el_capricho 30.09.10, 11:46 co by było, gdyby go użyć do smażenia? próbował ktoś??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
anet81 Re: olej parafinowy 30.09.10, 11:57 tak, Dukan w ksiązce nawet o tym pisze. ale to ma być na zasadzie posmarowania olejm pateni, większe ilości raczej, wg mnie, niewskazane. Link Zgłoś
el_capricho Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:02 ach, dzięki! to rozwiązuje mój główny problem z przygotowywaniem mięsa (gotowane na parze nie przechodzi mi przez gardło) Link Zgłoś
maniusza Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:16 polecam rekawy foliowe - do nich nie potrzeba w ogóle tłuszczu, jak mięso jest chude troszke bulionu. na koniec rekaw otwieramy to i sie przypiecze :) Link Zgłoś
el_capricho Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:23 dla mnie to trochę za dużo zamieszania (uruchamianie piekarnika, etc), staram się poświęcać posiłkom tak mało czasu i wysiłku jak to tylko możliwe - inaczej zaczęłabym się w nich nadmiernie rozsmakowywać, a to byłby pewnie wstęp do grzechu... ale dzięki za podpowiedź :) Link Zgłoś
nomya Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:28 anet81 kochaniutka, proszę wskaż mi dokładną stronę w jednej lub w drugiej książce, gdzie Dukan poleca stosowanie parafiny do smażenia :> Owszem, czasem w przepisie jest napisane o kropli oleju/oliwy do smażenia, ale nigdy nie o parafinie. Parafina nie nadaje się do obróbki cieplnej, jest po podgrzaniu toksyczna. Link Zgłoś
el_capricho Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:46 o, widzę, że zdania wśród naukowców są podzielone... czyli dalej nie wiem... może ktoś przetestował na sobie? Link Zgłoś
nomya Re: olej parafinowy 30.09.10, 12:50 el_capricho jak masz ochotę, to przetestuj na sobie :> Jak Ci zacznie patelnia dymić, a to, co smażysz prześmierdnie rafinerią, to dojdziesz do swoich wniosków :D hihihi P.S. Tak, kiedyś raz sama przetestowałam :/ Link Zgłoś
piergiorgio Re: olej parafinowy 30.09.10, 13:29 może psiuknij patelnię sprayem zapobiegajacym przywieraniu. Wczoraj czytalam co on tam ma w skladzie, glownie olej, ale producenci mowią, ze jak sie psiuknie 1/3 sekundy to jest zero kalorii. Psiukanie przez sekunde to już 7cal. Można sobie refleks wyrobić przy okazji ;) Link Zgłoś
maniusza Re: olej parafinowy 30.09.10, 13:49 ale po co używac oleju - wystarczy zainwestować w dobrą patelnię teflonową lub grillową. każde mięso ma w sobie jakiś tłuszcz, a chude cycki drobiowe na grillowej wychodzą rewela Link Zgłoś
mila-nowa Re: olej parafinowy 30.09.10, 15:26 Ja testowałam przez miesiąc aż nie dostałam ochrzanu na forum że to trucizna. Jednak nadal żyję, a źródeł tych badań nie znam. Uważam, ze Dukan jako lekarz powinien ostrzegać przed smażeniem na parafinie skoro to toksyczne, wiadomo że jak olej i dozwolony to będzie się próbować na nim smażyć. Fakt że jak się parafinę przypaliło to śmierdziało świeczką w całym domu.. Link Zgłoś
madzioreck Re: olej parafinowy 30.09.10, 15:36 Uważam, ze Dukan jako lekarz po > winien ostrzegać przed smażeniem na parafinie skoro to toksyczne O ile się nie mylę, to pisał w ksiażce, ze parafina tylko do używania na zimno... Link Zgłoś
mila-nowa Re: olej parafinowy 01.10.10, 13:03 Mam książkę "Nie potrafię schudnąć" którą przewertowałam dokładnie i nie znalazłam że używać tylko na zimno. Może w późniejszych wydaniach.. Link Zgłoś
anet81 Re: olej parafinowy 30.09.10, 15:09 O psiakostka, skoro tak, to widocznie mi się to przyśniło. Nomya, kochaniutka, widzę, że orientujesz się dobrze w temacie, więc nie będę szukać, wierzę, że masz rację. :) Link Zgłoś
nancy_callahan Re: olej parafinowy 30.09.10, 14:37 Ale po co Wam ten ojel. Przecież wystarczy nabyć dobrą nieprzywierającą patelnię i mozna smażyć bez tłuszczu. Smacznie, zdrowo, bezproblemowo. A parafina po podgrzaniu podobno może być toksyczna. Żródeł tej wiedzy nie znam, więc ne zacytuję. Ja bym się w każdym razie (abstrahując od braku takowej potrzeby) nie odważyła testować parafiny do smażenia na własnym organiźmie. Link Zgłoś
lilka208 Re: olej parafinowy 30.09.10, 14:52 po zatym parafina podczas goraca wydziela substancje szkodliwe dla zdrowia!!!! nie nie nie!!!!!!!!!!!1 Link Zgłoś
siula5 Re: olej parafinowy 30.09.10, 20:36 Dam sobie rękę uciąć, że w książce jest napisane że parafiny nie wolno stosować do smażenia. Link Zgłoś
mess8385 Re: olej parafinowy 01.10.10, 10:36 raz kiedyś jak do kibelka pójść nie mogłam i na tym koniec!!!! i tak nie pomogło a niesmak jak cholera został:) Link Zgłoś
el_capricho Re: olej parafinowy 01.10.10, 11:35 serdeczne dzięki Wsystkim za odpowiedzi. chyba rzeczywiście spróbuję opcję z patelnią grillową, tylko musze kupić jakąś porządną, bo do tych, które mam w domu niestety strasznie przywiera. Link Zgłoś
maniusza Re: olej parafinowy 01.10.10, 12:07 ja mam z ikei, 40 zeta chyba kosztowała a sprawuje sie super :) Link Zgłoś
iksigrekzet111 Re: olej parafinowy 04.10.10, 12:06 Poszłam do apteki po ten olej parafinowy i mieli tylko parafinę w płynie z dopiskiem stosować doustnie. Czy to jest to samo co olej parafinowy? Link Zgłoś