29.05.10, 17:13
chcialm spytac ?czy to musi byc coca-cola !? jest wiele innych napoji ,ktore
wszystko maja na "0" 0-cukru,0-tluszczu,0-bialka,protein (niestet)tez - 0 , co
myslicie o zmianie napoju? i tak przy okazji kisiel (skrobia ziemniaczana)
mozna od czasu do czasu?
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: coca-cola 29.05.10, 17:21
      Inne napoje, spełniające warunki - czemu nie (bez cukru, soków owocowych itd.).
      Kisiel - niestety nie bardzo.
    • brattby Re: coca-cola 29.05.10, 17:56
      Inne napoje 0-0-0 mogą być.
      Co do kiślu, to taki ze skrobią ziemniaczaną się nie nadaje. Ale możesz
      spróbować zrobić sobie kisiel sama :) łyżka skrobi kukurydzianej,
      trochę kwasku cytrynowego, słodzik, trochę gorącej wody :)
    • cn_tower Re: coca-cola 29.05.10, 18:44
      jeżeli chodzi o skrobię ziemniaczaną to zawiera mniej węgli i kalorii niż kukurydziana, tłuszcze i białko- wartość ta sama, więc dla mnie nie ma żadnej różnicy i śmiało jadłabym kisiel

cytat z innego forum, mnie przekonuje
      Mianowicie dieta Dukana to dieta francuska, a we Francji (tak samo jak w USA) używa się skrobi kukurydzianej i dużo produktów jest opartych o kukurydzę (taki kraj, taki obyczaj). Prawdopodobnie we Francji skrobi ziemniaczanej się nie spotka w przeciętnym sklepie- tak jak u nas kukurydzianej.
      Wiec dostosowując do naszych polskich możliwości - ja w przepisach niektórych po prostu zastępowałam skrobię kukurydzianą naszym krajowym odpowiednikiem
      • rozalia30 Re: coca-cola 29.05.10, 23:02
        Kurcze, strasznie sie ciesze, ze ktos tez to pisze :D

pozdrawiam po uczcie, na ktorej zjadlam gore maki pszennej pelnoziarnistej , mniam;)
    • red_mug Re: coca-cola 29.05.10, 19:03
      a w I fazie można pić colę light?
      • cn_tower Re: coca-cola 29.05.10, 19:23
        tak
        • lunastu Re: coca-cola 29.05.10, 20:25
          Cn-tower ! masz racje ! z ta skrobia ! ja mieszkam w hiszpanii i tutaj nie znaja
          maki ziemniaczanej ! jest maizena przypominajaca do zludzenia make ziemniaczana
          ale jest z kukurydzy! jezeli skrobia ziemniaczana ma mniej kalorii i mniej
          weglowodanow to nawet lepiej ja spozywac niz ta zalecana przez Dukana ! tzeba
          sie dostosowac do warunkow kraju w ktorym mieszkasz !? (kisle mam z Polski!-tez
          ich niwe znaja!)
          • madzioreck Re: coca-cola 30.05.10, 21:03
            jezeli skrobia ziemniaczana ma mniej kalorii i mniej
            > weglowodanow to nawet lepiej ja spozywac niz ta zalecana przez Dukana ! tzeba
            > sie dostosowac do warunkow kraju w ktorym mieszkasz !?

Może tak, a może nie. Może nie chodzi tylko o zawartość węglowodanów, ale ich
            postać i właściwości?
          • kasienka.body Re: coca-cola 31.05.10, 00:20

Tylko oprócz skrobi kisiel to chyba jeszcze cukier prawda? ;)
            Ja bym odpuściła.
    • melani5 Re: coca-cola 30.05.10, 20:34
      Ale my,tutaj we francji mamy tez skrobie ziemniaczanna i jest tak samo popularna
      jak ta kukurydzianna. Mimo wszystko Dukan w swoich przepisach nawet nie wspomina
      o jej istnieniu. Moze poprostu o niej zapomnial;-) Ja mam cale kilo przywiezione
      z polski skrobi ziemiaczannej,wiec jak mowicie ze to to samo to wyprubuje przez
      tydzien i zobacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka