aribeth1 25.03.10, 18:30 Ucieram mikserem to draństwo od piętnastu minut, a to to nadal ma konsystencję wody! Co robię nie tak? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tosi-mama Re: Protomajonez - pomocy! 25.03.10, 20:54 Ja zawsze buteleczkę z parafina wstawiam na chwilę do bardzo gorącej wody. Gorącą wodą przelewam też miseczkę, w której bedę miksować majonez. Jajko też wyciągam z lodówki wcześniej aby miało temp. pokojową. Do miski wbijam jajko i zaczynam ubijać mikserem i bardzo ale to bardzo powoli wlewam parafinę. Nie wiem skąd u Ciebie ta woda bo mi zawsze ładnie gęstnieje A proporcje masz dobre? Na 1 jajko -100 g parafiny..... Link Zgłoś
aribeth1 Re: Protomajonez - pomocy! 26.03.10, 08:55 Tak mniej więcej robiłam, tzn trzymałam się przepisu, który jest przyszpilony na forum. Plastikową miseczkę przelałam wrzątkiem. Parafinę 100 ml podgrzałam (ale w garnuszku, bo nie wiedziałam, że mam podgrzać w butelce), wlewałam powoli do żółtka (o którym też nie wiedziałam, że ma być w temperaturze pokojowej, bo to nijak z przepisu nie wynika). A co to znaczy "wlewać powoli"? Bo ja kapałam po kilka kropel łyżeczką, więc chyba bardziej powoli już się nie da? Kurcze, muszę poćwiczyć, bo chcę mieć majonez na święta! Link Zgłoś
tosi-mama Re: Protomajonez - pomocy! 28.03.10, 14:16 No ja tez wlewam tak po kropelce. Ja o temp. pokojowej jajek wyczytałam gdzieś w necie. Jak robiłam pierwszy swój protomajonez tego forum jeszcze nie było Trzymam kciuki za powodzenie. Link Zgłoś
aribeth1 Re: Protomajonez - pomocy! 28.03.10, 15:17 Dzięki:) Zawzięłam się i zrobiłam kolejne podejście - tym razem udane:) Wyszedł tak gęsty, że musiałam rozcieńczać wrzątkiem. Tym razem nie grzałam parafiny, lałam po kropelce taką w temp. pokojowej. Strasznie długo to trwało, aż mąż krzyczał, że zepsuję mikser:)Tylko co do smaku się nie wypowiem, bo... brakuje mi odwagi, by spróbować;)W każdym razie - pachnie jak mój ulubiony Kujawski;) Link Zgłoś