b_sole 11.09.10, 13:46 Już dwukrotnie pieklam sernik i mam wrażenie że to chyba slodzik sprawia że ma gorzkawy posmak? Link Zgłoś Obserwuj wątek
camilcia Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 14:07 ja przestałam dodawać słodzik do czegokolwiek, bo nawet odrobinę wyczuję, jakiś taki bleeee obrzydliwy posmak ma Link Zgłoś
mercy2 Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 14:21 a może za dużo aromatu waniliowego, tez daje gorzki posmak Link Zgłoś
rubeus Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 14:30 mercy2 napisała: > a może za dużo aromatu waniliowego, tez daje gorzki posmak o to to... za duża ilość paskudzi nawet smak zwykłego jogurtu. podobnie jak rumowy Link Zgłoś
kas-ikc Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 14:22 Ja piekłam tylko raz - ten sam problem. Na słodko zajadam się jogurtem naturalnym ze słodzikiem lub schłodzonym mlekiem ze słodzikiem i żelatyną:) Link Zgłoś
kaga9 Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 15:52 Zauważyłam, że nawet minimalnie przedawkowany słodzik daje gorzki smak. Trzeba bardzo uważać na ilość, przyrządzając coś z przepisu ufam podanym proporcjom oprócz słodziku właśnie. Dodaję go wedle własnego uznania i smaku (zwykle mniej niż w oryginale). Link Zgłoś
mess8385 Re: Gorzki smak sernika 11.09.10, 16:43 my notorycznie od 1szego dnia diety serniki wcinamy i nie narzekamy, wprost przeciwnie, lepszy niż przeddietowy. Kwesia ilości aromatu i doboru odpowiedniego słodzika. Sernik forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):) współczuję takich skojarzeń negatywnych z taaaaakim cudem:):) (ja na smak używam Huxolu w tabletkach, rozgniatam i kosztuję, kiedy mi pasuje, do pieca:)) Link Zgłoś
b_sole Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 07:39 Spróbuję ze słodzikiem w tabletkach, a s słodzika za dużo nie dodałam bo pomimo tego że nie jestem zwolenniczką słodkich ciast tobył wręcz za mało słodki. A przecież kawę slodzę tylko słodzikiem już od wielu lat. Link Zgłoś
pampleluna Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 09:06 Może być gorzki jeśli słodzik sie nie nadaje do pieczenia, na słodziku musi byc napisane, że się nadaje do wypieków, inaczej jest taki efekt własnie. Ja skopałam 2 serniki zanim doszłam o co chodzi. Link Zgłoś
nomya Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 09:29 pampleluna napisała: > Może być gorzki jeśli słodzik sie nie nadaje do pieczenia, na słodziku musi byc > napisane, że się nadaje do wypieków, inaczej jest taki efekt własnie. Ja skopa > łam 2 serniki zanim doszłam o co chodzi. Dokładnie tak. Słodzik koniecznie musi być przeznaczony do gotowania i wypieków! Żadne tabletki nie nadają się do tego. Ponadto, najlepszym słodzikiem do pieczenia jest słodzik Susina Gold www.langsteiner.com.pl/produkty.php?id=56 dostępny w Kauflandzie. Nie daje nigdy gorzkiego smaku. No i przy okazji wspomnę (bo widzę, że sporo dziewczyn używa), że na Dukanie zabroniony jest słodzik w płynie pod nazwą Huxol, bo w składzie zawiera fruktozę. Link Zgłoś
marisella Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 10:29 A czemu to się niby nie nadaje żaden w tabletkach? Ja do pieczenia używam (wzorem mess) Huxolu w tabletkach (rozgniatam wałkiem) albo Sussiny Gold, też w tabletkach (bo na słodzik w pudrze bym zbankrutowała przy tej ilości sernika, którą piekę na okrągło). Wychodzi w smaku super. Do pieczenia nie można używać słodzików na aspartamie, bo on się robi gorzki w wysokiej temperaturze. Wszystkie słodziki na cyklaminianie sodu i sacharynianie sodu się nadają jak najbardziej, czy to w tabletkach, czy w pudrze. A aromatu faktycznie lepiej dawać mniej niż więcej, bo za dużo sprawia, że ciasto jest gorzkie. Ja przerzuciłam się zresztą z aromatu waniliowego na trochę soku cytrynowego lub skórki i robię serniki na cytrynowo :) Smaczne, a nie mają prawa gorzknieć:) Link Zgłoś
lilka208 Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 10:34 ja mam sussine gold w tabletkach i zawiera aspartam Link Zgłoś
marisella Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 11:25 Aż pobiegłam do kuchni zobaczyć w takim razie, co to ja mam za podróbę, że bez aspartamu i piecze się dobrze, i okazało się, że się pomyliłam faktycznie - Sussinę mam w pudrze, stąd się chyba zasugerowałam, a to drugie w tabletkach obok huxolu to nie Sussina gold, tylko Sweetie gold :) W każdym razie Sweetie gold się nadaje w razie czego :) Link Zgłoś
lilka208 Re: Gorzki smak sernika 12.09.10, 11:41 ja mam w pudrze sweet gold , teraz używam w 4 fazie fruktozy, jedynie do kawy ślodzik w tabletkach, susine gold Link Zgłoś
b_sole Re: Gorzki smak sernika 15.09.10, 19:27 Po raz trzeci postanowiłam spróbować i ... udało się ze słodzikiem w tabletkach, które rozgniotłam, a słodziki które wcześniej używałam kupiłam w kauflandzie i obydwa nadają się do pieczenia, jeden w płynie a drugi w proszku Link Zgłoś