Dodaj do ulubionych

Cukier – co robić i trochę o sobie.

24.09.10, 12:00
Wszystkim moim koleżanką polecam dietę Dukana, oczywiście każdemu polecam też to forum. Chciałabym przejść na tą dietę nie umiem jednak zrezygnować ze słodkiej kawy (wystarczy mi jedna dziennie). Czy prawdą jest to, że słodziki są szkodliwe?
Nie wiem też czy ta dieta jest dla mnie – mam chude ręce, chude nogi, mam 168 cm i ważę 65 kg, za to mam podwójny podbródek i 96 cm w pasie. Wyglądam jak w 7 miesiącu ciąży, każdy mi gratuluje dzidziusia i mam już tego dosyć. Dodatkowo zrobiły mi się duże boczki i na plecach obkłada mi się tłuszczyk, tak że mam fałdki na plecach.
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 12:10
      Po pierwsze, "koleżankOM"!
      Słodka kawa to nie problem, piję codziennie dwie słodzone słodzikiem.
      Moim zdaniem dieta Dukana nie jest dla Ciebie. Masz wagę w normie, a problemy z sylwetką, o których piszesz, z dobrym rezultatem możesz rozwiązać aktywnością fizyczną. Dieta nie spowoduje, że schudniesz jedynie z brzucha :) Ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia- głównie na brzuch, przy okazji zgubisz parę kilogramów.
    • marisella Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 12:10
      My tu wszystkie jedziemy na słodzika, słodzik u niektórych w domu idzie ponoć jak mąka ;)

Ja od baaaaardzo dawna piję nałogowo duże ilości Pepsi Max, czyli na słodzikach (niezaleznie od diety, tak mi bardziej smakuje po prostu) i póki co, odpukać, nic mi nie jest. Pewnie, że coś się może stać później, ale ogólnie jednoznacznej opini o słodzikach nie ma. Chyba każdy słodzik dopuszczony do sprzedazy ma swoją drogą coś takiego, jak określoną ilosć do spożycia, która jest bezpieczna (zapomniałam teraz, jak to się fachowo zwie) i to jest ilość dość spora.

Ja osobiście ni demonizuję słodzików. Są ludzie, co muszą na nich jechać całe życie, bo cukru nie mogą, i żyją, a do tego mają się całkiem dobrze :)

Trzeba pamietac, że cukier też nie jest dla zdrowia obojetny :/
    • jolusia2604 zdjęcia 24.09.10, 13:35
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2437022,2,2,morze2.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2437030,2,1,morze-3.html
      Najgorsze jest to, że 5 lat temu ważyłam 50 kg. Po rzuceniu palenia +10 kg po ciąży + 5kg.
      • nomya Re: zdjęcia 24.09.10, 14:05
        Faktycznie nie wygląda to za dobrze, aż się zdziwiłam, że przy w sumie prawidłowej wadze taki efekt wizualny może być. Wygląda na to, że masz typową męską otyłość brzuszną. Poczytaj może gdzieś w necie jak podejść do odżywiania, diety i ćwiczeń na taką przypadłość. Obawiam się, że sama dieta np. Dukana może niewiele pomóc. Tutaj coś pisze w tym temacie np:
        www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/6206_oty%C5%82o%C5%9B%C4%87_brzuszna_kiedy.html
      • nomya Re: zdjęcia 24.09.10, 14:14
        Zajrzyj jeszcze tutaj:
        odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,103379,7942195,Jak_sie_pozbyc__piwnego__brzucha_.html
    • asfo Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 13:50
      Ja słodzę ksylitolem, który jednak nie jest polecany, bo ma trochę kalorii. Uznałam jednak, że jazda przez rok na aspartamie może mi się odbić na zdrowiu, a całkiem bez słodkiego nie wytrzymam na diecie wystarczająco długo. Straciłam 27 kg, ale niedługo będzie rok jak zaczęłam się odchudzać.

Ty masz do zrzucenia stosunkowo niedużo, więc będziesz jadła słodzik pewnie przez 3-mce, nie więcej. A jeśli dasz radę sypać go tylko do kawy i poradzisz sobie bez serniczków, to nie masz się czym przejmować.

A może spróbuj się zapisać na siłownię, zamiast stosować dietę? Możliwe, że jakbyś wzmocniła mięśnie brzucha to by Ci się on spłaszczył.
    • chce_schudnac Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 16:28
      Dlaczego nie mialaby to byc dieta dla niej? ja mam podobny model tycia i z powodzeniem zrzucam :). Nadwaga jest mniejsza i oczywiscie, ze mozna inna metoda rowniez ale nic nie przemawia przeciw Dukanowi w przypadku Jolusi.
    • anja_maciejka Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 16:35
      Aż Twoje bmi sprawdziłam. 23 - waga prawidłowa. Normalnie gdybys zdjęć nie pokazała to pewno nikt by Ci nie uwierzył..Myślę,że spróbuj Dukana. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań oczywiście. Dlaczego Tobie miałby nie pomóc skoro innym pomaga? Mnie pomógł. A brzuch też miałam niczego sobie;) Tylko książkę przeczytaj,błagam.
    • pampleluna Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 24.09.10, 20:15
      Ja jestem antyprzykładem bo stosuję ducana i słodze cukrem ale tylko kawę rano, nie umiem sobie tego odmówić i koniec. resztę wyprawiam zgodnie z zasadami, tez miałam problem z brzuchem i fałdkami na plecach, nogi i ręce były w miarę ok i po zrzuceniu 14kg brzucha nie posiadam, tzn posiadam ale całkiem ładny jak na mój wiek i przebytą ciążę więc się nie stresuj i do dzieła! Jak Ci zabraknie motywacji to Ci wkleję zdjęcie brzucha:D
    • malosia06 Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 25.09.10, 09:26
      Jolusiu, myślę, że jeśli pijesz tylko jedną słodzoną kawę dziennie i nie używasz cukru do niczego innego, to tak mała ilość (zakładam, że to tylko 1 łyżeczka) nie będzie miała aż tak wielkiego wpływu na Twoje chudnięcie.
      Mam znajomą o bardzo podobnej do Twojej sylwetce, i po zwykłym ograniczeniu tłuszczu i węglowodanów w diecie ładnie schudła (a ma 61 lat) ok. 9 kg. Brzuch dosłownie znikał jej z tygodnia na tydzień. Powodzenia!
      • jolusia2604 Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 25.09.10, 09:43
        Problem właśnie jest taki, że słodzę 3 łyżeczki. Wczoraj miałam duże przemyśleń, kupiłam książkę Dukana i postanowiłam kupić słodzik, który tu ostatnio poleciła dziewczyna. Chce się to tego dobrze przygotować, żadnej fuszerki.
    • madzioreck Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 25.09.10, 13:11
      Dobra, po kolei, czy słodzik jest szkodliwy... kochanie, wszystko jest szkodliwe, nawet życie, bo w końcu się umiera ;) Szkodliwe jest powietrze którym oddychamy i mięso nafaszerowane hormonami, które jemy ;) Myślę, że jeśli przez jakiś czas będziesz pić jedną dziennie, a nawet 3 kawy ze słodzikiem, to nie zrujnujesz sobie zdrowia :) Zresztą z tego, co czytałam, aspartam, jeśli o nim mówimy, jest rozkładany na takie same substancje jak alkohol, więc nie jest bardziej szkodliwy niż winko na przykład ;)
      A jeśli chodzi o schudnięcie w ogóle, a raczej pozbycie się brzuszka... ja nie wiem, czy zastosowanie Dukana nie będzie trochę jak walenie z armaty w komara... ogólnie masz ładną figurę, śliczne krągłe bioderka, może spróbuj na początek odstawić węglowodany + poćwiczyć? Z tego co piszesz, to jeszcze się nie odchudzałaś?
      Bo wiesz, nie ma takiej diety, żeby schudnąć tylko w wybranym miejscu, a szkoda reszty figury :)
      • ven.to Re: Cukier – co robić i trochę o sobie. 25.09.10, 14:12
        Jolusia!
        czy Ty zawsze miałaś taki brzuch czy to zostało po ciąży? Ile czasu upłynęło od porodu do tego zdjęcia?
        Bo prawdę mówiąc, tak patrząc na zdjęcia, to rzeczywiście, szczupła jesteś, plecki proporcjonalnie do reszty ciała. Włosy rewelacja. Tylko brzuch masz rzeczywiście wystający.
        Słuchaj, ja nie wiem czy to dieta dla Ciebie bo wydaje się że równomierne chudniecie raczej nie przyniesie satysfakcjonująco zmniejszonych obwodów w pasie. Przydał by się regularny fatburning z intensywnymi cwiczeniami brzucha. + kremy, wcieranie żeby pobudzic spalanie tkanki dokładnie w tej partii ciała. Hmmm, może Vaculine? Z uprzednim wysmarowaniem? Potem masaż "rozbijający" tłuszczyk? Ale do tego potrzebna jest dobra, zbilansowana dieta. Wedle mojej wiedzy.
        Zanim zdecydujesz się na Dukana - idź do internisty, powiedz co masz w planie, niech Cię obejrzy, zleci podstawowe badania. Zrób usg narządów wewnętrznych. Niech ktoś sprawdzi czy macica po porodzie wróciła na swoje miejsce i w pełni obkurczyła się.
        Wiesz, żebyś nie zamęczyła się dukanem, bez widocznej poprawy sylwetki tam gdzie Ci na tym zależy.
        powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka