Dodaj do ulubionych

pytanie o kupkę

21.10.14, 09:23
Witam,

moje dziecko ma prawie 2 lata i od czasu rozszerzania diety tylko sporadycznie robi kupki twardsze, takie zwarte, jak plastelina, a najczęściej papkowate. Najczęściej 2 dziennie, czasem 1, a czasem 3-4 małe, ale dnia bez kupki raczej nie ma. Apetyt ma. Jakoś wcześniej się tym zbytnio nie przejmowałam, ale ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy taka ilość kupek i konsystencja papkowata jest w porządku? Czy na konsystencję może mieć wpływ to że mała dużo pije, najczęściej wodę? Z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: pytanie o kupkę 27.10.14, 19:26
      Może. Ponadto również cechy osobnicze - np.: motoryka przewodu pokarmowego. Stolce plastelinowate wskazują raczej na tendencję do zaparć a więc nie są pożądane. Stolec powinien być uformowany ale miękki; oddawany codziennie; max. 3-4x/dzień. Jeśli dziecko rośnie i rozwija się prawidłowo, nie ma żadnych dolegliwości ani niepokojących objawów; stolce mają prawidłowe zabarwienie, zapach, nie zawierają nieprawidłowych domieszek to nie ma powodu do niepokoju. Natomiast jeżeli rzeczywiście bywają luźniejsze i liczniejsze to można zbadać kał i skonsultować się z gastroenterologiem dziecięcym.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka