lilka208 dukanowy tort urodzinowy 06.08.10, 15:20 zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/dukanowy-tort-urodzinowy/ Link Zgłoś
mess8385 NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 13.08.10, 17:26 800gr twarogu chudego 6 jaj 3 łychy skrobii słodzik wedle uznania aromat waniliowy 3/4 szklanki mleka o,5% 1 łyżka kakao Twaróg zmielić, dodać żółtka, słodzik, skrobię, aromat, ja mikserem miksuję to ( trochę w ciapki wyszłam, bo pryska, następnym razem głębszy gar do mieszania wezmę:) ). ubić białka na sztywno, dodać standardowo do masy delikatnie. mam okrągłą blachę ( z wyjmowanym spodem tą) z 22 cm średnicy, do niej to wlewam-wyłożonej pergaminem rzecz jasna. oczywiście zostawiam trochę, dodaję kakao do tej resztki i słodzik i dolewam do blachy, ciapki, wzorki, wężyk, co tam chcecie można namalować:) z 1,5 cm od góry wolnego zostaje więc prawie pełna blacha, super:) Piekę w 175 stopniach godzinę , z termoobiegiem. zostawiam na chwilę w piecu po wyłączeniu, maniam. -- [url=http://straznik.dieta.pl/][img] http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=16164c272f91b1f25.png [/img][/url] SUWACZEK MĘŻUSIA, ALE JESTEM Z NIEGO DUMNA!! JA DLA TOWARZYSTWA Z NIM DUKANUJĘ:):):)WE DWOJE RAŹNIEJ- od 21.06.2010 Link Zgłoś
surita Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 13.08.10, 17:58 Ooo, dobrze wiedzieć :) Mój twaróg nadal czeka na swoją kolejkę ;) Link Zgłoś
mess8385 Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 13.08.10, 19:13 własnie skończyłam, tym razem robiłam nie jak zwykle z 4 kostek 200 gramowych twarogu a właśnie z kilowego kubełka i wręcz rozpływa się w ustach, tylko mleka mniej dolalm, pół szklanki może, bo ten z kubełka jest o wiele bardziej wilgotny na wstępie, a i cale kilo go dalam, reszty przepisu nie zmieniając. Co nie zmienia faktu ze z zwyklego twarogu jest równie pycha Link Zgłoś
irenka82 Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 13.08.10, 19:56 nie wiem, czy nie ściągnięte z książki kucharskiej Dukana, ale dość dobre: zagotować mleko, do ciepłego wsypać żelatynę i słodzik, rozpuścić, wylać do miski, poczekać aż zastygnie. można dodać kakao i zrobić 2 porcje :) pewnie można i wanilię, ale niech rozstrzygną te, co się znają. Link Zgłoś
surita Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 18.08.10, 12:58 Hmm.. no więc tak. Wymyśliłam sobie, że upiekę Twój sernik na murzynkowym spodzie maman... Najpierw zrobiłam ciasto na murzynka, wlałam do blachy i - widząc, że jest rzadkie - wstawiłam na czas robienia ciasta na sernik do piekarnika, żeby trochę stężało. Jak zrobiłam masę sernikową, wyjęłam blachę, zobaczyłam że wierzch murzynka jest ścięty więc wylałam na niego rzeczoną masę... Masa się "rozstąpiła" na boki, oblewając sernik dookoła... Hmm.. zatem zdaje się, że przypadkiem zrobiłam sernikobrownie ;) Mam tylko nadzieję, że wyjdzie, trzymajcie kciuki! Piekę na termoobiegu z dołem, zobaczymy... Link Zgłoś
lilka208 Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 14.08.10, 14:45 oj jak dobrze ze nie upiekłam jeszcze poprzedniej wersji -upieke ten wypasiony:) Link Zgłoś
mess8385 Re: NOWY WYPASIONY SERNIK!!!! mniam 14.08.10, 14:54 hehehe:) już nie szukam więc więcej z mojej strony nie będzie:):) jak go upieczesz to pewnie te za mało 2 kg nadrobisz:):) wciągniesz go w mgnieniu oka:) nie no, żart, może nie przytyjesz odrazu ale wciągniesz go napewno:) Link Zgłoś
maika123 MESS8385 18.08.10, 13:21 DObra kobieto - wielkie dzięki za przepis. Robiłam tą drugą wersję ( z kilograma sera) i wyszedł super dobry serniczek. Pyszny!!! --[url=http://straznik.dieta.pl/][img] http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=36814c65a5c74ec68.png [/img][/url] Link Zgłoś
ko_kartka Re:cieszę się 30.08.10, 12:22 A co to oznacza: słodzika wedle uznania? Ile łyżek? Link Zgłoś
mess8385 Re::) 31.08.10, 19:24 Według uznania znaczy według uzania:)JEdni korzystają ze słodzika w płynie, inni w pudrze , inni ( ja też)rozgniatam tabletki-Huxolu. Zawsze kosztuję przed włożeniem do piekarnika gotowe ciasto , najpierw zanim dodam białka, żeby ich nie zbić potem dokładając i mieszając, a na koniec dla formalności. Ot taka filozofia, skosztuj zanim wsadzisz-do piekarnika żeby mieć pewność ze wystarczająco słodkie (zależy jakie ciasto i jaka jego ilość, raz 20 raz 30 tabletek:)) Link Zgłoś
mercy2 placuszki dyniowe 02.09.10, 12:30 4 łyżki otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 4-5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta na tace dynia wg uznania 1 jajko wszystko wymieszać, odstawić na 10 min i na gorącą patelnię. Smażyć pod przykryciem, pięknie wtedy placuszki urosną. Smacznego Link Zgłoś
ko_kartka Re::) 02.09.10, 13:28 > Według uznania znaczy według uzania:) Tak, ja rozumiem problematykę różnego rodzaju słodzików, ale po pierwsze primo: ja nie używałam dotąd słodzika do wypieków (do niczego właściwie...) i nie znam jego mocy, stąd pytanie o orientacyjną ilość, od której mogę zacząć uznawanie :) A po drugie: zazwyczaj w przepisach nie stoi: cukru wedle uznania, tylko np. 0,5 szkl. :) Link Zgłoś
mess8385 Re::) 03.09.10, 15:10 dlatego trzeba od mniejszej dawki zaczynać, kosztować i dodawać żeby był taki jak lubisz:) Link Zgłoś
surita Sernik cynamonowy II P+PW 09.09.10, 16:36 1 kg chudego mielonego twarogu 4 jajka 4 łyżki skrobi kukurydzianej 250 g pitnego jogurtu waniliowego 0% (np. jedna butelka Jovi) słodzik do smaku cynamonu do oporu ;) Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać twaróg, żółtka, skrobię, jogurt ze słodzikiem i cynamonem, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180* przez ok. 1 h 20 min. Link Zgłoś
casianeczka Ciasto o smaku pistacjowym I faza 09.09.10, 18:01 Bezpośrednie tłumaczenie ze strony Dukana www.regimedukan.com/fr/298-le-coaching-dukan/la-recette-dukan.html Tłumaczenie (francuski > polski)( google) Cake smaku pistacjowym Czas przygotowania: 5 minut - Czas gotowania: 25 minut Dla 3 osób - Etap PP Składników 3 łyżki otrąb pszennych 6 łyżki otrębów owsianych 3 jajka 6 łyżki słodzika w proszku ½ łyżeczki do pieczenia 3 łyżki śmietany sera 0% 2 łyżeczki smaku pistacjowym 15 kropli masła aromatycznych 3 krople zielonego barwnika spożywczego Wymieszać 3 łyżki otrąb pszennych, 6 łyżek otrębów owsianych. 3 białka jaj nadające się do sztywnych i rezerwy żółtka. Postawić brzmi w misce i dodać 6 łyżki proszku do pieczenia słodzik, ½ łyżeczki do pieczenia i wymieszać. Dodać 3 łyżki śmietany sera 0%, 2 cc z pistacjami aromatycznych, aromatycznych 15 kropli masła, 3 krople zielonego barwnika i 3 żółtka. Mieszać do jednolitej masy i dodać białka jaj, bez wiązania ich łamanie. Wstaw silikonowe formy ciasto 20 cm i piec w temperaturze 180 ° około 25 minut oglądania. Uwaga: mogą być przechowywane przez trzy dni. Zdjęcie przedstawia część. Właśnie dostałam na maila wygląda smakowicie:-) [url=http://straznik.dieta.pl/][img]https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=35954c8904618532a.png[/img][/url] I faza -1.09-4.09 II faza od 5.09 Link Zgłoś
mess8385 Blok CZEKOLADOWY a la ja:) 15.09.10, 12:19 pół szklanki mleka 0,5% 250gr serka homo natur. 100 gr mleka odtłuszczonego w proszku (gostyń użyłam) 2 łyżki kakao decomoreno pół łyżeczki żelatyny 3 łyżki otrąb owsianych słodzik wg uznania (np.ok 5 pastylek huxolu, ale kosztować polecam) Mleko w rondelku z serkiem homo podgrzać, mieszać trzepaczką, jak będzie gładka masa zdjąć z ognia, dodać resztę składników ciągle mieszając. Przelać do formki, pojemniczka, silikonu mufinkowego czy innych pudełek jak wolicie i do lodówki aż stężeje (ok 2 czy 3 godziny. A potem już niebo w gębie:):) Link Zgłoś
elrosa Babka zebra 25.09.10, 16:01 Nieco zmodyfikowany przepis na ciasto marmurkowe mrs.dukanowej ;) - 4 jajka - 2 łyżki kukurydzianki - 4 łyżki otrąb owsianych (zmielonych) - 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku - aromat waniliowy - 2 płaskie łyżeczki kakao - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - słodzik Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić ze słodzikiem (użyłam słodzika w tabletkach rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody, dlatego nie podaję ilości), dodać mąkę, zmielone otręby (odłożyć 2 łyżeczki na później), proszek do pieczenia, aromat, mleko w proszku (jeśli mleko jest granulowane, trzeba je wrzucić do młynka i zmielić na proszek; łyżeczkę proszku można zostawić do dekoracji), wymieszać. Połączyć masę z ubitymi białkami, wymieszać (można zmiksować). Podzielić masę na dwie połowy, do jednej dodać kakao, do drugiej odłożone otręby. Ciasto wylewać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę - raz 2 łyżki ciasta białego, raz 2 łyżki czarnego itd. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wyjąć z papieru i postawić na papierowej ściereczce do ostygnięcia i odparowania, wierzch można posypać odłożonym mlekiem w proszku (lub słodzikiem w proszku, lub mieszanką obu proszków - zamiast cukru pudru :)). Pyyyychotka! Szkoda, że nie można zjeść całego na raz, pół trzeba zostawić na drugi dzień albo oddać przyjaciółce (wrogowi szkoda ;-)). Link do wpisu na moim blogu ;) Link Zgłoś
asfo Placki serowo-jajczane na słodko (2 faza) 28.09.10, 18:43 Nie wiem czy było, jest to odchudzona wersja placków serowych z diety Kwaśniewskiego. Serek "president" 4% (1 opakowanie) lub ser sernikowy 3 jajka 2 płaskie łyżki wypełniacza skrobiowego (skrobia kukurydziana albo mąka ziemniaczana) słodzik kilka kropel oliwy Serek zmiksować z żółtkami, skrobią i słodzikiem. Z białek zrobić pianę. Połączyć obie rzeczy i usmażyć placki na patelni teflonowej do naleśników. Posłodzikować do smaku. Zjeść. Link Zgłoś
rubeus (Prawie) Murzynek z mikrofali 04.10.10, 13:49 1 łyzka kakao 2-3 łyżki naturalnego jogurtu słodzik do smaku 1 łyżka skrobii kuku aromat 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać wszystkie składniki. Piec w mikrofalii 3.30-4 min na pelnej mocy (700W) w foremce, albo głębszej ceramicznej miseczce (takiej do zupy). Jak trochę przestygnie wyjąć z miseczki/foremki - uwaga - spódd bedzie wilgotny. Pokroic na kawalki, albo zejść od razu z michy :-). Link Zgłoś
a.agena sernik, który można jeść bezkarnie (I, II faza) 05.10.10, 14:10 Dukanowska modyfikacja sernika znalezionego w necie. 1 kg białego sera. oczywiście chudego (ja wykorzystuję ten z Intermarche "Emilki", bo jest idealnie zmielony) 300-350 ml jogurtu naturalnego (0%, 1,5%, ja dałam ten 2%) słodzik - dałam 6 łyżek Sussiny w proszku 5 jajek 1 (słownie: JEDNA) łyżka skrobii kukurydzianej (dałam mąkę kukurydzianą - też wychodzi) 3-4 łyżki ml soku z cytryny Ser, jogurt, sok z cytryny i słodzik miksować ze 2 minuty, potem dodać po jednym całe jajka, wymieszać. Na koniec dodać skrobię/mąkę i jeszcze pomiksować 2 minuty. Przelać do formy (używam silikonowej, w przypadku innej wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 80-90 minut. Po upieczeniu zostawić na godzinę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Potem (najlepiej na noc) wstawic do lodówki. I tu ważna informacja: do piekarnika wsadzić też naczynie z wodą a w trakcie pieczenia bezwarunkowo nie otwierać piekarnika. Druga ważna informacja: sernik straszliwie wyrasta, mój popękał i wypłynął z tortownicy (następnym razem do tortownicy o śr. 26cm zrobię chyba z połowy porcji), potem oczywiście opada. Ale jest obłędnie wilgotny i mięciutki. No i ze względu na znikomą ilość skrobii można cały pochłonąć naraz. W związku z tym, że część mi wypłynęła na blachę przekonałam się, że z tego przepisu mogą wyjść pyszniutkie przyrumienione i chrupiące serniczki-placuszki (bo zeżarłam to, co spadło). Jak zeżrę sam sernik, poeksperymentuję z sernikiem z patelni. a.a Link Zgłoś
olgab4 Milk shake 11.10.10, 22:12 Dzis zapragnelam czegos na ksztalt ukochanego szejka mlecznego z McDonalda. No i wzielam: szklanke mleka chudego 5 kopiastych łyżek chudego serka homo kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki mleka w proszku jakieś 3 łyżki słodzika w proszku Zblendowałam. Chłodzi sie w lodówce. Przepychota. Link Zgłoś
nomya Sernik łaciaty (faza 2) 15.10.10, 11:30 Składniki: 2 kostki chudego twarogu Łowicz lub Milblu (Pilos/Piątnica nie nadaje się, bo są za suche) 1/2 kilogramowego wiaderka sera dr.Oetker (z samego sera dr.Oetker też wychodzi pyszny, wtedy twaróg w kostce odrzucamy całkowicie i robimy z całego wiaderka mielonego sera) 3 jajka 1 czubata łyżka budyniu bezcukrowego (ja miałam delecty o smaku krówki) 10 kropel aromatu migdałowego słodzik (dość sporo- ja dałam 3 czubate łyżki Susiny Gold, NIE polecam Sweetie Gold, bo jest gorzki) 1 dość czubata łyżka kakao Twaróg i ser blendować dość długo z jajkami na gładką, kremową masę, dodać budyń i słodzik- dokładnie zmiksować. 2/3 masy wylać do foremki (miałam keksówkę silikonową i taka jest najlepsza, ale jak ktoś nie ma, to może w zwykłej keksówce wyłożonej papierem- wielkość formy ma znaczenie na tą ilość masy serowej, bo przy dużej foremce masy jest za mało i sernik może wyschnąć). Do pozostałej 1/3 masy serowej wlać aromat migdałowy i wsypać kakao- dokładnie wymieszać. Wylać na wierzch masy białej do foremki, można zrobić łaty albo jakieś inne fantazyjne esy floresy (na ostatnich fotkach lałam masę inaczej- najpierw część białej, potem większość ciemnej, potem znowu białą, a na wierzchu z pozostałości ciemnej robiłam łaty łyżką): [img]https://img89.imageshack.us/img89/3801/p14101009180003.jpg[/img] Po upieczeniu: [img]https://img197.imageshack.us/img197/3273/p14101009150001.jpg[/img] Foremkę włożyć do nagrzanego piekarnika 130 stopni (grzałki: góra i dół bez termoobiegu) i piec 2,5 godziny (jeśli robimy całość tylko z sera mielonego wydłużamy czas pieczenia do 3,5 godz). Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia. Z lodówki jest nasmaczniejszy :) Sernik prawie nie rośnie i tak ma być ;) Po upieczeniu jest z wierzchu gładki i błyszczący, w środku idealnie wilgotny, lecz zwarty. Link Zgłoś
nomya Re: Sernik łaciaty (faza 2) 23.10.10, 09:07 Bo ta niska temperatura jest właśnie kluczem do sukcesu w tym serniku :) Link Zgłoś
joko5 Re: Sernik łaciaty (faza 2) 31.10.10, 19:45 Ok, to w takim radzie spróbuję. Myślałam, że może się pomyliłaś w temperaturze, ale w połączeniu z długością pieczenia to może jest klucz do sukcesu. Link Zgłoś
nescafffe Dukanowe babeczki serowe z polewą czekoladową 23.10.10, 02:18 SKŁADNIKI: Babeczki: 250 dag sera twarogowego 5 łyżeczek słodziku 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi kukurydzianej Polewa czekoladowa: 2 łyżeczki kakao 7 łyżek mleka w proszku 2 łyżki mleka 2 łyżki słodziku Przygotowanie: Ser, słodzik, jajka, proszek do pieczenia i skrobię miksujemy razem na puszystą masę. Rozlewamy do foremek na muffinki, bądź mniejsze babeczki. Pieczemy ok 40 min przy temperaturze 180 stopni (zaglądać, babeczki mają być brązowiutkie). Wyciągamy, studzimy, robimy nutelkę dukanową, kakao, mleko w proszku, mleko i słodzik mieszamy na leistą masę, polewamy babeczki, zostawiamy do zastygnięcia. PYSZNE :) [url=http://www.wizaz.pl][img]https://imgx.wizaz.pl/forum/images/smilies/chef.gif[/img][/url] Robiłam i polecam. Moja rodzina zjadła je zanim zdążyły ostygnąć i błagali bym zrobiła jeszcze. Link Zgłoś
siula5 Danio 25.10.10, 20:07 do serka homogenizowanego z Lidla dodać słodzić mniam mniam pychota, nawet moja mała wcina taki serek Link Zgłoś
siula5 GOFRY 04.11.10, 16:39 3 łyżki otrąb (mogą być owsiane, albo 2 owsiane i 1 pszennych) 2 jajka 1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki serka homo 2 łyżki słodzika w płynie Już dawno miałam ten przepis, ale dopiero dziś zrobiłam, SUPER SMACZNE!!! Link Zgłoś
marta_wesolek Re: GOFRY 06.11.10, 13:13 Jejku jakie tu pyszności widzę ;D Ja ostatnio znalazłam fajny przepis na stronie sante na ciasto francuskie z gruszkami. Super wyszło. Link Zgłoś
magdalennazyb prawie jak sernik z brzoskwiniami ;) 18.11.10, 22:36 wczoraj zachciało mi się sernika, a tu niemiła niespodzianka - w lodówce sera nie było. Ale dla chcącego nic trudnego ;) Wersja dla leniwych i nie w czasie zastoju 0,5 l jogobelli light brzoskwiniowej 3 jajka 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia słodzik Wszystko razem zmiksować, wlać do formy i do nagrzanego piekarnika na godzinkę i palce lizać!!! Link Zgłoś
nescafffe TORT URODZINOWY 27.12.10, 20:55 Tort urodzinowy [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images37.fotosik.pl/454/05918e2fe7b19ecf med.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images40.fotosik.pl/462/b33abe35657719dc med.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images47.fotosik.pl/479/ebe413d11e6caf66 med.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images47.fotosik.pl/479/6a069f48b932b85b med.jpg[/IMG][/URL] Przepis Biszkopt Składniki: Ja robiłam 2 takie biszkopty !!! • 4 jajka • 2 łyżki (czubate) skrobi kukurydzianej • 3 łyżki słodzika • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 4 żółtka wbiłam do miski, dodałam 2 łyżki skrobi, 3 łyżki słodzika, proszek do pieczenia. Masę ubijałam aż będzie gęsta i biała. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyłam białka do żółtek i delikatnie całość wymieszałam łyżką. Wylałam do tortownicy. Wstawiłam do nagrzanego do 170 st piekarnika. Piekłam ok 15-20min - czyli do lekkiego zbrązowienia. Wyjęłam z formy, przestudziłam i przekroiłam na 2 części. W ten sam sposób upiekłam drugi taki biszkopt. Powinniśmy otrzymać łącznie 4 „spody”. Ja biszkopt nasączyłam. Użyłam do tego zaprawy do napojów (takiej o której pisano na naszym forum). Na 1 szklankę wlałam odrobinę tej zaprawy, aby uzyskać bardzo delikatny smaczek. Zależało mi na tym, aby nasączyć biszkopt, ale jednocześnie nie było mocno czuć zaprawy do napojów. Na 1 spód użyłam 1/3 szklanki takiego „napoju”. Masa Składniki: - 3 łyżeczki żelatyny - 0,75 l chudego mleka - 6 żółtek - 3 łyżki stołowe słodziku w proszku - 3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej - ok. łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego - 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. W misce wymieszałam żółtka, słodzik, skrobię kukurydzianą i aromat. Do mleka dodałam żelatynę. Dokładnie wymieszałam. Wlałam masę z żółtek do mleka i mieszając doprowadziłam do zgęstnienia masy. Całość ostudziłam a następnie wstawiłam do lodówki. Gdy masa była w miarę gęsta, podzieliłam ją na 3 równe części. Do jednej części dodałam 1 łyżeczkę kakao. „Biała polewa” Składniki: • 750g sera mielonego np. Dr Oetkera • 125 ml mleka lub wody • 20g żelatyny • 4 łyżki słodzika • ok. 1 łyżeczki zapachu waniliowego Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuściłam w ciepłym mleku. Zostawiłam do wystudzenia. Serek razem ze słodzikiem ubiłam mikserem. Wlałam przestudzoną żelatynę oraz zapach i wymieszałam. Wsadziłam do lodówki do stężenia. Galaretka Ja galaretkę robiłam z gotowej galaretki bez cukru (słodzonej wyłącznie słodzikiem) tylko dodałam jeszcze trochę żelatyny, żeby łatwiej było galaretkę pokroić. Ale również można galaretkę zrobić z herbaty np. wg tego przepisu: Składniki: - pół litra wrzątku - 4 łyżeczki żelatyny - 3 torebki herbaty Lipton CharMing - 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego - słodzik Sposób przygotowania: 1. Herbatę zaparzyć we wrzątku aż będzie mocno aromatyczna i czerwona. 2. Dodać słodzik, kwasek i żelatynę. 3. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego ! Link Zgłoś
agi.nett Re: TORT URODZINOWY 28.12.10, 15:59 niesamowity przepis nescaffe!...tylko dla wybranych :)). ja jestem za glupia w pieczeniu, zeby cos tak skomplikowanego mi kiedykolwiek wyszlo...:)))) brzmi i wyglada zabojczo :) Link Zgłoś
nescafffe Re: TORT URODZINOWY 29.12.10, 12:55 agi.nett napisała: > niesamowity przepis nescaffe!...tylko dla wybranych :)) ... >...brzmi i wyglada zabojczo :) Dziękuję za komplement. > ja jestem za glupia w pieczeniu, zeby cos tak skomplikowanego mi kiedykolwiek wyszlo...:)))) Nie taki diabeł straszny jak go malują. :-) ;-) Link Zgłoś
dordulka Czekoladowe ciasto z kremem kawowym 09.01.11, 21:52 ciasto: 1. 3 łyżki zmielonych w młynku do kawy otrąb owsianych 2. 1 łyżka skrobii kuku( ja daję mąke lub skrobię ziemniaczaną - skrobia to skrobia, i w dodatku tylko 1 łyżka) 3. 1 łyżka kakao 4. 4 jaja 5. maksymalnie 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 6. słodzik (mniej wiecej odpowiadający 100 g cukru) 7. opcjonalnie aromat Jaja ubić (można wpierw pianę z białek, dopiero do niej dodać żółtka, można od razu całe) ze słodzikiem, delikatnie wmieszać "mąkę" z proszkiem i kakao wlać do wyłożonej papierem keksówki (rozmiar zwykły, już nie malutki ) Piec 25 minut w temp. 160-170 st. (do suchego patyczka) Krem kawowy 1. Ser homo lub chudy twarogowy np. Dr Oetker 500 g 2. słodzik do smaku (ze 100 g cukru? - na oko dawałam) 3 Żelatyna na 0.5 l płynu 4. woda lub mleko do rozpuszczenia żelatyny 5. Kawa , kakao (wtedy krem bedzie kakaowy) lub aromat waniliowy (bedzie waniliowy) Żelatynę rozpuścić we wrzątku, można od razu rozpuścić tabletki słodzika i dodać kawę Wmiksować mieszaninę do sera, poubijać Przełożyć ciasto nasączone słodką mocną kawą, posmarować wierzch, oprószyć kakao, schłodzić ... ... JEŚĆ [img]https://lh3.ggpht.com/_ACQzv0TwN7k/TSncFokPAcI/AAAAAAAACgE/08L5VqsiVXM/s400/IMG_9619.JPG[/img] Link Zgłoś
nesska85 SERNIK ŁACIATY faza I/II nieopadający 10.01.11, 14:55 Chciałam zaproponować sernik z tego przepisu dietadukanaprzepisy.blogspot.com/2010/09/sernik.html który trochę zmodyfikowałam. Mianowicie nie dodaję proszku do pieczenia, a białka dodaję do masy serowej a nie odwrotnie. Połowę masy serowej wylewam do foremki, a do drugiej połowy dodaję kakao i nakładam kleksy na białą masę serową. Piekę serniczek w temp. 120-130 stopni bez termoobiegu ok. 1,5 godziny. Sernik nie rośnie i nie opada. Jak dla mnie bomba. [URL=http://img526.imageshack.us/i/dsc00182mw.jpg/][IMG]http://img526.imageshack.us/img526/3584/dsc00182mw.th.jpg[/IMG][/URL] Link Zgłoś
aura1508 Ciasto z mikrofali zmodyfikowane Faza I i II 11.01.11, 18:29 Potrzeba matką wynalazku ;-) Dziś zrobiłam zmodyfikowane ciasto z mikrofali z dodatkiem wczorajszego budyniu waniliowego oczywiście dukanowego (niemiecki na skrobi) zamiast mleka, które jest w przepisie :-) 4 łyżki zmielonych otrębów 2 łyżki słodzika w płynie 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki gotowego budyniu ( w przepisie są 3 łyżki mleka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki. Wyciągamy i zajadamy W przeciwieństwie do oryginału, ciastko wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach. I kto by pomyślał, że dodany wczorajszy budyń takie cudo zdziała :-D Link Zgłoś
bryanowa-1 Re: KINDER KANAPKA 13.01.11, 20:18 KINDER KANAPKA ciasto skład: 1 jajko 2 łyzki otrębów owsianych 1 łyzka otrębów pszennych 0,5 łyzeczki pr.do pieczenia 1 łyżka kakao(ja nie dałam bo na mnie kakao działa zatykajacotongue_out ) słodzik do smaku ( ja dałam 5 rozgniecionych tabletek bo mi sie proszek skończył) 1/4 szkl.mleka płynnego(no ,ze nie w proszku mleko) składniki pomieszac ze sobą(wyjdzie rzadkie ciasto),podzielić na dwie równe porcje,przelać do małej keksówki silikonowej i na 4 minuty do mikrofali(nie dłuzej bo sie spali) masa: 200 g sera białego chudego(ale moze byc tez chudy homo naturalny) kilka rozgniecionych tabletek słodziku aromat jaki chcemy(ja dałam cynamon,bo mam chęć na cynamon) 1/4 szklanka wrzatku w której rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny ser zmixowac ze słodzikiem i aromatem,przestudzona żelatyne zmiksowac z masą. jeden biszkopt/placek(no to co nam sie piekło w mikrofali)smarujemy masą,przykładamy drugim plackiem.zawijamy w folie aluminiowa i do lodówki na około 2 godziny. Link Zgłoś
bryanowa-1 Re: BATONIKI MUSLI 13.01.11, 20:20 BATONIK MUSLI 4 łyzki mleka w proszku 1 łyzka kakao(ja dałam 1 łyzeczke) 2 łyzki otrębów owsianych 1 łyzka otrębów pszennych 5 rokruszonych tabletek słodzika 6-8 łyzek mleka płynnego wszystkie suche składniki wymieszac ze soba,dodac do tego mleko w płynie i energicznie wymieszac.jesli składniki sie ze soba nie połacza dodac jeszcze ze 3 łyzki mleka płynnego.uformowac kule,podzielic ja na 2 czesci,kazda czesc uformowac w walec i do zamrazalnika na folii aluminiowej włozyć.po 15 minutach przekroic nozem walce ,bedziemy miec 4 batoniki musli.mozna przechowywac w zamrazalniku jak zrobimy wieksza ilosc.przed konsumpcja wyjac z zamrazalnika na chwile Link Zgłoś
bryanowa-1 Re:CZEKOLADKI 13.01.11, 20:22 CZEKOLADKI masa kakaowa 4 łyzki mleka w proszku 1 łyzka kakao(u mnie 1 łyzeczka) 4-6 łyzek płynnego mleka aromat(ja dałam rumowy) 5 rozgniecionych tabletek słodzika wszystko razem wymieszac do uzyskania jednolitej masy.masa powinna byc lekko lejaca ale nie za mocno. masa mleczna(kolor mleczny) 4 łyzki mleka w proszku 4-6 łyzek płynnego mleka 5 rozkruszonych tabletek słodziku aromat(u mnie migdałowy) wymieszac tak jak pierwsza mase. papierki do muffinek(chyba ,ze ktos ma takie malutkie do bombonierek lub silikonowa tackę do lodu)napełnic łyzeczka ciemnej masy i łyzeczka jasnej(ma byc efekt al'a sernik łaciaty )schłodzic w lodówce kilka godzin.proponuje zrobic je wieczorem i zostawic na noc w lodówce i zrobic wieksza ilosc bo nastepnego dnia nadal bedziecie mieli(bo tu chyba pana tez mamy)ochote. Link Zgłoś
neith87 Re:CZEKOLADKI 28.01.11, 18:32 Kultura by nakazywała, żeby podać link do bloga autorki podanych przez Ciebie przepisów, nie sądzisz? Wyręczę Cię: dietadukanaprzepisy.blogspot.com/ Link Zgłoś
piergiorgio Re:CZEKOLADKI 28.01.11, 19:24 oglądam Twojego bloga, jest tam masa fajnych przepisów :) czy może masz jakiś sposob na taka buleczke jak robisz z mikrofali, tylko jak ją zrobić jeśli sie nie ma mikrofali?! Link Zgłoś
ven.to desery z mikrofali 13.01.11, 20:48 podlinkowuję cały wątek bo nie chce mi się wstawiac po jednym :) Link Zgłoś
ania331 sernik z galaretkatruskawkową 17.01.11, 13:58 witam, myślałam i myślałam i wymysliłam 500g sera białego chudego 3łyżeczki roztopionej żelatyny w kubku gorącej wody 2 łyżki joguru naturalnego 0% słodzik w proszku 2 jajka 4 herbatki truskawkowe 1łyżeczka żelatyny słodzik ser zmiksować ze słodzikiem, jogurtem i całymi jajkami. Dodać ostudzoną żelatynę i wstawić do lodówki. zrobić galaretkę i wystudzoną polać serniczek mnie baaaardzo smakowało smacznego Link Zgłoś
farfalla82 cukier brzozowy 02.03.11, 12:38 Czy wiecie może coś na temat stosowania w diecie cukru brzozowego. Odnalazłam, że ma on takie właściwości jak słodzik, tylko, że smakuje jak cukier. Ktoś może używał, bo po słodziku boli mnie brzuch. Link Zgłoś
edytamariqa mój murzynek 13.03.11, 12:40 10 jajek 6 łyżek otrebów pszennych 6 łyzek otrebów owsianych 12 łyżek jogurtu naturalnego 1,5 % tł. 2 łyżeczki sody 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy 5ml 15 łyzek octu 4 łyzeczki kakao 4 łyzeczki cynamonu 12 łyzek słodziku w pudrze otreby , proszek do pieczenia, sode, kakao , cynamon wymieszac w osobnym naczyniu razem zostawic tą sypka mieszanke właczyc piekarnik i nastawic go na 190 stopni przygotowac forme ja miałam okragła 24 cm wyłozyc papierem do pieczenia ( zapobiega przywieraniu) białka oddzielic od zółtek ubijac do twardej piany na najszybszych obrotach np.4 cały czas ubijajac piane dodawac po 1 łyzce do konca słodzik na obrotach już mniejszych np.2 potem cały czas ubijając piane dodawać po jednej łyżce do konca ocet na obrotach 2 potem cały czas ubijając piane dodawać po jednym żółtku i aromat cały na obrotach 2 potem cały czas ubijając piane dodać sypką mieszankę po jednej łyżce na obrotach 2 potem cały czas ubijając piane a raczej już ciasto:) dodajemy jogurt po jednej łyżce na obrotach 2 tylko żeby wymieszać wlewamy do przygotowanej formy wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy ok 25 do 30 minut temperatura 15 minut 180 stopni potem redukujemy do 150 na następne 10 minut ostatnie 5 minut to 100 stopni wyłączamy piekarnik ale ciasto zostawiamy w piekarniku ok 30 minut smacznego:) Link Zgłoś
edytamariqa Re: mój murzynek 13.03.11, 12:45 [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/kg/ea/gxyv/R75JK2cqMcbuKKcRoB.jpg[/img] Link Zgłoś
ulala Re: mój murzynek 13.03.11, 19:56 znalazłam już przepisy na kulki z otrąb i kakao, ale nie miały tego czegoś....... znalazłam na super forum super przepisy i tam właśnie przepis na kulki które są mega! podaje przepis 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych pół szklanki mleka 2 łyżki kakao słodzik, wedle uznania osobiście dałam 5ml słodzika w płynie Huxol 3 czubate łyżki mleka w proszku, do rozpuszczenia 1 łyżka mleka w proszku do wsypania na samym końcu kilka kropli aromatu śmietankowego Mleko przelać do rondelka, dodać mleko w proszku, otręby – chwilę pogotować ale nie doprowadzać do wrzenia, gotować aż do uzyskania gęstej masy (miękkości otrębów). Po chwili dodać kakao i słodzik, energicznie wymieszać! Zdjąć z ognia. Powinniście uzyskać dość kleistą a już napewno gęstą masę, jeżeli będzie ona jeszcze zbyt „luźna” proponuję dodać łyżkę mleka w proszku nie trzeba już wtedy szczególnie go rozpuszczać, ważne by zagęściło nam naszą masę na rafaello. Z tak przygotowanej masy formować niewielkie kulki. Gotowe wsadzić do lodówki. Najlepiej by w lodówce spędziły około 2 dni. pochodzi z forum mama na diecie vel mamadukanowa. dziewczyna super ma przepisy Link Zgłoś
zosimama1 Re: mój murzynek 05.04.11, 19:17 Witam, po zrobieniu tego ciacha jestem zła... Nawet się zastanawiam, czy to jakiś żart? Wyrosło, pięknie pachniało w czasie pieczenia, po przekrojeniu wygląda super. I tu kończą się zachwyty. W smaku bliżej mu do korniszonów niż do ciasta. Dodałam o półtorej łyżki octu mniej niż w przepisie bo już mi to wyglądało na zbyt dużo a i tak nadaje się do wyrzucenia. Szkoda składników i mojego czasu. A taką miałam ochotę... Nie polecam tego przepisu wygłodniałym na słodycz Dukującym. Pozdrawiam Link Zgłoś
milamilka Re: mój murzynek 13.06.11, 19:11 A po diabła w ogóle ten ocet??? Ja zrobię bez. 15 łyżek to jakaś pomyłka, może miała być 1 a się 5 wpisała.. Link Zgłoś
ania-8004 Re: PRZEPISY - DESERY 01.04.11, 08:27 Murzynek jest przepyszny, taki wilgotny, super!!!. Polecam Link Zgłoś
robak.rawback kremowy deser kawowy z serka 26.06.11, 12:15 sypki slodzik, twarog aksamitny w kubelku oetkera www.google.pl/search?um=1&hl=pl&biw=1024&bih=639&tbm=isch&oq=twarog+aksamitny+dr+oetker+&aq=f&aqi=&q=twarog%20aksamitny%20dr%20oetker kawa rozpuszczalna - delikatna i nie za mocna nescafe sensazione creme office-concierge.pl/images/products/orginal/officeconcierge_2_1301958010.jpg zmieszac i gotowe - smakuje jak jogurt kremowy wlasnie jem bardzo smaczne Link Zgłoś
wrozka.remiza III faza ciasto ze śliwkami 16.08.11, 13:50 wg mnie pyszne ciacho w sezonie śliwkowym. składniki: 200g odciśniętego chudego białego sera 5 łyżek otrąb (mieszanych pszennych i owsianych) jako + żółtko łyżeczka proszku do pieczenia ew. słodzik do smaku (ja nie daję) składniki wrzucić do miski i zmiksować/wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy na tartę (ew. tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st na 15 minut. w tym czasie przygotować śliwki (ok. 400g), umyć, wysuszyć, pozbawić pestek. przygotować też: 600g serka homogenizowanego naturalnego, zmiksowanego z dwoma żółtkami i budyniem śmietankowym/waniliowym, słodzikiem (ilość do smaku) i ziarnami z laski wanilii. na podpieczony spód wyłożyć śliwki, a następnie zalać je masą serową, wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia sera - ok. 40 minut. Studzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Na noc wstawić do lodówki. Inna wersja zakłada pokrycie śliwek budyniem ugotowanym według przepisu na opakowaniu. I zapieczenie całości około 30 minut. Robię w ramach deseru do uczty: zamiast słodzika daję do sera/budyniu 2 łyżki cukru trzcinowego. Link Zgłoś
a.agena Re: III faza ciasto ze śliwkami 17.08.11, 17:53 Zrobiłam. Co prawda bez śliwek ale za to z bezową pianką na wierzchu. Masa serowa - pychota zarówno na ciepło (nie mogłam się oprzeć, tak pięknie pachniało) jak i na zimno, więc idzie do zapamiętania i wykorzystywania przy każdej możliwej okazji. Spód - za bardzo mi się przypiekł i jakiś taki gumowaty wyszedł. Będę z tym jeszcze eksperymentować, Może na bazie ciasta czekoladowego zrobię... Pianka bezowa najpierw była chrupiąca a po nocy po wyjęciu z lodówki się zrobiła miękka, ale ciągle zjadliwa. Podsumowując - warto chociażby tylko dla tej masy serowej. a.a Link Zgłoś