecy pija mleko zwykle i takie sa zalecenia. Tu gdzie mieszkam nawet nie ma zbyt duzego wyboru mm. Zreszta mleko mod to jes mleko krowie i tak naprawde ono nie rozni sie od mleka zwyklego, jest za to w proszku, ma dodatek witamin (syntetycznych) cukru, jest kalorycznen no i drozsze. Oczywiscie reklamy robia swoje plus dzialanie lekarzy (ciekawe czemu?) no i takie efekty ze rodzice w pl wierza ze krzywde straszna dzieciom uczynia podajac im mleko zwykle po roku. Juz nie mowiac o absurdalnym gotowaniu posilkow dla dzieci na mleku modyfikowanym. Przetwory mleczne wprowadza sie wczesniej niz po 12 m-cu zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: mleko po 1 roku życia 31.03.14, 15:48 też tak czytałam, ale wolałam się upewnić, żeby nie być wyrodną matką, która daje mleko krowie, żeby oszczędzić na dziecku. chciałam mieć jakieś "twarde dowody" , argumenty, żeby odpierać "życzliwe" komentarze. czytałam , że picie takiego modyfikowanego mleka może kształtować złe nawyki, powodować to, że dziecko przyzwyczaja się do słodkiego smaku (przecież mm jest bardzo słodkie), potem nie chce pić nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek3 Re: mleko po 1 roku życia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 15:51 Jest mnóstwo naukowych badań na temat spożywania żywności wysoko przetworzonej. Mm do niej należy. Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.pirx.2006 Re: mleko po 1 roku życia 31.03.14, 15:58 na stronach anglojęzycznych przeważa opinia , że mleko krowie po 1 roku życia jest lepsze. Natomiast na polskich stronach takiej informacji się nie znajdzie, do 3 roku życia zaleca się tylko modyfikowane. nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale trochę to dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek3 Re: mleko po 1 roku życia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 21:57 Ale jakie teorie spiskowe? Producenci mogą to zagarniaja rynek. I tyle. Lekarze wiedzę o żywieniu dzieci czerpią z ulotek zostawionych przez przedstawicieli tych firm. I tyle. Mleko po pierwszym roku życia jest zbędne. Dziecko może jeść jego przetwory. Nie musi mleka pić- więc po co ma pić mm? Ale jeśli chce i mu nie szkodzi to oczywiście może. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lelen Re: mleko po 1 życiu 05.04.14, 20:40 Są różne prace; zwłaszcza te starsze z lat 80-90 XXw., które opisywały różnice i szkody powstałe przy karmieniu mlekiem krowim niemowląt, zwłaszcza małych niemowląt. Polecam bazę Cochrane. Dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego ma to szczególne znaczenie. Natomiast rocznemu dziecku bez alergii zaleca się wprowadzać produkty nabiałowe; jak również można podawać mleko modyfikowane. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś