Dodaj do ulubionych

Kto ma racje???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 13:28
Pani Emilio i nie tylko.....
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Zaczęłyśmy się odchudzać, ja i moja koleżanka. Ograniczyłyśmy obfitość posiłków i jako aktywność wybrałyśmy zgodnie jazdę na rowerze. Na początku nasze wycieczki były przyjemnością, dwa razy w tygodniu jeździłyśmy po 2 godziny. Jednak jak zaczęłyśmy szperać tu na forum i czytać Pani wypowiedzi i polecane przez Panią artykuły, moja koleżanka wpadła w jakąś manię, a nasze jazdy miały być przyjemne i pożyteczne. Obecnie jednak zaczyna to być narzuconym obowiązkiem, co mnie męczy. Zależy mi na jej towarzystwie, bo tam gdzie jeździmy, boję się jechać w pojedynkę. Innego wyboru raczej nie mam.
Koleżanka twierdzi, że im częściej jeździmy tym lepiej, nawet codziennie, że im dłużej tym lepiej. Nie chce się zatrzymywać na krótkie postoje np: zrobić zdjęcie ciekawego miejsca, czy
pokosztować jeżyn bo.....skoro po 20-30 minutach wysiłku zaczynamy spalać zapasy, to ona po takim postoju nie będzie zaczynać od nowa.
Proszę odpowiedzieć czy faktycznie po krótkim 7-10 minutowym postoju trzeba znowu jechać 20 min. aby zacząć spalać? Czy nie wystarczy jeździć 2-3 razy w tygodniu po godzinie, półtorej?
Faktem jest, że od początku lata obie schudłyśmy i to znacznie, bo 7- 10 kilogramów, ale mamy jeszcze trochę do zgubienia i szkoda byłoby przerwać nasze starania.
I tak przy okazji, bez względu na to kto ma rację......jak osiągniemy nasz cel!?.......ile wtedy razy w tygodniu jeździć? jak długo? aby utrzymać efekty.
Obserwuj wątek
    • Gość: Justi Re: Kto ma racje??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 09:08
      Miałam podobne problemy. Owszem, fajnie jest mieć towarzyszkę, ale zawsze nadejdzie moment w którym nastąpi niezgoda. Albo wytrzymaj, albo sama zmagaj się z nadwagą. Powodzenia!
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Kto ma racje??? 15.09.10, 13:27
      Jeśli chodzi o mechanizm spalania tkanki tłuszczowej, to dopiero po około 20 minutach ćwiczeń tlenowych ustrój zaczyna wykorzystywać jako źródło energii tłuszcz. Wcześniej wykorzystuje zapasy glikogenu. Dlatego też niestety długie przerwy w czasie ćwiczeń nie służą ich efektywności w postaci spalania "tłuszczyku". Z drugiej jednak strony aktywność ma być przyjemnością, nie katorgą. najlepiej więc wybrać jakiś kompromis np. po 30 minutach jazdy zrobić krótką przerwę na podziwianie widoków czy zrobienie zdjęć, jednak nie 10 czy 15 minut a 3-4 minuty. Taki czas nie pozwoli na odbudowanie w pełni rezerw glikogenu.

Co do tego jak często ćwiczyć, mogą Panie wsiadać na rower nawet codziennie, gdyż jest to trening aerobowy, nie siłowy. Warto przy tym mieć na uwadze, że regularny wysiłek tlenowy sprzyja wykorzystywaniu przez organizm tłuszczu jako źródła energii szybciej niż po 20 minutach.

Po osiągnięciu celu zachęcam do pamiętania o ruchu przynajmniej 3 razy w tygodniu i nie zapominaniu o zasadach prawidłowego żywienia. Jeśli bowiem powróci się do starych, złych nawyków i zwiększy się drastycznie podaż kalorii, niestety stracone kilogramy powrócą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka