Dodaj do ulubionych

Płatki owsiane

10.04.14, 17:09
Witam. Niedawno spotkałam się z opinią, że płatki owsiane są szkodliwe - co przyznam - zdziwiło mnie, bowiem w różnych książkach o dietach spotkałam się z odwrotną tezą. Ponoć szkodliwość wynika z kwasu fitynowego, który wiąże wapń, żelazo i magnez.
Mam zatem pytanie do Pani Ekspert oraz do wszystkich, którzy interesują się żywieniem jak to jest z tymi płatkami w świetle obecnych badań naukowych.
Czy małe dzieci (które potrzebują przecież wapnia do budowy kości) mogą jeść owsiankę i jak często? Mój synek (2,5 roku i młodsza córka jedzą niemalże codziennie na kolację zupę mleczną do której oprócz manny dosypuję garść płatków owsianych błyskawicznych (+owoc+miód+rodzynki). Czy zatem daję im zły pokarm? Czy może to BYŁ KIEDYŚ taki pogląd a teraz jest już nieaktualny?
Będę wdzięczna za merytoryczne odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dansch Re: Płatki owsiane 10.04.14, 18:07
      Gdzieś coś słyszałam/czytałam, że gorsze jest wchłanianie wapnia i stąd zaleca się jedzenie owsianki z mlekiem/nabiałem. Nie umiem tego nijak potwierdzić. Ja jem od ok 4 mies owsiankę z bakaliami na wodzie i od kilku dni obserwuję u siebie olbrzymią ochotę na kakao z mlekiem. Więc piję je do owsianki na śniadanie. Czy faktycznie jest to wołanie organizmu o magnez i wapń? Tego nie wiem..... :)

Dziecku również daję , co jakiś czas, owsiankę (bez mleka) i zamierzam dawać dalej. Pozdrawiam
    • bynight_one wszystkie produktu pelnoziarniste zawieraja.. 12.04.14, 21:33
      kwas fitynowy. Pare lat temu jak czytalam o osteoperozie (mama choruje) to pierwszy raz trafilam na informacje o tym kwasie. Sfermentowane ziarono jest juz "bezpieczne", dlatego powinno sie moczyc kilka(nascie) godzin ziarno przed spozyciem, a chleb powinien byc tylko na zakwasie jesli chcemy jesc z mak nieoczyszczonych.
      Czytalam o badaniach przeprowadzonych wsrod wegetarian - nie stwierdzono u nich brakow witamin czy mikroelementow. Powodem jest prawdopodobnie urozmaicona dieta.
      Dlatego tez nie podaje mojemu dziecku (ale jest jeszcze niemowlakiem) tylko i wylacznie produktow pelnoziarnistych - przynajmniej dopoki nie bedzie jadla troche wiecej miesa czy ryb.

Nie wiem tylko jak wyglada sprawa z platkami blyskawicznymi, mozliwe, ze sa juz tak przetworzone, ze nie zawieraja kwasu.
    • agnieszka.lelen Re: Płatki owsiane 14.04.14, 21:29
      To tak jak z obecnością np.: kwasu szczawiowego w różnych produktach roślinnych albo obecnością fosforanów np.: w kaszy gryczanej czy ryżu. Nadmiar czegokolwiek zazwyczaj jest szkodliwy. Dlatego warto zachować umiar a jadłospis powinien być urozmaicony; zawierać różnorodne produkty spożywcze i roślinne i zwierzęce.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka