Gość: pepe
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
26.10.14, 08:34
Witam, proszę o pomoc, ponieważ totalnie się już pogubiłam. Im więcej czytam tym większe poplątanie-zacząć wprowadzać gluten do końca 6 m-ca a jednocześnie przy kp zacząć rozszerzanie diety od 7 m-ca; mięso od 7 m-ca ale przecież zacząć od warzyw co zajmie właśnie ok. miesiąca itd. Dlatego proszę wytłumaczcie mi proszę jak krowie na rowie :) :
1. Wprowadzanie warzyw-ile podawać łyżeczek i przez ile dni-np. na początku 2-3 łyżeczki i potem coraz więcej ale do ilu mam dojść? Co z kolejnymi warzywami? Czy mam wtedy odstawić to pierwsze warzywo skoro nowości wprowadza się pojedynczo?
2. Kiedy te warzywa mają zastąpić całkowicie jedno karmienie piersią? Czytam,że najpierw podaje się warzywa bezpośrednio po karmieniu piersią. To kiedy mam przestać podawać pierś przed warzywami?
3. Po ilu dniach od rozpoczęcia wprowadzania warzywa mam dodawać kaszkę? Czy mogę przygotować kaszkę na moim mleku i taką dodać do tego warzywa, które aktualnie je czy dawać ją osobno np. w formie śniadań jak przeczytałam w jednym z poradników? Czy może to być zwykła kasza manna czy musi być z tych "firmowych" dla dzieci? Jeżeli w formie śniadań to znów pytanie-kiedy całkowicie zastąpić pierś tą kaszką/śniadaniem?
4. Jakość warzyw-chciałabym gotować sama ale teraz naszły mnie wątpliwości-przecież w warzywach i owocach mogą być różne świństwa- pestycydy, nawozy itd. -czy gotowanie samemu na pewno jest bezpieczne? Nie mam żadnego "zaprzyjaźnionego" dostawcy jak wszędzie czytam :) więc skąd mam brać bezpieczne warzywa?
5. Jeszcze kwestia dopajania przy wprowadzaniu posiłków stałych-od kiedy podawać wodę do popicia? Czy trzeba tą wodę podgrzewać?
Jeszcze informacje techniczne :) : dziecko ma 5 i pół miesiąca, karmione piersią (6-7 razy dziennie zależy jak budzi się w nocy) od tygodnia podawałam Jej marchewkę, po 2-4 łyżeczki ale ściąga z tego może z jedną całą. Dzięki jeżeli ktoś podejmie się łopatologicznego tłumaczenia :)