Dodaj do ulubionych

mleko po 1 życiu

26.03.14, 14:14
Czy są jakieś badania naukowe ( bezstronne) pokazujące, że mleko modyfikowane jest lepsze niż krowie po 1 roku życia?
Obserwuj wątek
    • pilot.pirx.2006 Re: mleko po 1 roku życia 26.03.14, 16:23

• carmita80 Re: mleko po 1 roku życia 30.03.14, 19:25
        :-) na swiecie dzeci konczace 12 miesiecy pija mleko zwykle i takie sa zalecenia. Tu gdzie mieszkam nawet nie ma zbyt duzego wyboru mm. Zreszta mleko mod to jes mleko krowie i tak naprawde ono nie rozni sie od mleka zwyklego, jest za to w proszku, ma dodatek witamin (syntetycznych) cukru, jest kalorycznen no i drozsze. Oczywiscie reklamy robia swoje plus dzialanie lekarzy (ciekawe czemu?) no i takie efekty ze rodzice w pl wierza ze krzywde straszna dzieciom uczynia podajac im mleko zwykle po roku. Juz nie mowiac o absurdalnym gotowaniu posilkow dla dzieci na mleku modyfikowanym. Przetwory mleczne wprowadza sie wczesniej niz po 12 m-cu zycia.
        • pilot.pirx.2006 Re: mleko po 1 roku życia 31.03.14, 15:48
          też tak czytałam, ale wolałam się upewnić, żeby nie być wyrodną matką, która daje mleko krowie, żeby oszczędzić na dziecku. chciałam mieć jakieś "twarde dowody" , argumenty, żeby odpierać "życzliwe" komentarze.
          czytałam , że picie takiego modyfikowanego mleka może kształtować złe nawyki, powodować to, że dziecko przyzwyczaja się do słodkiego smaku (przecież mm jest bardzo słodkie), potem nie chce pić nic innego
          • Gość: niuniek3 Re: mleko po 1 roku życia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 15:51
            Jest mnóstwo naukowych badań na temat spożywania żywności wysoko przetworzonej. Mm do niej należy.
            • pilot.pirx.2006 Re: mleko po 1 roku życia 31.03.14, 15:58
              na stronach anglojęzycznych przeważa opinia , że mleko krowie po 1 roku życia jest lepsze. Natomiast na polskich stronach takiej informacji się nie znajdzie, do 3 roku życia zaleca się tylko modyfikowane. nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale trochę to dziwne
              • Gość: niuniek3 Re: mleko po 1 roku życia IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.14, 21:57
                Ale jakie teorie spiskowe? Producenci mogą to zagarniaja rynek. I tyle. Lekarze wiedzę o żywieniu dzieci czerpią z ulotek zostawionych przez przedstawicieli tych firm. I tyle.
                Mleko po pierwszym roku życia jest zbędne. Dziecko może jeść jego przetwory. Nie musi mleka pić- więc po co ma pić mm? Ale jeśli chce i mu nie szkodzi to oczywiście może.
    • agnieszka.lelen Re: mleko po 1 życiu 05.04.14, 20:40
      Są różne prace; zwłaszcza te starsze z lat 80-90 XXw., które opisywały różnice i szkody powstałe przy karmieniu mlekiem krowim niemowląt, zwłaszcza małych niemowląt. Polecam bazę Cochrane. Dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego ma to szczególne znaczenie. Natomiast rocznemu dziecku bez alergii zaleca się wprowadzać produkty nabiałowe; jak również można podawać mleko modyfikowane.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka