kati_74 31.07.09, 10:30 czy dziecku 11-sto miesięcznemu można uzupełniać niedobory kwasów omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz omega-9?? podając np. preparat BIOMEGALIN 3-6-9 ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna.czerwinska Re: suplementacja kwasów omega ??? 04.08.09, 17:42 Witam! Jeśli uważa Pani,że dieta Dziecka jest uboga w te składniki, to można rozważyć ich suplementację. Jestem jednak zdania, że wprowadzenie do jadłospisu produktów zawierających te substancje będzie korzystniejsze dla Maluszka. Ich naturalnym źródłem są ryby morskie: szprotka, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka, dorsz, śledź, a także kawior i inne owoce morza. Bogate w Omega-3 są również oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy), siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie, a także zielone warzywa liściaste.Bogatym źródłem kwasów Omega-6 są oleje roślinne np. kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, sojowy, olej z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy, obecne są także w mięsie i nabiale (zwłaszcza w mleku) i jajach. Na rynku są również dostępne gotowe produkty dla Niemowląt wzbogacone o NNKT np.www.hipp.pl/?id=444. Pozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś