Dodaj do ulubionych

Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)?

17.06.09, 06:37
Pani doktor, czy żółtko ma być ugotowane czy surowe? Bo ja co drugi
dzień dodaję całe ugotowane żółtko mojemu smykowi do obiadku (8 m-
cy), tzn po ugotowaniu "dziabie" widelcem i mieszam np z jarzynką.
Natomiast moja teściowa stwierdziła, że ona dzieciom wlewała surowe
(!) żółtko do posiłku! Troche mnie to przeraziło, ale może to ja źle
robię?
Obserwuj wątek
    • malwisul Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 17.06.09, 08:26
      ja surowe dałam za pierwszym razem, niestest po fakcie się dowiedziałam że w
      jajku może byc np salmonella itp szczególnie jak jest kupne z niepewnego
      pochodzenia...
    • ma.ggi Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 17.06.09, 09:07
      zapytaj się teściowej czy sama jada surowe żółtka, np zamiast jajka sadzonego
      wylewa sobie na talerz surowe??!!
      • 4freddy Żółtko gotowane 17.06.09, 11:21
        Gotowane.

Niestety nawet jeśli chodzi o fermowe jajka nie ma absolutnej pewności, że nie
        ma w nich salmonelli - nawet po sparzeniu skorupki. Co do strawności to jest
        lepsza po ugotowaniu niż na
        surowo. A jajecznica musi być dobrze ścięta, żeby uznać ja za bezpieczną.

tutaj link z informacją i przepisami - jakby co:
        forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=632&w=35599697&a=35603860
        Teściowej nie przytakuj - i rób swoje. Moja teściowa chciała dać 4 miesięcznemu
        dziecku mandarynkę - bo "świeżutka" i niech sobie "pomemla".
        • mil_ba Re: Żółtko gotowane 17.06.09, 15:21
          Dzięki!!
          • agunia1977 Re: Żółtko gotowane 17.06.09, 19:06
            Absolutnie gotowane!
      • Gość: ilona871907 Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.12.13, 11:02
        dokladnie!!! moja tesciowa tez zobaczyla jak podaje mojej malej gotowane zoltko i sie oburzyla , ze ona to dawala sorowe...bllee... ja uwazam, ze kazda mama intuicyjnie wie co dla dziecka najlepsze :) i ja tam nie slucham mojej tesciowej!
    • joanna.czerwinska Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 19.06.09, 10:16
      Witam!
      Bezpiecznie jest podawać ugorowane żółtko Małemu Dziecku. Pani postępowanie jest
      całkowicie prawidłowe :o)
      Pozdrawiam
      Joanna Czerwińska
      • Gość: lula_p Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:48
        a można wlać surowe do zupki i ją podgotować? I jeśli tak to ile
        czasu trzeba gotować, żeby było bezpiecznie?
        • Gość: :) Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? IP: *.chello.pl 20.06.09, 00:11
          można ....
          wlać do zupy lub budyniu mlecznego i zagotować, ale sztuką jest oddzielenie
          białka od żółtka i naprawdę trzeba się "bawić", żeby to dobrze zrobić. Bo do
          ciasta wiadomo - "myk" i nie zwracasz na to praktycznie uwagi.
          W gotowanym jajku żółtko niejako samo "odchodzi" od białka. A w surowym,
          praktycznie jakaś część białka, zawsze zostaje - a białko jest najbardziej
          alergizujące w jajku.

Ugotowane żółtko wrzucasz do miseczki,dodajesz zupę i miksujesz blenderem - jest
          to 100 razy pewniejsze :)
        • joanna.czerwinska Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 08.07.09, 13:43
          Witam!
          W dodawaniu do zupki surowego żółtka trudność polega na tym,że nie mamy
          pewności,czy udało się oddzielić białko w całości jest silnym alergenem. Jeżeli
          Maluszek będzie miał objawy nietolerancji trudno Pani będzie to zinterpretować.
          Może więc warto jednak pozostać przy żółtku gotowanym :o)
          Pozdrawiam
          Joanna Czerwińska
    • karolina88888 Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 19.06.13, 18:19
      Więcej przepisów dla niemowląt i małych dzieci z wykorzystaniem żółtka i jajka na www.udietetykow.pl/listy-od-czytelnikow-jak-wprowadzic-jajko-do-diety-malego-dziecka/
    • pieszkkaaa Re: Żółtko gotowane czy... surowe(!!!)? 17.06.14, 13:45
      Nie umiesz dobrze gotować? Nic prostszego, ja ostatnio miałam tak duże problemy w kuchni ze zdecydowałam się na jakąś profesjonalną pomoc, kupiłam świetne urządzenie do gotowania i teraz wszystko jest o niebo łatwiejsze.. multicooker.pl/ !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka