Dodaj do ulubionych

nowy schemat

19.10.14, 11:09
Witam. W nowym schemacie żywienia niemowląt zmieniła się zasada wprowadzania jaj, teraz można już podać całe jajko 5 miesięcznemu niemowlakowi, tylko zastanawiam sie w jaki sposób mu to wprowadzić. Czy całe ugotowane na twardo jajko zmiksowac i dać do zupki? Ale wtedy zupka ma być z mięsem czy bez mięsa? Jak sobie pomyśle.... to w obiadku warzywa, kasza manna, ryż (czesto jest dosatkiem w słoiczkach), mięso i jeszcze jajko....nie za dużo tego wszystkiego? A może mogę w jakiś sposób zrobić jajko na mleku? wiem ze robiło sie budyn ale to chyba tylko z żółtkiem...proszę mi pwoiedziec jak mogę podać takiemu maluchowi jajko. I czy za pierwszym razem ma być to crzeczywiscie całe jajo, czy np. pół ?
Obserwuj wątek
    • niziolog85 Re: nowy schemat 19.10.14, 16:24
      Możesz zrobić np. jajecznicę na parze. Ja jednak mimo nowych zaleceń najpierw wprowadziłam żółtko a potem całe jajko i w sumie dobrze bo okazało się, że białko jaja go uczula.
    • 1matka-polka Re: nowy schemat 20.10.14, 11:27
      Musi zjeść całe jajo i twoja sprawa jak to zrobisz. Żartowałam oczywiście, zlituj się nad swoim dzieckiem i nie pchaj w niego jedzenia na siłę.
    • agnieszka.lelen Re: nowy schemat 27.10.14, 18:33
      Skład zupki można modyfikować - nie wszystkie produkty naraz. Można komponować różne zupy, przeróżne dania o różnych smakach - z ryżem albo kaszą, z jajkiem bądź bez, zmieniając zestaw warzyw. Na początek lepiej dodać kawałek jajka do zupki. Mięso podajemy codziennie.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka